435404576a69de9f0e253c2c4934833b

Відбулася звітно-виборна конференція Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників освіти і науки. Це найчисленніше профспілкове обєднання на Прикарпатті, яке нараховує в своїх рядах 63,7 тисяч спілчан.

Як зауважив доповідач, голова галузевої профспілкової організації Мирослав Габорак, звітний період відзначався глибокою соціально-економічною кризою в країні, яка ускладнилася війною, розв’язаною проти нашої держави путінською Росією. Цей напружений і бурхливий історичний період вимагає від профспілкових органів всіх рівнів, в тому числі освітян, неординарних дій і прийнятих рішень. Зусилля профспілок були спрямовані, насамперед, на збільшення видатків на освіту, підвищення рівня заробітної плати працівників, недопущення звуження їх соціальних прав і гарантій, що намагався зробити Уряд перед прийняттям Державного бюджету на 2015 рік.

Коли тривалі і напружені перемовини з очільниками Уряду, депутатами Верховної Ради України заходили у безвихідь, освітяни вдавалися до масових акцій протесту. Так, 18 грудня 2014 року в м.Івано-Франківську понад тисячу працівників галузі провели біля будинку облвиконкому мітинг проти наступу влади на їх права. А 23 грудня минулого року делегація обласної організації взяла активну участь у Всеукраїнській акції протесту – пікетуванні Верховної Ради та Кабінету Міністрів України в м.Києві. Акція була організована Федерацією профспілок України.

Такі дії мали певний позитивний результат. Вдалося, зокрема, не допустити передачі фінансування вузів I-II рівнів акредитації на місцеві бюджети, відміни стипендій в навчальних закладах та інших запропонованих Урядом “новацій”.

Однак, немало важливих проблем соціального захисту освітян залишилось невирішеними. Надання права Кабінету Міністрів України ручного управління питаннями фінансування в умовах недостатності видатків, які приділяються на галузь, призвело до подальшого зниження матеріального рівня освітян.

Подібна ситуація спостерігалася і в області. Так, за наполяганням фінансового відділу Коломийської міської ради педагогічним працівникам міста зменшено доплати за престижність педагогічної праці з 20 до 10 відсотків.

В ряді районів і міст області мали місце випадки, коли в навчальних закладах порушувались терміни виплати заробітної плати і відпуских, передбачених колективними договорами і угодами.

Порушувалися положення Закону України “про освіту” в частині надання педагогічним працівникам щорічної грошової допомоги за сумлінну працю та зразкове виконання службових обовязків в розмірі до одного посадового окладу. За останнє пятиріччя в області суттєво знизилися розміри цієї винагороди.

Обком профспілки при вирішенні питань заробітної плати велику увагу приділяв вдосконаленню колдоговірного регулювання трудових відносин, яким стовідсотково охоплені працівники галузі. Водночас, як зазначали делегати, у цій роботі ще немало формалізму, далеко не скрізь в учбових закладах практикується заслуховувати звіти сторін про виконання прийнятих ними зобовязань.

Протягом звітного періоду обласний, районні та міські профоргани проведи понад тисячу перевірок дотримання чинного законодавства в установах освіти, виявивши при цьому численні порушення. В результаті вжитих заходів недопущено незаконного звільнення 97 працівників, багатьом освітянам відмінені безпідставно накладені дисциплінарні стягнення. А обком профспілки став своєрідним правовим центром, де можна отримати кваліфіковану юридичну допомогу.

В полі зору профспілок постійно знаходились питання поліпшення умов праці та навчання, зокрема, підготовка закладів освіти до нового навчального року та в осінньо-зимовий період. А на виконання заходів з охорони праці за останнє пятиріччя використано 3,5 млн. грн. За цей час в галузі кількість нещасних випадків скоротилася з 42 до 30. Добре себе зарекомендували районні та міські конкурси з охорони праці, переможці яких одержують нагороди, встановлені департаментом освіти і науки ОДА та обласним комітетом профспілки.

Значну увагу делегати конференції проблемам оздоровлення працівників. Висловлювались претензії на адресу Центральних органів влади. В зв’язку з реформуванням загальнообов’язкового державного соціального страхування втрачена можливість отримувати пільгові путівки на лікування працівників, студентам - на профілактику хвороб у санаторіях-профілакторіях, школярам – часткового фінансування дитячого оздоровлення. Необхідно чимало докласти зусиль аби здешевити дитячі путівки за рахунок коштів профбюджетів та роботодавців.

Делегати конференції звернули увагу і на допущені недоліки в профспілковій діяльності, невикористані можливості. Наголошувалось, що профспілкова робота повинна набрати нових потужних обертів аби задовольнити зрослі вимоги освітян. Аспекти цієї роботи окреслені і в постанові конференції, і в прийнятій програмі основних напрямків діяльності обкому галузевої профспілки на 2015-2020 р.р.

В роботі конференції взяли участь: заступник голови Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України С.В.Романюк, голова Ради профспілок області І.Є.Басюк.

Делегати конференції обрали на повторний термін головою обласної організації профспілки працівників освіти і науки Мирослава Габорака, заступником голови – Зоряну Король.

Інформаційно-аналітичний відділ

Ради профспілок Івано-Франківської області