444

У минулому році Профспілка працівників автотранспорту та шляхового господарства прийняла рішення про вступ у колективний трудовий спір на національному рівні з Кабінетом Міністрів України. (Ініціаторами були Кіровоградський і Полтавський обкоми профспілки). Національна служба посередництва і примирення зареєструвала трудовий спір і вимоги найманих працівників: терміново погасити заборгованість із зарплати працівникам дорожніх підприємств і забезпечити колективи об'ємами робіт та їх фінансування на рівні 2014 року.

Далі все мало йти за визначеною процедурою. Відбулася узгоджувальна зустріч уповноважених представників щодо вирішення трудового спору. Проте урядова сторона затримує проведення примирних процедур. Від дня реєстрації спору Кабмін так і не визначив представників від урядової сторони у склад примирної комісії для розв'язання конфлікту. Виходячи з цього, Президія ЦК профспілки постановила, що Кабмін порушив норми законодавства і ухиляється від примирних процедур. Отже Профспілка вичерпала всі засоби щодо вирішення колективного трудового спору і має право на страйк.

А тим часом крига скресла. 29 січня Робоча група Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянула питання щодо стану заборгованості з виплати зарплати шляховикам. Голова ЦК профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства України О. Хмарний вніс ряд пропозицій, зокрема: забезпечити до 1 квітня ц.р. погашення заборгованості з виплати зарплати в повному обсязі, визначити механізм оплати робіт, виконаних у попередні роки, внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо відновлення спрямування до спеціального фонду держбюджету джерел фінансування дорожнього господарства.

Цими днями відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, на якому розглядалося питання щодо аналізу стану заборгованості з виплати заробітної плати, в якому взяв участь Голова профспілки. Пропозицію Профспілки з питань термінового погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам дорожньої галузі підтримали ряд народних депутатів та членів згаданого Комітету.

На сьогодні заборгованість із зарплати шляховикам України, в т.ч. кіровоградським, вдалося скоротити – залишився заборгований 1 місяць.

Людмила Попова,

Голова Кіровоградського обкому профспілки