DSCN0011

Захистити вітчизняного виробника й кожного працюючого зокрема, нині важливо, як ніколи. Адже незважаючи на війну й фінансову нестабільність, саме завдяки тим, хто працює й сплачує податки, тримається крихка економіка нашої держави. І від того, наскільки впевнено почуватиме себе кожне наше підприємство, наскільки сприятливим буде психологічний клімат у кожному трудовому колективі, залежить, чи втримається вона завтра. Таким був головний лейтмотив шостої звітно-виборної конференції Полтавської обласної організації профспілки машинобудівників та приладобудівників України, яка відбулася 11 лютого в м. Полтаві.

Як зазначив голова  обласної ради профспілки «Машприлад» Іван Ільченко, на жаль, нині більшість навіть не замислюється, що саме за Україною було 20% від внутрішнього валового продукту колишнього Радянського Союзу. Наша держава забезпечувала найбільший загальносвітовий прорив у таких важливих галузях, як ракетобудування, літако- та танкобудування, матеріалознавство тощо. Та реалії сьогодення такі, що зношеність основних фондів підприємств Полтавщини становить близько 70%, чимало суб’єктів господарювання з виробництва кінцевого продукту перейшли на випуск проміжного (окремих деталей виробів). Ліквідовано та реорганізовано цілий ряд підприємств, в наслідок чого, кількість членів профспілки зменшилась майже на 30% і зараз налічує 620 осіб.

Так, з числа колективних членів профспілки «Машприлад», негативні зміни торкнулися ВАТ «Лічмаш Прилад» (м. Лубни) та ВАТ «Елемент Шість» (м.Полтава). Якщо ще зовсім недавно їхня продукція (а це верстати, прилади, інструмент) користувалася неабияким попитом, як на теренах нашої держави, так і далеко за її межами, то нині спостерігаємо ввезення в Україну устаткування іноземного виробництва, і як це не прикро, аналогічного, а то й значно нижчого класу. Бачимо у продажу низькоякісні китайські сверла, фрези, різці, які нерідко виходять з ладу вже після першої експлуатації. І це в той час, як власний виробник дуже часто опиняється «за бортом» і має заробітну плату, яка є чи не найнижчою у Європі. Звичайно, профспілки це не політична партія, але пасивно спостерігати за тим, як стандарти гідного життя та гідної праці намагаються повністю замінити соціальним мінімумом виживання, вони теж не мають права.

Протягом звітного періоду обкомом профспілки було проведено значну роботу щодо захисту прав та інтересів її членів через укладання якісних та ефективних колективних договорів, які проходять реєстрацію в органах місцевої влади. На постійному контролі обкому профспілки перебувають питання своєчасної виплати заробітної плати, неухильного виконання вимог колективних договорів, належного проведення літньої оздоровчої  компанії, оперативного оповіщення членів профспілки про зміни в законодавстві та надання їм безкоштовних юридичних консультацій, постійного підвищення освітнього рівня профспілкових активістів тощо. Саме профспілка є, так би мовити, «громадським контролером» за додержанням законодавства про охорону праці, вона завжди стежила за створенням безпечних умов для роботи, належних соціально-побутових умов, забезпеченням спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального захисту. Обком домагався, аби в колективні договори обов’язково було включене зобов’язання роботодавця щодо більшого, порівняно з чинним законодавством, розміру відшкодування матеріальних і моральних  збитків потерпілому або членам родини загиблого на виробництві. Щоб саме представники профспілки брали активну участь у розслідуванні всіх нещасних випадків, що сталися на виробництві. Такі пункти включені до більшості колективних договорів, які укладалися протягом звітного періоду.

В числі роботодавців, які не ігнорують проблеми, з якими до них звертаються представники профспілок, своєчасно сплачують заробітну плату та податки, Іван Ільченко відзначив генерального директора ДП «Полтавастандартметрологія» Аллу Миронову та директора заводу «Полтавський алмазний інструмент» Ігоря Басана.

На завершення свого звіту про зроблене впродовж останніх 5-ти років, голова Полтавської обласної ради профспілки «Машприлад» запропонував ініціювати внесення змін до Закону України «Про колективні договори і угоди» щодо колективного договору, а саме, поширення його лише на членів профспілки. До речі, Сейм Латвії прийняв такий закон для своїх профспілок.

Крім того, він запропонував укласти угоду між профспілками області та депутатами, обраними від Полтавщини до Верховної Ради, аби таким чином консолідувати зусилля по максимальному недопущенню порушення прав працюючих.

Також присутні заслухали звіт голови ревізійної комісії Валентини Вітренко, вона розповіла, що за звітний період було проведено 8 перевірок діяльності профспілки, в ході яких жодних порушень не виявлено.

У роботі конференції взяв участь заступник голови Центральної ради профспілки «Машприлад України» Василь Левченко. Він наголосив, що проведення реформ, які розпочалися у державі, назріло давно. Але важливо, щоб у ході цих реформ не було зведено нанівець інтереси людини праці. Не менш важливо подбати про методи захисту споживчого ринку від небезпечної продукції та шляхи підвищення внутрішньої культури виробників, перш ніж переходити на добровільне застосування засобів технічного регулювання.

Учасники конференції одностайно визнали роботу обласної ради профспілки «Машприлад» задовільною. Вони обрали її керівників, ревізійну та мандатну комісії, делегатів на сьомий з’їзд профспілки «Машприлад» України та до складу її Центральної ради та президії. Обласну раду профспілки знову очолив Іван Ільченко. Затверджено план основних завдань та пріоритетних напрямків роботи на 2015-2020 роки.

Жанна Кущенко, журналіст