Субсидии-1

 

З метою інформування членів профспілок та забезпечення їх соціальної підтримки Об'єднання профспілок Харківської області провело семінар «Про новації нарахування та отримання субсидій в умовах значного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги».

Порядок надання житлових субсидій затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2015 року № 106.

Начальник відділу державних соціальних допомог Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Кононенко Т.І. роз’яснила про суттєві зміни при оформленні житлових субсидій з 1 травня 2015 року.

Як зазначила фахівець, запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником. Для призначення житлової субсидії необхідно подати заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Бланки цих документів отримають всі родини області.

Призначатися субсидія на оплату житлово-комунальних послуг буде з моменту звернення за її призначенням на 12 місяців, а не на опалювальний період як раніше. Для призначення житлової субсидії у 2015 році потрібно задекларувати доходи за 2014 рік без урахування сплачених податків. Слід звернути увагу, що субсидії підлягають послуги в розмірі соціальних норм споживання, які затверджені для усіх громадян України в однаковому розмірі. Так, соціальна норма на одну особу на послуги холодного водопостачання визначена в розмірі 2,4 м3, на послуги гарячого водопостачання - 1,6м3, на послуги водовідведення – 4,0 м3. Норма житлової площі складає 13,65 м3 на одну особу та додатково 35,22 м3 на родину.

Також було відзначено, що перевірка достовірності даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом направлення запитів до відповідних органів, установ та організацій.

Під час семінару фахівець роз’яснила та відповіла на конкретні питання учасників семінару. Особливо учасників семінару хвилювали питання щодо: надання субсидій особам, які проживають у приміщенні, але не є власниками житла; якщо є працездатні особи, які не мають постійного доходу; як правильно заповнити декларацію для осіб, які є фізичними особами-підприємцями та багато інших.

 

Н.О. Гриценко,

заввідділом ОПХО

 

Субсидии