Волонтеры-1

 

Дуже складні часи переживає сьогодні наша країна. Насамперед, це військові події на Сході, потік переселенців, економічні проблеми. Все це негативно відображається і на економіці країни, і на стані медичної галузі, поглиблюючи її багаторічні проблеми недостатнього фінансування, кадрового дефіциту, низької оплати праці та соціальної незахищеності працівників.

Однак незважаючи на це, працівники галузі віддано та на високому професійному рівні продовжують працювати, надаючи медичну допомогу всім, хто її потребує.

Професійна спілка працівників охорони здоров’я України, її обласні профспілкові організації активно долучилися до надання допомоги медичним, фармацевтичним працівникам закладів охорони здоров’я та науково-педагогічним працівникам - членам профспілки, які працюють або постраждали внаслідок військових дій у Донецькій та Луганській областях, членам родин поранених та загиблих під час цих подій, а також тим, які стали вимушеними переселенцями.

Профспілка відкрила на своєму сайті рубрику «На допомогу медикам - вимушеним переселенцям», інформація якої є корисною для спілчан, які вимушено переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. На сайті також розміщено контактні телефони профспілкових працівників та інша важлива інформація.

Чимало зусиль доклала Профспілка щодо врегулювання питань працевлаштування працівників галузі – вимушених переселенців. Більшість працівників не була звільнена за основним місцем роботи та вони не мали можливості надати відповідні документи для оформлення трудових відносин. Протягом достатньо тривалого часу питання не вирішувалося.

На звернення Профспілки з цієї проблеми, за результатами низки нарад та домовленостей, Міністерство охорони здоров’я України підготувало та надіслало керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, керівникам закладів охорони здоров’я, безпосередньо підпорядкованих МОЗ України, рекомендації щодо сприяння у працевлаштуванні тимчасово переміщених медичних працівників та використання інформації, включеної до Автоматизованої бази даних (підтвердження факту роботи у закладах охорони здоров’я, займаної посади, наявності відповідної освіти, атестації за певною спеціальністю та інших відомостей про особу).

Крім того, Профспілка надіслала до Мінсоцполітики України перелік основних проблемних питань, які виникають при працевлаштуванні працівників галузі, які переміщуються з районів проведення АТО та не звільнені за основним місцем роботи, і що потребують вирішення на загальнодержавному рівні, а також пропозиції щодо механізму тимчасового працевлаштування переміщених осіб на час проведення АТО або військових дій.

Для підвищення рівня соціальної захищеності медичних працівників, які продовжують працювати в зоні АТО, Профспілка зверталася до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з вимогою терміново вирішити питання щодо: поширення на медичних працівників, які працюють на території Донецької та Луганської областей, а також на тих, хто загинув на цих територіях під час виконання ними службових обов’язків, статусу учасника бойових дій; встановлення підвищеної оплати праці медичним працівникам, які задіяні до виконання своїх обов’язків з надання медичної допомоги як військовим, так і постраждалому від бойових дій населенню в закладах охорони здоров’я на території України, роботи даної категорії працівників за сумісництвом та інші.

З урахуванням пропозицій Профспілки, Кабінетом Міністрів України прийнято постанови від 04.03.2015 № 81 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції» та від 04.03.2015 № 105 «Про затвердження Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період».

Так склалося, що в зв’язку з проведенням в Донецькій та Луганській областях АТО саме на заклади охорони здоров'я суміжного з ними Харківського регіону прийшлося максимальне навантаження щодо надання медичної допомоги постраждалим військовим і цивільним мешканцям, а також особам, які вимушено переміщуються.

Медицина Харківської регіону за багатьма напрямками цілком інтегрована в європейський і світовий медичний простір, а її медичні та фармацевтичні працівники діють за загальноприйнятими в світі стандартами і протоколами надання медичної допомоги. В області працюють біля 200 закладів охорони здоров’я, 10 установ Національної академії медичних наук України, 3 вищих навчальних заклади МОЗ України, 10 медичних коледжів. Тобто медичний, науковий і науково-педагогічний кадровий потенціал Харківської медицини завжди був та залишається одним із самих потужних у країні.

