P1590050

 

 

18 лютого 2016 року Федерація профспілок Вінницької області провела І засідання Ради VI скликання з порядком денним – ”Про організаційне і фінансове зміцнення ФПО та її членських організацій”.

 

Відкрив, вів та виступив з основною доповіддю Голова ФПО – Микола Колесник.

 

Він  зауважив що:

На жаль, минулі роки були вкрай важкими як для країни, області, так і для профспілок.

Уряд, влада забули, що сотні героїв полягли на Майдані і в боях за те, щоб в країні панували правда і соціальна справедливість, повага до людини праці,  впроваджувались європейські стандарти життя.

Горе- реформатори ігнорують громадянське суспільство,  Конституцію та чинне законодавство.

Уряд блокує прийняття Генеральної угоди, а так зване примусове розширення повноважень місцевого самоврядування - створення об’єднаних громад - поки  що веде лише до погіршення життя.

 

Реформи забалакуються, а тим часом системи освіти, охорони  здоров’я, культури руйнуються.

Національний товаровиробник практично кинутий на призволяще.

 

І в цих умовах профспілкові організації, Федерація профспілок області, незважаючи на всі перешкоди, проводили певну роботу за збереження робочих місць, гідну заробітну плату, безпечні умови праці, за збереження та розвиток трудових колективів.

 Використовувалися всі законні інструменти проти антисоціальної політики «жорсткої економії», звуження трудових прав трудівників при прийнятті Бюджету, законів, Трудового кодексу.

 Ми вимагали викорінення політики «дешевої робочої сили», припинення політики жорсткої економії, яка здійснюється виключно за рахунок працівників і пенсіонерів.

 Пропонували через збільшення трудових доходів та пенсій відновити платоспроможність населення, розробити і реалізувати Програму створення нових сучасних робочих місць.

Щоб молодь розбудовувала рідну країну, а не їхала в світи, шукаючи кращого життя, завдяки розрекламованому шляху до Європи через безвізовий режим.

 

Рада Федерації відмітила, що ФПО, як і раніше, залишається впливовим наймасовішим профспілковим об'єднанням в області, здатним консолідувати профспілковий рух у цілому.

У сучасному політичному, економічному, соціальному розвитку держави зростає роль профспілок як невід'ємної складової демократичного суспільства.

Усвідомлюючи нагальність змін та необхідність посилення впливу профспілок на соціально-економічні процеси в суспільстві, ФПО та її членські організації спрямовують свою роботу на забезпечення єдності, солідарності, організаційного та фінансового зміцнення профорганізацій  і посилення на цій основі захисту прав та інтересів членів профспілок. Активніше проводять масові загальнопрофспілкові заходи, впроваджують у свою діяльність демократичні принципи.

Поліпшилось інформування членів виборних органів, активістів, членів профспілок про стан профспілкового руху.

Федерація профспілок, її членські організації ширше розгортають роботу з профспілковою молоддю.

Водночас, самокритично оцінюючи певні позитивні досягнення, Рада відзначила, що Федерації, членським організаціям в умовах жорсткої економічної кризи, низького рівня соціальних стандартів не вдалося належним чином протистояти масовому скороченню працюючих, зростанню заборгованості із заробітної плати.

Тривожною залишається тенденція до падіння профспілкового членства.

Негативно впливають на виконання захисних функцій профспілок назрілі внутрішньоспілкові проблеми: кадрове та фінансове послаблення членських організацій, їх організаційних ланок.

 

В постановляючій частині Рада ФПО відмітила:

 

Вважати найголовнішим завданням Федерації профспілок області та її членських організацій - забезпечення   єдності,   солідарності, організаційного та фінансового зміцнення і посилення на цій основі захисту інтересів членів профспілок.

 

В обговоренні даного питання взяли участь представники галузі охорони здоров’я, освіти і науки, Укрпошти, Молодіжної ради ФПО.

Всі виступаючі констатували:  Нам всім слід пам’ятати, що сильні профспілки - це організаційно і фінансово міцні профспілки

 

На засіданні Ради було розглянуто питання про кандидатуру на посаду Голови Федерації профспілок України.

Більшістю голосів членів Ради Федерації профспілок Вінницької області було прийнято рішення:

- Рекомендувати на посаду Голови ФПУ – Осового Григорія Васильовича.

 

 

Федерація профспілок Вінницької області

 

P159