kalush tec 1234

 

 

 

 

 

       30 січня 2015 року Калуською міською радою прийнято рішення №2872 «Про звернення Калуської міської ради до Кабінету Міністрів України», яким схвалено безоплатну передачу із державної до комунальної власності міста цілісного майнового комплексу Калуської ТЕЦ. Це викликало негативну реакцію трудового колективу, стурбованість профспілок (голова профкому Л.Анатієнко) щодо перспектив подальшого функціонування теплоцентралі та майбутнього безробіття та соціальної захищеності енергетиків.

За ініціативи профактиву була організована зустріч з головою облдержадміністрації О.Гончаруком та створена відповідна комісія для вирішення проблемного питання. До неї увійшли представники профспілок, трудового колективу Калуської ТЕЦ, ОДА, міської ради, фахівці обленерго, депутат Верховної Ради України І.Насалик.      Мотивація депутатського корпусу Калуша, який представляє громаду міста, ґрунтується на реконструкції і переоснащенні ТЕЦ із застосуванням новітніх технологій. Щодо використання твердого палива міська рада Калуша ввела в оману Кабмін, подавши завідомо неправдиву інформацію. На її переконання, це значно здешевить вартість та збільшить обсяги виробництва електричної і теплової енергії. Як аргумент: залучення інвестицій в розвиток міста та його інфраструктури.

На жаль, депутат ВРУ І.Насалик, заручившись підтримкою ще кількох народних депутатів України, які представляють у Верховній Раді Івано-Франківщину, 16.03.2015 р. направив лист Прем”єр-міністру України А.Яценюку. В ньому він пропонує підтримати рішення щодо зміни форми власності та доручити відповідним органам опрацювати це питання згідно вимог чинного законодавства. «Вважаємо, що на тлі задекларованої політики Держави щодо запровадження децентралізації та дефіциту бюджету, така ініціатива громади може зменшити грошове навантаження на Державний бюджет та дозволить пересвідчитися на практиці у необхідності децентралізації влади в Україні».

Проте, твердження депутатів є помилковими, так як не знають реальний стан справ у господарстві міста енергетиків. Ще 8 лютого поточного року віче громад Калуша та Калуського району, поділяючи позицію профспілок і трудового колективу теплоцентралі, в своїй резолюції констатувало, що міською владою вже практично доведено до банкрутства КП «Водотеплосервіс». Борги підприємства сягають 250 млн.грн, в тому числі перед Калуською ТЕС більше 139 млн.грн. «Передача ефективного, прибуткового підприємства, яке працює на енергетичну незалежність України, у нібито комунальну власність є насправді лише прикриттям його подальшої крадіжки і «дерибану». Дуже прикро, що більшість депутатів Калуської міської ради, які б мали діяти в інтересах Громади і виборців, де-факто обслуговують бізнесові інтереси однієї особи та її клану».

Віче Майдану Калущини звернулося до Калуської міської ради скасувати своє рішення та до Кабінету Міністрів України з вимогою не розглядати можливість безоплатної передачі із державної власності у комунальну власність м.Калуша цілісного майнового комплексу теплоцентралі у зв”язку із загрозою втрати державного майна…

Як зауважує голова профкому підприємства Л.Анатієнко, на даний час ТЕЦ працює стабільно, безпечно, своєчасно проводяться поточні та капітальні ремонти обладнання, відбувається технічне переоснащення та оновлення основних виробничих фондів. Це дає можливість працівникам забезпечувати регіон електричною і тепловою енергією та своєчасно отримувати заробітну плату. Тому прийняте рішення не містить обґрунтування доцільності такої передачі та функціонування теплоцентралі у комунальній формі власності, в тому числі перспектив фінансового забезпечення проведення капітальних та поточних ремонтів, модернізації обладнання.

Дане питання вимагає глибокого дослідження та обговорення. А головне, необхідно та потрібно, насамперед, враховувати думку трудового колективу, твердині виробничого процесу. Не безпідставними є сумніви, щодо спроможності влади виконати свої обіцянки, так як Калуська ТЕЦ протягом десятки років виступає кредитором КП «Водотеплосервіс» по теплопостачанню міста, яке за цей час наростило немалі борги.  

Всупереч виробничим інтересам підприємства місцева влада, йдучи шляхом реформування ЖКГ Калуша за рахунок трудового колективу, хоче покрити борги КП «Водотеплосервіс». Здійснюється спроба знищення Калуської ТЕЦ, внаслідок чого місто може взагалі залишитися без тепла, а 600 працівників чекає перспектива втрати роботи, 2500 членів їх сімей – годувальника…             

Ще на початку поточного року трудовий колектив направив відповідного листа до Міністра енергетики та вугільної промисловості України Демчишину В.В. з проханням не погоджувати передачу державного цілісного майнового комплексу Калуської ТЕЦ в комунальну власність. На жаль, до цього часу відповіді немає. Нині звернення знаходиться в Департаменті майнових відносин.                              

Слід зазначити, що, починаючи із введення в експлуатацію, Калуська теплоцентраль, враховуючи правостановлюючі документи (зараз приєднана до Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго») була об”єктом загальнодержавної власності. Згідно чинного законодавства не допускається протиправне позбавлення власності, незаконне втручання органів державної влади та місцевого самоврядування у господарські відносини. Відповідно до ч.1 статті 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. А порядок передачі майна з державної до комунальної власності підприємств, установ, організацій врегульовано Конституцією України, Законом України «Про управлыння об”єктами державної власності». рядом нормативних актів та здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України із врахуванням позиції трудового колективу.                      

У зв”язку із складною і напруженою ситуацією, що склалася в енергетичному просторі Калуша, за дорученням колективу головою профкому теплоелектроцентралі Л.Анатієнко направлено лист Голові ЦК «Укрелектропрофспілка» С.Шишову. В ньому працівники просять довести Міністру енергетики та вугільної промисловості України В.Демчишину свою позицію щодо недопущення передачі державного цілісного майнового комплексу «Калуська ТЕЦ» в комунальну власність.

 

Інформаційно-аналітичний відділ Ради профспілок Івано-Франківської області