DSC 2959 

 

У межах заходів, приурочених до Дня соціальної справедливості, Глобальному дню дій за право на страйк, у Харківському соціально-економічному інституті 18 лютого 2015 року відбулася науково-практична конференція «Соціальна справедливість в Україні на шляху до ЄС» та був проведений круглий стіл «Збереження трудового потенціалу і забезпечення стабільної роботи підприємств: можливості України в нових умовах процесу євроінтеграції. Профспілковий погляд». Організаторами виступили Об‘єднання профспілок Харківської області, Відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області, Харківський соціально-економічний інститут.

Урочисте відкриття конференції відбулося в конференц-залі ХСЕІ за участі викладачів, студентів і молодих науковців ХСЕІ, представників ОПХО. З вітальним словом до учасників конференції виступив заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Геннадійович Волков. По закінченні пленарного засідання роботу конференції було продовжено у секції 1 «Соціальна справедливість в Україні на сучасному етапі: проблеми та перспективи в контексті євроінтеграції» та у секції 2 «Забезпечення соціальної справедливості в умовах імплементації Угоди про асоціацію України та ЄС: економічний аспект». Студенти профспілкового внз дуже відповідально віднеслися до проведення конференції та підготували виступи, в яких розкривалися ідеї та критерії соціальної справедливості в Україні, сучасний досвід забезпечення соціальної справедливості в ЄС, висвітлювалися актуальні проблеми, пов`язані з питаннями соціального захисту населення, формуванням трудового потенціалу України, відтоком кваліфікованих кадрів у сучасних умовах.

У засіданні круглого столу «Збереження трудового потенціалу і забезпечення стабільної роботи підприємств: можливості України в нових умовах процесу євроінтеграції. Профспілковий погляд» взяли участь заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Геннадійович Волков, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області Дорожко Олександр Михайлович, начальник відділу з охорони праці Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Пироженко Станіслав Сергійович, завідувач відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО Гриценко Наталя Олександрівна, головний технічний інспектор праці ОПХО Денисова Єлизавета Миколаївна, трудові арбітри та незалежні посередники  НСПП , представники обласних галузевих профспілкових організацій працівників соціальної сфери, працюючих інвалідів, трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості, працівників охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, Харківської об’єднаної профспілкової організації фармацевтичних працівників, ППО КП «Харківводоканал», ПК ПуАТ ХМЗ «Світло Шахтаря», науковці, викладачі, члени лекторської групи факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів Харківського соціально-економічного інституту.

Присутні обмінялись думками щодо проблеми розвитку соціально-трудових відносин та їх регулювання на засадах соціального партнерства. У виступах були висвітлені теми: «Соціальна справедливість в Україні в контексті євроінтеграції: методологічний аспект», «Застосування стандартів МОП на українських підприємствах: проблеми та перспективи», «Проблема збереження робочих місць в Україні на сучасному етапі та шляхи її розв’язання», «Ризико-визначальна політика підприємств для збереження трудового потенціалу», «Ефективні тактики перемовного процесу в сучасних умовах» та ін. Відбулася жвава дискусія з питань забезпечення ефективної роботи підприємств в умовах сучасності, актуальних проблем та перспектив дотримання і захисту трудових, соціально-економічних прав працівників в контексті євроінтеграції. Науковці- викладачі профспілкового внз і досвідчені практики профспілкового руху акцентували увагу на посиленні ролі профспілок в боротьбі за встановлення соціальної справедливості в Україні. У результаті конструктивного обговорення учасники круглого столу висловили пропозиції щодо посилення громадського контролю за дотриманням роботодавцями трудового законодавства, постійного моніторингу забезпечення трудових і соціальних гарантій працівників, доцільності підготовки звернення профспілок до Національної тристоронньої соціально-економічної ради (консультативно-дорадчого органу при Президентові України) щодо необхідності внесення змін в діючий порядок проведення перевірок контролюючими органами, ініціювання підготовки та прийняття Загальнодержавної цільової соціальної програми збереження і розвитку трудового потенціалу України, продовження роботи членських організацій ОПХО спільно з ХСЕІ по підвищенню правової обізнаності населення та формування готовності виборювати свої права.

По закінченні були підведені підсумки засідання, прийняті рекомендації круглого столу.

 

 

Харківський соціально-економічний інститут

 

DSC 2961

 

DSC 2974

 

 

DSC 2983

 

DSC00959

 

DSC009999999999999999