І-Ф-ОДА

25 грудня відбулася друга зустріч керівників ОДА з профактивом області з метою подетального вивчення проблемних питань галузей Івано-Франківщини. Їх проведення ініціював голова облдержадміністрації Олег Гончарук.

Зустріч відбулася у форматі «круглого столу» за участю голів обласних організацій профспілки виробничої сфери та представників облдержадміністрації, зокрема, в. о. першого заступника голови Сергія Басараба, керівників департаментів: промисловості та інфраструктури, агропромислового розвитку, будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури.

Голова Ради профспілок області Ігор Басюк у своєму виступі наголосив на важливості роботи бюджетоутворюючих галузей, а саме нафтової і газової, хімічної та нафтохімічної, харчової промисловостей, енергетики, машинобудування, транспорту тощо. Вони є головною складовою стабільності та розвитку економіки держави. Тому зараз необхідно поновити конструктивний діалог профспілок з владою, щоб спільно вирішувати наболілі проблеми та позитивно впливати на рішення Уряду щодо соціального захисту працівників. Профспілкові лідери вкрай стурбовані катастрофічною ситуацією в діяльності раніше економічно активних підприємств таких, як «Нафтохімік Прикарпаття», «Прикарпатнафтохім», «Пресмаш», Івано-Франківський котельно-зварювальний, арматурний та спитовий заводи, Городенківський цукровий завод, Калуська ТЕЦ, Бурштинська ТЕС. Останніми роками вони простоюють, відповідно зростає заборгованість із виплати заробітної плати, звільняються працівники. Власники та роботодавці практично доводять підприємства до банкрутства. Учасники «круглого столу», обговоривши актуальні питання сьогодення, домовились про врегулювання балансу інтересів по галузевому принципу на користь трудових колективів. Заключним акордом таких зустрічей має стати підписання Меморандуму про співпрацю між Радою профспілок області та облдержадміністрацією, в якому визначатимуться спільні пріоритети життєдіяльності та розвитку Прикарпаття.

Інформаційно-аналітичний відділ РПО