Сьогодні заклади охорони здоров’я регіону працюють в особливому режимі, а їх працівники - в напружених складних умовах праці, кваліфіковано, безперебійно та безвідмовно надають медичну допомогу. Станом на березень 2015 року в Харківському регіоні офіційно зареєстровано понад 155 тисяч переселенців, понад 50 тисячам надана медична допомога у закладах охорони здоров’я, прийнято біля 3 тисяч пологів у жінок із зони АТО. Протягом останніх місяців також спостерігаються неодноразові спроби дестабілізувати ситуацію в самому місті Харкові та області, заподіяна низка терористичних актів, в яких постраждали люди. Всім їм також надавалася екстрена і подальша медична допомога в закладах регіону.

Окремі заклади охорони здоров’я регіону вже більше восьми місяців працюють в режимі вкрай підвищеного навантаження (цілодобово надають допомогу тяжкопораненим бійцям та постраждалим).

Так, наприклад у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону (м. Харків) пройшли лікування та реабілітацію понад 4 тисяч поранених чи травмованих в ході бойових дій на Донбасі бійців. Було таке, що медичні працівники даного закладу протягом доби приймали до 70-90 важкопоранених, злагоджено і ефективно працюючи, врятовували їм життя та здоров’я. Це справжній героїзм і відданість професії!

Саме близько розташована до зони АТО КЗОЗ «Ізюмська центральна міська лікарня» з червня 2014р. надавала медичну допомогу багатьом постраждалим та переселенцям із зони АТО. КЗОЗ «Харківська міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова» надала стаціонарну допомогу біля 10 тисячам осіб із зони АТО, а також більшості постраждалим в терористичних подіях на Харківщині.

Тільки з початку 2015 року бригадами КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» здійснено понад 230 виїздів до зони АТО, понад 20 бригад екстреної медичної допомоги окремо виділено саме для цих цілей. У вкрай напруженому режимі по наданню медичної допомоги постраждалим із зони АТО працюють чимало закладів регіону. Слова щирої вдячності заслуговують трудові колективи та керівництво КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня –центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», КЗОЗ «Харківська обласна клінічна травматологічна лікарня», КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня №1», КЗОЗ «Обласний клінічний центр урології і нефрології ім. В.І. Шаповала», низки центральних районних лікарень, міських клінічних багатопрофільних лікарень, установ Національної академії медичних наук України та інші. Слід зазначити, що значні зусилля для організації надання медичної допомоги, розподілу потоків постраждалих, прикладають профільні Департаменти, керівники зазначених закладів.

Внаслідок вкрай недостатнього бюджетного фінансування галузі, як і у 2014, так і у поточному році в регіоні має місце проблема нестачі коштів на забезпечення повноцінного медичного обслуговування населення та постраждалих із зони АТО, а також на додаткові виплати медичним працівникам, безпосередньо задіяним у наданні такої меддопомоги. З цього приводу керівництво регіону, профільний Департамент, обласний комітет профспілки неодноразово зверталися до Кабінету Міністрів Україні, профільного Міністерства. Нажаль, питання виділення Харківській області додаткового фінансування на медичне обслуговування переміщених осіб та постраждалих від бойових дій в повному обсязі не вирішено. А працівники галузі продовжують працювати в умовах надмірного навантаження без додаткових стимулів з боку Держави.

В обласному комітеті Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров‘я України робота щодо організації зазначеним категоріям спілчан юридичної, психологічної та матеріальної підтримки розпочалась ще влітку 2014 року. Фахівцями обласного комітету надається правова допомога спілчанам-вимушеним переселенцям з районів проведення АТО, передусім з питань зайнятості, оплати праці, пенсійного забезпечення тощо.

