IMG 2041

Ще наприкінці позаминулого сторіччя на Придніпров’ї були створені перші товариства взаємодопомоги медичних та аптечних працівників, які започаткували соціальний захист медиків. З часом всі ці об’єднання трансформувались у єдину профспілку працівників охорони здоров’я. І вже у 1920-тих роках вона почала укладати угоди з губернським галузевим управлінням щодо забезпечення оплати та охорони праці, надання соціальних гарантій працівникам медзакладів.

Важко переоцінити роль облпрофорганізації медиків й у становленні системи охорони здоров’я населення, виробничої медицини, ліквідації епідемій та важких хвороб (особливо  дитячих), лікуванні поранених бійців у роки Великої Вітчизняної.

Цими днями  на пленумі обкому медики святкували 95-річчя своєї профорганізації та говорили про її завдання на найближчі роки. З цією пам’ятною подією привітання дніпропетровцям надіслав ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України. Добрі слова на адресу профспілки за її активну позицію під час цього заходу прозвучали й з уст голови Дніпропетровського облпрофоб’єднання Віталія Дубіля та багаторічного профлідера, а нині головного лікаря профспілкового  санаторію «Новомосковський» Олександра Андрієнка. В.Дубіль вручив облпрофорганізації Почесну грамоту Федерації профспілок України, якою вона відзначена за активну роботу по захисту прав медиків, а також інші нагороди профспілковцям, що найбільш відзначились.

Віддавши данину поваги минулим поколінням профспілковців, голова обкому профспілки Людмила Валевська зазначила, що й їх наступники високо тримають марку профорганізації. В нинішні непрості часи вони роблять чимало корисних справ. Особливо вона відзначила колег з Дніпропетровська, Новомосковська, Нікополя, Дніпродзержинська, Вільно гірська, Орджонікідзе, Тернівки, Синельниківського, П'ятихатського, Нікопольського, Межівського, Павлоградського, Широківського та інших сільських районів.

Особливу увагу обком та членські організації приділяють захисту трудових прав медиків. Лише минулого року членам профспілки було надано понад 5 тис. консультацій, направлено роботодавцям 82 подання про усунення виявлених порушень законодавства. Складено 43 позовних  заяви до суду, завдяки чому людям повернули 70  тис. грн. І роботу в цьому та інших напрямках потрібно продовжувати.

Віддала шану голова обкому і медикам – членам профспілки дніпропетровських -  ОКЛ ім. Мечникова, обласної дитячої лікарні, міськлікарень № № 2, 4, 6, Центру з надання невідкладної допомоги,  обласного госпіталю ветеранів війни, Павлоградської міськлікарні та ін., які вже третій рік в ході АТО на Сході – в операційних і безпосередньо на передовій -  рятують наших поранених бійців, а також надають допомогу мешканцям Донбасу.

Делегація від учасників пленуму за традицією поклала  квіти до пам’ятника викладачам та студентам Дніпропетровської державної медичної академії, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни.

Учасників заходу також привітали творчі колективи медичних закладів, серед яких, до речі, були й переможці всеукраїнських конкурсів.

В.Коврига,

зав. прес-центром