DSC06793

У межах заходів, присвячених відзначенню Дня соціальної справедливості у Харківському соціально-економічному інституті 17 лютого 2016 року відбулася науково-практична конференція «Соціальна справедливість в Україні: стан, проблеми, перспективи» та був проведений круглий стіл «Дотримання принципів соціальної справедливості в Україні: проблеми та перспективи. Погляд профспілок та роботодавців». Організаторами виступили Об‘єднання профспілок Харківської області, Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт», Харківський соціально-економічний інститут.

Урочисте відкриття конференції відбулося в конференц-залі ХСЕІ за участі викладачів, студентів і молодих науковців ХСЕІ, представників ОПХО. З вітальним словом до учасників конференції виступив заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Геннадійович Волков. По закінченні пленарного засідання роботу конференції було продовжено у секції 1 «Побудова в Україні суспільства соціальної справедливості: стан та проблеми» та у секції 2 «Соціальна справедливість в Україні на сучасному етапі: економічний аспект». Студенти профспілкового внз відповідально віднеслися до проведення конференції та підготували виступи за темами: «Соціальна справедливість в Україні на сучасному етапі», «Соціальна політика і соціальна справедливість», «Вплив економічних чинників на впровадження соціальної справедливості», «Проблеми соціальної орієнтації економіки в Україні: історичний і сучасний аспект», «Роль держави у забезпеченні соціальної справедливості на сучасному етапі економічних відносин», «Економічні підходи до вирішення проблеми соціальної справедливості в Україні».

DSC06795

У засіданні круглого столу «Дотримання принципів соціальної справедливості в Україні: проблеми та перспективи. Погляд профспілок та роботодавців» взяли участь заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Геннадійович Волков, керівник секретаріату Спільного представницького органу роботодавців Харківської області, виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» Григор’єв Василь Васильович, завідувач відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО Гриценко Наталя Олександрівна, завідувач відділу організаційно-масової роботи ОПХО Голєніщев Анатолій Олександрович, Голова Молодіжної ради ОПХО Артеменко Роман Сергійович; представники обласних галузевих профспілкових організацій: працівників державних установ, будівництва і промисловості будівельних матеріалів, енергетики та електротехнічної промисловості, працівників космічного та загального машинобудування, працюючих інвалідів, працівників охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, Харківської об’єднаної профспілкової організації фармацевтичних працівників, Профспілкової об’єднаної організації профспілки Управління поліції охорони у Харківській області, представники профкомів провідних підприємств і організацій Харківщини: ПАУ ДП ХМЗ «ФЕД», КП «Харківводоканал», ДНВП «Об’єднання «Комунар», ППО «Харківський професійний будівельний ліцей» в складі «Жилбуд-2», ППО «Палац культури Червонозаводського району», науковці, викладачі, члени лекторської групи факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів Харківського соціально-економічного інституту.

Учасники Круглого столу відмітили, що однією з найактуальніших проблем в Україні залишається масове і системне порушення трудових норм, особливо в частині забезпечення гідної праці. Триває масштабний наступ влади та приватного бізнесу на трудові права. Не мають можливості отримувати за свою працю гідну її оплату навіть ті, хто має можливість працювати. Це питання все більш актуальним стає особливо в умовах замороження заробітної плати, падіння національної грошової одиниці та погіршення рівня життя. Скорочення робочих місць, падіння реальної заробітної плати, значне обмеження соціальних прав працівників, гарантованих Конституцією України - все це в умовах зростання цін набуває особливої гостроти та призводить до катастрофічного зниження рівня життя працюючого населення та їх сімей, прирікає працівників на злиденність, генерує зростання соціальної напруги в трудових колективах та цілих регіонах. Роль профспілок зараз полягає у тому, щоб привернути увагу і влади, і суспільства до того, яким є сьогодні стан забезпечення соціальної справедливості та рівних можливостей в Україні, що треба робити, щоб змінити ситуацію на краще.

DSC06788

Відбулася жвава дискусія з питань необхідності розбудови в Україні соціально справедливої держави, заснованої на засадах справедливого співвідношення прав і обов'язків, праці і винагороди, викорінення бідності, в першу чергу серед працюючих. Присутні обмінялись думками щодо забезпечення реалізації принципу соціальної справедливості, актуальних проблем та перспектив дотримання і захисту трудових, соціально-економічних прав працівників, проблем розвитку соціально-трудових відносин та їх регулювання на засадах соціального партнерства. Науковці - викладачі профспілкового внз і досвідчені практики профспілкового руху акцентували увагу на посиленні ролі профспілок в боротьбі за встановлення соціальної справедливості в Україні. Профспілкам треба рішуче та ефективно реагувати на виклики часу, активно боротися з проявами соціальної несправедливості у сфері праці, трудових відносин, домагатися скорочення соціальної нерівності, рівня безробіття та бідності серед населення, особливо молоді.

У результаті конструктивного обговорення учасники круглого столу висловили пропозиції щодо активізації співпраці профспілок з роботодавцями щодо забезпечення стабільної роботи підприємств, установ та організацій, активної участі у процесі впровадження в Україні засад сучасної соціальної держави, у висвітленні проблем в соціально-економічній, трудовій сферах, без вирішення яких неможлива побудова в Україні суспільства соціальної справедливості.

По закінченні були підведені підсумки засідання, прийняті рекомендації круглого столу.

DSC06807

Олена Шпурік,

декан факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ХСЕІ