DSC 0751

Традиційно на початку лютого в Будинку спілок було відзначено чергову річницю створення Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок. Організоване 1991 р., воно увібрало в себе досвід кількох поколінь за більш ніж сторічну історію міжспілкового профцентру (вже восени 1906 р. в Катеринославі діяло Центральне бюро профспілок, до складу якого входили представники галузевих профорганізацій металістів, залізничників, друкарів, трамвайщиків, будівельників, харчовиків, шевців та ін.)

Изображение 3577

Привітавши профактив, голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль підбив підсумки роботи за минулий рік и визначив найголовніші завдання на 2015 р. Незважаючи на складнощі, у 2014 р. вдалося чимало зробити для підвищення доходів працюючих, захистити інтереси бюджетників. І зараз разом з соціальними партнерами профспілки працюють над стабілізацією ситуації в економіці і соціальній сфері, недопущенням в умовах кризи зменшення зайнятості і погіршення матеріального становищу працівників. Зокрема, після нещодавньої наради в облдержадміністрації за участі профспілок з керівниками провідних підприємств області вже підготовлено спільне звернення до власників і роботодавців щодо необхідності проведення переговорів з галузевими профспілками і профкомами стосовно підвищення доходів працівників у розмірі не нижче рівня інфляції.

Изображение 3680

В.Дубіль також акцентував увагу на необхідності посилення єдності та солідарності, зміцнення профспілкових рядів, вдосконалення організаційної роботи, забезпечення високого рівня проведення звітно-виборної кампанії, що триває зараз в галузевих профорганізація, а також гідної зустрічі 70-річчя Великої Перемоги.

Не залишаються профспілки і осторонь допомоги нашим воїнам, які беруть участь у АТО на Сході (зокрема, пораненим бійцям, членам профспілок). На сьогодні профспілковцями зібрано 162 тис. грн., які пішли на закупку міні-електростанцій, засобів особистої екіпіровки, медичного обладнання та ін. Багато трудових колективів і профорганізацій також взяли шефство над військовими частинами та госпіталями. До речі, саме цього дня з США у Дніпропетровськ надійшов зібраний, за сприяння облпрофоб’єднання, українською діаспорою Вашингтона, Нью-Йорка та Чикаго гуманітарний вантаж на суму понад 500 тис. доларів – медобладнання та препарати для лікування поранених українських воїнів. Керівникам ряду профорганізацій були вручені надіслані командуванням військових частин листи-подяки за надану допомогу.

Изображение 3608

Присутній на зборах в.о. першого заступника голови облдержадміністрації, керівник Федерації організацій роботодавців області Віталій Сергєєв оголосив привітання профспілкам губернатора області, зазначивши, що активні і виважені дії профспілок сприяють зниженню напруги і вирішенню проблем трудових колективів, розвитку на всіх рівнях системи соціального діалогу.

На це ж спрямована і підписана в ході зборів В.Дубілем і В.Сергєєвим Угода про співробітництво між профцентром і Федерацією організацій роботодавців по збереженню трудового потенціалу та забезпеченню стабільної роботи підприємств області.

Відбулося й нагородження кращих. Зокрема, переможців всеукраїнських оглядів, обласного конкурсу «Молодий профспілковий лідер року» та конкурсу «Профспілкова Ніка» на кращу передплату газети профспілок області «Позиция».

DSC 0815

В.Коврига,