За клопотаннями адміністрацій та профспілкових комітетів закладів охорони здоров‘я, обласним комітетом здійснюється матеріальна підтримка працівників та бригад, які на височайшому рівні, над нормовано та в буквальному сенсі героїчно виконують свої професійні обов’язки. Також надається матеріальне заохочення тим працівникам, хто виїжджає на консультації, транспортує важко поранених та постраждалих дорослих і дітей із зони АТО. Станом на кінець березня поточного року 178 осіб отримали профспілкові виплати.

Не залишилися осторонь наші колеги з інших регіонів країни. Центральний комітет та чимало обласних комітетів галузевої Профспілки (Івано-Франківський, Закарпатський, Житомирський, Тернопільський, Полтавський, Херсонський, Одеський, Запорізький, Кировоградський) долучилися до заохочення саме тих працівників галузі Харківського регіону, які безпосередньо задіяні в наданні медичної допомоги постраждалим, перерахувавши на рахунок Харківської обласної організації кошти для здійснення стимуляційних виплат цим категоріям працівників від медичної спільноти всієї країни. Щиро дякуємо нашим колегам за таку солідарну підтримку!

До того ж, до Харківського регіону із суміжних областей з метою працевлаштування прибули чимало працівників галузі. Обласним комітетом профспілки створено реєстр працівників, які є вимушеними переселенцями із зони АТО, прийнятих на роботу в заклади охорони здоров'я регіону. На сьогодні таких працівників – майже 200 осіб. Профспілковими комітетами на місцях цим спілчанам приділяється окрема увага.

Є серед спілчан Харківського регіону і ті, що були мобілізовані до зони АТО, або найближчі родичі працюючих у закладах охорони здоров‘я. Цій категорії працівників – членам профспілки обласний комітет також надає правову, моральну та матеріальну допомогу. Її вже отримали понад 170 спілчан.

Слід зазначити, що профспілковими комітетами студентських профспілкових організацій ведеться активна робота щодо підтримки постраждалих дорослих і дітей із зони АТО в лікарнях регіону, дитячих будинках, т.ін. За ініціативою Молодіжної ради обласного комітету, при підтримці студентських профспілкових комітетів у навчальних медичних закладах регіону створені та активно діють волонтерські групи. Восени 2014 року обласним комітетом у вищих медичних навчальних закладах регіону організована акція "Підтримай солдата". Студентська профспілкова молодь мала змогу донести своє послання у вигляді фотокартки з побажанням для бійців АТО, а також колег суміжних регіонів. Близько трьохсот студентів Харківського національного медичного університету, Національного фармацевтичного університету та його коледжу, Харківського базового медичного коледжу №1 прийняли активну участь у акції та з великим ентузіазмом написали теплі побажання патріотизму та мужності, листи, малюнки з написами "Повертайся живим", "На тебе чекають" та "Слава Україні". Варто зазначити, що проведення такої акції сприяло не тільки підвищенню духу солдатів, в т.ч. наших колег, задіяних в наданні медичної допомоги в зоні АТО, але і вихованню у молоді патріотизму, високих моральних якостей, любові до Батьківщини. Виготовлені фото з патріотичними написами молодих людей були направлені в зону АТО. У навчальних медичних закладах також проводилися благодійні ярмарки для збирання коштів на користь захисників Вітчизни. Обласний комітет організував зустріч з представниками студентського волонтерського руху, під час якої студенти мали змогу поспілкуватися та розповісти про свої досягнення у волонтерській діяльності. А найактивніші студенти були нагороджені почесними грамотами обласної профспілки.

Тобто, Профспілка в котрий раз довела, що проблеми кожного спілчанина є важливими для всієї організації, а профспілкові виборні органи всіх рівнів здатні докладати зусилля для підтримки та вирішення проблем працівників. У вкрай складній політичній та соціально-економічній ситуації в Україні, саме солідарні дії керівників закладів охорони здоров’я, виборних органів первинних профспілкових організацій та усіх працівників галузі є запорукою безперебійної та ефективної діяльності закладів медичної галузі, покращення соціального рівня її працівників.

 

А.В. Благовещенська,

голова Харківської обласної організації

 профспілки працівників охорони здоров‘я України

 

Волонтеры

 

Волонтеры-3

Волонтеры-2