1424676228 min2

 

Як ми повідомляли, Кіровоградський обком профспілки працівників державних установ, реагуючи на звернення профорганізацій управлінь соціального захисту населення, звернувся до Міністра соціальної політики України з низкою запитань, в першу чергу щодо низької зарплати, в надії знайти відповіді у головному державному органі країни, який забезпечує соціальний захист українців.

Перший заступник Міністра соціальної політики України В.Шевченко повідомив: «Враховуючи те, що підвищення посадових окладів державним службовцям останній раз здійснювалося у лютому 2008 року, а мінімальна зарплата на законодавчому рівні за цей час зросла з 515 грн до 1218 грн, тобто в 2,37 рази, як наслідок на сьогодні зрівнялися посадові оклади різних категорій працівників органів виконавчої влади. Так, за даними Нацдержслужби близько 40 тисяч державних службовців мають посадовий оклад на рівні мінімальної зарплати, що викликає соціальну напругу серед цих працівників. Однак обмеженість фінансових ресурсів не дозволяє у найкоротший термін вирішити цю проблему.

На сьогодні, з метою упорядкування умов оплати праці державних службовців та посадових осіб місцевих державних адміністрацій, заінтересовані центральні органи виконавчої влади вже опрацьовують нові редакції проектів Законів «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування». Водночас, враховуючи кризовий стан економіки у країні, у 2015 році максимальний місячний розмір зарплати народних депутатів України, членів Кабміну, прокурорів, працівників державних органів (крім Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції) та інших бюджетних установ, працівників Національного банку України, суддівської винагороди обмежується 7 розмірами мінімальної зарплати, а при скороченні чисельності працівників – 10 розмірами мінімальної зарплати (виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки не враховується у зазначеному максимальному розмірі).

У рамках виконання положень Програми діяльності Кабінету Міністрів України Мінсоцполітики опрацьовуються пропозиції щодо єдиних умов призначення пенсій всім категоріям громадян, у т.ч. і державним службовцям, в одному законі. При цьому пропонується зберегти діючий порядок призначення пенсій для державних службовців, які мають стаж роботи на державній службі більше 10 років, а ті, у кого немає ще 10 років такої роботи, стануть учасниками професійної пенсійної системи.

Разом з тим, Мінсоцполітики звернулося до Голів Київської міської та обласних держадміністрацій з проханням не зменшувати штатну чисельність працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення та розглянути можливість збільшити видатки для фінансування установ та організацій соціальної сфери».


Віктор Федотов,
голова Кіровоградського обкому профспілки
працівників державних установ