DSC 2710

 

Під головуванням заступника Голови Об'єднання профспілок Харківської області С.Г. Волкова відбулося планове засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

На засіданні Ради розглянуті питання «Стан виконання Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Харківської області на 2010-2015 роки 9 місяців 2014 року» та «Про аналіз цінової ситуації на споживчому ринку Харківської області».

 

DSC 2709

 

По першому питанню: «Стан виконання Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Харківської області на 2010-2015 роки за 9 місяців 2014 року» заслухана інформація першого заступника директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Дорошенка С.М., який зазначив, що відповідна Програма реалізується згідно із напрямами, передбаченими Загальнодержавною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки та Загальнодержавною цільовою програмою передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки. Вказана Програма в області реалізується за основними напрямами: розвиток державного регулювання діяльності природних монополій на ринку комунальних послуг; формування державної житлової політики, створення розвинутого конкурентного середовища на ринку обслуговування житла; забезпечення беззбиткового функціонування підприємств житлово-комунального господарства; залучення громадськості до процесів формування житлової політики та реформування житлово-комунального; передача гуртожитків державної форми власності у власність територіальних громад Харківської області.

 

DSC 2706

 

За кожним напрямом роботи розроблені та здійснюються конкретні заходи, а саме: створення системи енергетичного менеджменту в житлово-комунальному секторі; запровадження моніторингу якості питної води та стану систем водопостачання; робота зі створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ); приведення тарифів на житлово-комунальні послуги у відповідність з економічно обґрунтованими витратами виробництва послуг; передбачення коштів на відшкодування різниці в тарифах у разі прийняття рішення про затвердження (погодження) тарифів на житлово-комунальні послуги нижче розміру економічно обґрунтованих витрат; заходи, спрямовані на скорочення дебіторської заборгованості; впровадження пілотних проектів, які спрямовані на скорочення витрат та невиробничих втрат енергоресурсів, теплової енергії та питної води при виробництві послуг, переведення підприємств житлово-комунального господарства на альтернативні джерела енергії та види палива; розробка оптимізованих схем теплопостачання, водопостачання та водовідведення з урахуванням перспективи розвитку кожного населеного пункту.

Разом з тим, фінансування зазначеної програми за 9 місяців поточного року здійснено лише на 49,6%, кошти з Державного бюджету України з 2011 року не надходили.

Про цінову ситуацію на споживчому ринку Харківської області проінформувала Калачова С.М., начальник управління розвитку споживчого ринку Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації.

Як зазначила доповідач, у 2014 році проблемним питанням на споживчому ринку області є цінова ситуація, яка викликана нестабільністю курсу гривні, що призвело не лише до суттєвого зростання цін на бензин, дизельне пальне, імпортні промислові товари, побутову техніку, лікарські засоби, але і на окремі продукти харчування.

Індекс споживчих цін на продукти харчування по області за січень-листопад 2014 року, по відношенню до грудня 2013 року, склав 119,6% при середньому показнику по Україні 119,7.

 

DSC 2703

 

Найбільше зростання цін відзначене: на борошно пшеничне в/г - на 43,4%, макаронні вироби - на 40,8%, яйця курячі - на 69,0%, птицю - на 45,2%, сметану жирністю 20 відсотків - на 24,0% і рис - на 89,2%.

За рахунок хорошого врожаю овочів у 2014 році продовольчий ринок області, на відміну від ситуації на ринку овочів в минулому році, активно наповнювався картоплею і овочами, що сприяло динаміці зниження цін на ці продукти. За 11 місяців поточного року ціни на картоплю знизилися на 40,3%, капусту на 18,2%, моркву на 10,6%, буряк на 7,8%, цибулю ріпчасту на 39,4%, яблука на 10,3%.

Департаментом економіки і міжнародних відносин та Департаментом агропромислового комплексу облдержадміністрації досягнуті домовленості з керівниками мереж супермаркетів продовольчого профілю щодо зниження розміру торговельної надбавки на крупу гречану (з 10% до 5%) та закупівлі в Аграрному фонді України крупи фасованої за ціною 13 грн. за 1 кг. Вже з початку цього тижня більшість торговельних мереж знизили торгову на надбавку до 3% - 5% і зростання роздрібних цін зупинено. В обговоренні питань прийняли участь: Кригін М.І., Григор’єв В.В., Щербак В.М., Тимченко М.Т., Волков С.Г, Байбакова Н.П.

Крім планових питань, на виконання п. 3.4. протоколу засідання Ради від 30.09.2014 №3 на засіданні була розглянута інформація управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Харківській області

За результатами засідання прийнято відповідні рішення, в тому числі щодо направлення до виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України листа про організацію проведення навчання з питань охорони праці за рахунок коштів названого Фонду для спеціалістів підприємств, установ та організацій області, та затверджено план роботи Ради на наступний рік.

Волков С.Г., як голова Ради у 2014 році, подякував членам Ради за роботу, привітав з наступаючими святами та побажав плідної співпраці і успіхів стороні роботодавців, під головуванням якої будуть відбуватися засідання у наступному році.

 

Гриценко Н.О.,

завідуюча відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО