МАШ

Зробити крок назустріч профспілкам у відродженні економіки та промисловості України закликали керівництво, Уряд і політичні сили нашої країни делегати VII З’їзду профспілки працівників машинобудування та металообробки України, що відбувся 18 лютого. В роботі форуму взяв участь та виступив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

МАШ1

У доповіді голови Профспілки Анатолія Таранчука «Звіт Центрального комітету Профспілки про діяльність за           період з лютого 2011 р. по лютий 2016 року та завдання профспілки на 2016-2021 роки», виступах делегатів зазначалось, що нинішня політика діючого Уряду невтручання у економічний сектор держави, застосування «жорсткої економії» за рахунок працівників та пенсіонерів є антисоціальною і антинародною, та призвела до катастрофічного падіння економіки, зупинки підприємств, загрози масового безробіття та падіння вартості праці.

МАШ2

У виступах делегатів говорилось про те, що останні роки машинобудівна галузь України перебуває у стані системної фінансової та економічної кризи, підкреслювали виступаючі. . Спад виробництва у машинобудуванні тільки за 2015 рік досягнув 20 %, відсутність замовлень та скорочення робочих місць стали основною причиною зупинки та ліквідації підприємств та організацій, безробіття перевищило 10% і далі зростає.

Негативні соціальні процеси поглиблюються відсутністю реформ в еконо­міці, які підміняються урізанням пенсій, зарплат та інших соціальних виплат. Стрімке зростання цін на товари і послуги, багатократне підвищення комунальних тарифів поглиблюють зубожіння населення.

МАШ5

Конструктивний соціальний діалог Уряду із профспілками, який міг би допомогти вирішити багато проблем, фактично відсутній. Затягування колективних переговорів з укладення Генеральної та Галузевої угод на новий строк та незадоволення вимог профспілок в колективному трудовому спорі (конфлікті) з Урядом ще більше посилює існуючу соціальну напругу в суспільстві.

У своєму виступі на форумі Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував присутніх про позицію Федерації профспілок щодо найбільш актуальних та гострих питань нинішнього етапу соціально-економічного розвитку України, законодавчих пропозиціях та рішучих діях ФПУ, її членських організацій у справі захисту законних прав та інтересів людини праці. Він також окреслив пріоритетні тактичні і стратегічні завдання, які в сучасних непростих політичних та соціально-економічних умовах стоять перед ФПУ, перед усім профспілковим рухом України.

МАШ3

Профспілковий лідер також зазначив, що відносини профспілок з Урядом загострились через різне бачення ситуації з правами та інтересами працюючої людини. Уряд, на жаль, не хоче бачити в профспілках соціального партнера, з яким спільно можна вирішувати проблемні питання соціально-економічного розвитку країни, створення європейських правових, демократичних держави і суспільства, де буде правити принцип соціальної справедливості, а бачить тільки силу, яка йому заважає. Доречи, таке ж саме відношення урядових чиновників і до роботодавців.

Тому так складно, так повільно рухається процес переговорів та пошуку компромісів у справі підписання Генеральної угоди на новий строк, вирішення гострих питань, які зараз турбують всіх працівників - бюджетній сфери та держслужбовців, шахтарів та машинобудівників.

Характеризуючи нинішню ситуацію в Україні, Григорій Осовий сказав: «Ми зараз знаходимося фактично на межі прірви - бути Україні чи не бути? Така ситуація виникла ще при попередньому уряді в 2013 році, коли брали фактично в борг гроші у Росії. Зараз в Україні офіційно працюючих - 7, 9 мільйонів чоловік. Це при тому, що в бюджетній сфері - 4 млн . Фактично 3,9 млн. офіційно працюючих виробляють продукцію, щоб прогодувати все інше населення». Це нонсенс. Але ще більший нонсенс, що працююча людина не отримує за свою працю достатньо, щоб прогодувати себе та свою сем’ю. У цих умовах профспілкам потрібно діяти активно та ефективно, при цьому використовувати різні форми – від соціального діалогу до акцій протесту. Як приклад соціального діалогу Голова ФПУ навів таку форму співпраці, як зустрічі та переговори з лідерами парламентських фракцій, окремими народними депутатами, на яких обговорюються принципові питання щодо соціально-економічного захисту працівників.

МАШ4

Делегати VII З’їзду профспілки працівників машинобудування та металообробки України як представники трудових колективів промислових підприємств машинобудівної галузі звернулись до депутатів Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогами щодо:

-         затвердження Державної програми відродження економіки та промисловості України;

-         збереження вітчизняного товаровиробника, робочих місць у виробничому секторі економіки;

-         створення   у структурі Міністерства економічного розвитку і торгівлі окремого департамента промислової політики, для формування державної політики та відродження промисловості в Україні;

-         сприяння технічній і технологічній модернізації промислових   галузей, підтримку розвитку експортно-орієнтованих та стратегічно важливих виробництв, у тому числі машинобудівного комплексу;

-         формування внутрішнього ринку замовлень для вітчизняних промислових підприємств, зокрема через замовлення українських компаній;

-         запровадження відшкодування (компенсації) працівникам втрат у випадку затримки виплат заробітної плати.

МАШ6

Делегати зїзду одноголосно висунули кандидатуру Григорія Осового на пост Голови ФПУ.

Також одноголосно було обрано головою Профспілки працівників машинобудування та металообробки України Анатолія Таранчука.

Прес-центр ФПУ