DSC05615

 

Федерацією профспілок Черкащини та галузевими профоб’єднаннями ведеться робота щодо вдосконалення форм та підвищення ефективності соціального діалогу в області.

Так, стали традиційними зустрічі профспілок на обласному рівні з керівництвом  області, обговорення актуальних питань сьогодення. Представники профспілок входять до складу дорадчих органів виконавчої влади, беруть участь в засіданнях колегії облдержадміністрації, сесій обласної ради, надають власні пропозиції до програм соціально-економічного розвитку, зайнятості населення, оздоровлення дітей, т.п.

Так, в 2015 році, сесія обласної ради підтримала звернення профспілок до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо змін в Законі України «Про Державний бюджет на 2015 рік» в частині наближення введення мінімальних  соціальних стандартів з 01 квітня 2015 року.

Головою обласної державної адміністрації на звернення профспілок щодо необгрунтованого підвищення вартості хліба надано  відповідне доручення територіальному відділенню Антимонопольного комітету України по врегулюванню ситуації.

За рішенням ради соціального діалогу області направлено звернення до Уряду щодо відновлення фінансування санаторно-курортного лікування та дитячого оздоровлення фондом соціального страхування. Депутатами Черкаської міської ради надані пільгові умови на оплату оренди нежитлових приміщень відділеннями «Укрпошти».

ТОВ «Маіс» та ПАТ «Азот» надана допомога 13 інтернатним закладам соціальної сфери якісним насінням кукурудзи та мінеральними добривами.

Спільно з соціальними партнерами проводиться організаційна робота по літньому оздоровленню дітей.

 Перелік зробленого та спільного бачення на вирішення проблем можна було б перелічувати довго, але сьогодні потрібна консолідація зусиль на національному рівні, співпраця з народними депутатами України, донесення проблем людини  праці до парламентарів.

На Черкащині стали вже традиційними зустрічі з народними депутатами Верховної Ради. Так,  протягом березня відбулися зустрічі з народними депутатами України: у м. Каневі  з Голубом В.В. та Кужель О.В.,  у м. Сміла з      Рудиком С.Я.

 31 березня Федерація профспілок Черкаської області запросила на зустріч з профспілковим активом області   народних депутатів України від Черкащини. Майже 150 черкащан були учасниками бажаної зустрічі.

Прикро, що в силу різних причин, у зустрічі взяв участь лише один  депутат -   Петренко Олег Миколайович.

Відкриваючи зібрання голова Федерації профспілок Черкаської області П.В.Шевченко зауважив, що від рівня соціального діалогу між владою, роботодавцями, депутатським корпусом, громадянським суспільством залежить стан соціально-трудових відносин, захищеність працівників, спокій у суспільстві, європейські перспективи країни.

Профспілки розуміють виклики сьогодення. Важливо зберегти державність, територіальну цілісність країни, збільшити обороноздатність війська – це першочергове завдання всього суспільства. Наступне – реформування економіки задля поліпшення добробуту українців. Важливим є приведення національного законодавства до стандартів демократичних країн та інтегрування держави до європейської спільноти.

Існують об’єктивні критерії оцінки якості життя людини (рівень оплати праці, мінімальні соціальні стандарти, середній вік життя) та країни – стан доріг, інфраструктури, рівень освіти та охорони здоров’я, відповідність чинного законодавства євростандартам, відкритість влади, рівень корупції. На жаль, вони не відповідають євростандартам.

            Протягом періоду незалежності України кардинально змінився устрій від планової економіки до ринкових відносин, пройшли процеси роздержавлення, з’явилось таке поняття як «олігархічна економіка», заборгованість з виплати заробітної плати, банкрутство підприємств.

            Суспільство жахається нових реформ, зневірилось у можливостях європейських перспектив країни. В зв’язку з останніми оптимізаціями робочих місць на підприємствах, управлінських структурах, приведенням тарифів до економічно обгрунтованих, неспроможністю держави впливати на ціноутворення для більшості українців постало питання «Як вижити?».

            Демократичність, соціальність та правовий принцип побудови держави, а людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнані Конституцією України найвищою соціальною цінністю -  це орієнтири, які повинні бути в основі перетворень в державі.

            Але заборона урядом здійснення державного контролю за господарською діяльністю підприємств суперечить ратифікованими Україною Конвенціям МОП про інспекції праці, а корупція в органах державного контролю не повинна бути причиною безвідповідального ставлення до прав людини на працю, безпечні умови та справедливу оплату.

            Петренко О.М.  проінформував присутніх про свою роботу у Верховній Раді, в комітеті з питань молоді, сім’ї та спорту, членом  якого він є. Так, вирішено проблему фінансування ДЮСШ. В бюджеті держави  на підтримку дитячо - юнацьких спортивних шкіл вже  виділені кошти в сумі 100 млн.грн, які допоможуть забезпечити виплату заробітної плати  тренерам.          Депутат розповів про законопроекти над якими працює комітет, дав досить жорстку оцінку роботи Уряду та запропонував спільно працювати над проектами законів.

       Виступаючі звернули увагу депутата на необхідності прийняття Верховною Радою соціально направлених законів,  підвищення ефективності роботи Уряду щодо подолання корупції, впровадження реформ для покращення життя простих українців, посилення підтримки вітчизняного виробника, розвитку малого та середнього бізнесу, прозорості підвищення тарифів, цін на продукти харчування, ліки.

            Червоною лінією у виступах лунало:

  • як жити далі працівнику та його сім’ї?
  • скільки ще затягувати паски простим українцям?
  • як працевлаштовуватися молоді?

Керівники галузевих профоб’єднань, працівники житлово – комунальної галузі надали Петренку Олегу Миколайовичу письмові звернення щодо невирішених проблемних питань у галузях,  власні пропозиції.

Присутні домовились продовжити діалог з представниками парламенту в подальшому.

 

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

DSC05612