DSC 7777

На минулому тижні делегація Федерації профспілок області, очолювана її головою Миколою Шершуном, перебувала з робочим візитом у Республіці Польща. Протягом 5 днів відбулися зустрічі з профспілковцями з Вармінсько-Мазурського регіону та зі столичними - у Варшаві.

Загалом у Польщі існує три великі профспілкові об’єднання: «Солідарність», «Форум» та OPZZ. Делегація з Рівненщини мала можливість під час робочого візиту ознайомитися з їх роботою. Також відвідали наші профспілковці і одну з первинок – первинку лісників дирекції «Кудипи» Вармінсько-Мазурського регіону.

Перша наша зустріч була запланована з профспілковцями «Солідарності» найбільшого та найвпливовішого на теренах Польщі профоб’єднання. Ця профорганізація була створена Лехом Валенсою у далекому 1980 році.

Зустрічався з українською делегацією очільник профспілки «Солідарність» Вармінсько-Мазурського регіону Юзеф Дзікі. Він розповів, про роботу організації, поділився її досягненнями та проблемними моментами з якими доводиться стикатися під час роботи. Серед іншого зазначив, що організаційна структура «Солідарності» в загальному і цілому залишається незмінною з 1981 року. Нині у профспілці 700 тис членів, а у її найкращі часи було понад 2 млн. членів. Пан Юзеф відповів на всі запитання Рівненських профспілковців.

Дві інші профспілки менш впливові у Польщі, але варто відмітити, що вони дуже консолідовані між собою. На заклик одної з них про страйк чи акцію протесту відразу відгукуються дві інші. І спільним фронтом ведуть боротьбу з діями уряду, щодо яких виявляють незгоду польські трудівники.

Під час зустрічі профспілковцями з OPZZ, які своєю структурою та організацією роботи схожі з нашою Федерацією профспілок, серед іншого, говорили про потребу реформування, необхідність у якій усвідомлюють польські колеги.

Є в роботі профспілковців сусідніх країн і спільні проблеми. Поляки вважають негативом низький рівень свідомості в бідніших регіонах серед працівників, які часто погоджуються на неформальну зайнятість, чим шкодять самі собі і нівелюють роль профспілки в регіоні. Другою проблемою є «старіння» профспілки, адже активна молодь виїжджає за кордон в пошуках кращого життя, а ті, що залишаються не дуже активні щодо профспілок. Подрібнення галузей тут теж вважається негативом. Потрібно навпаки консолідовуватись, кажуть поляки в унісон.

Наступна наша зустріч відбулася в первинній ланці – Кудипському лісництві. Профспілка лісників є найчисельнішою серед галузевих у Вармінсько-Мазурському регіоні. Зокрема, в Ольштині з 2000 працівників лісництв 600 є членами профспілки. Існує там 33 дирекції, 20 профорганізацій. Кожна організація самостійно встановлює суму внесків. В деяких лісництвах буває 100% профчленство. Є випадки, що в одному лісництві працює 2 профспілки.

До останнього дня не була підтверджена зустріч з представниками «Солідарності» у Варшаві, адже профспілковці готувались до масштабної акції протесту та страйку, виявляючи цим незгоду з діями аграрного міністра. По усіх FM радіостанціях, під час подорожі Польщею, ми чули у новинах анонси про запланований страйк та акцію протесту, а також виступи профспілкових лідерів. Все ж зустріч відбулася. Нас зустрів голова секретаріату Мірослав Новінскі. Під час діалогу відбувся предметний обмін думками та були намічені шляхи подальшої співпраці між українськими та польськими профспілковцями.

За словами голови ФПО Миколи Шершуна, між нашими країнами є багато спільного. Профспілковці-поляки – це ще раз довели своєю відкритістю та прагненням співпрацювати. «А нам, варто шукати нові методи та підходи до роботи, - наголосив він. Для цього потрібно виходити за межі звичних горизонтів співпрацюючи з профспілками на міжнародній арені, - сказав голова ФПО підсумовуючи результати робочого відрядження.

В цілому поїздка делегації була цікавою та змістовною. Вже найближчим часом планується підписання угоди про співпрацю між профспілковцями «Солідарності» та Федерації профспілок Рівненської області.

DSC 7797

Жанна Арсенічева