2016

 

На початку 2015 року Центральний комітет Профспілки працівників АПК України за підтримки міжнародного партнера  IUF і Фонду ім. Фрідріха Еберта  розпочав проект: «Створення  територіальних профспілкових організацій як форми і об’єднання інтересів робітників різних форм зайнятості в сільській місцевості України».

В даному пілотному проекті погодилися брати участь чотири обласні організації Профспілки: Київська, Запорізька, Чернівецька, Чернігівська. В ході реалізації проекту до нього приєдналася ще й Херсонська обласна організація профспілки.

17 лютого  2016 року відбулася  підсумкова конференція, на якій учасники проекту  підводили  підсумки річної роботи та аналізували  ті перешкоди, які вони мали на такому складному шляху.

Конференцію відкривала заступник Голови Профспілки працівників АПК України Світлана Самосуд, яка наголосила на тому, що сьогодні дана ініціатива є унікальною можливістю для зміцнення та розвитку Профспілки.

Дмитро Степанюк, який є координатором проекту IUF по створенню територіальних  профспілкових організацій, на початку роботи конференції зазначив: «Цей проект є надзвичайно складним і цінним, особливо для жителів сільської місцевості. Адже сьогодні ті, хто працює на землі, в т.ч. самозайняті – це та категорія населення, яка найменш захищена державою. Ми за допомогою територіальних профспілкових організацій пропонуємо конкретний захист і допомогу. Вирішувати спільні проблеми набагато легше – об’єднуючись. Ціллю даного проекту було створення територіальних профспілкових організацій у сільській місцевості, і  нам це вдалося». (далі - ТПО).

Протягом робочої програми учасники конференції говорили про проблемні питання профспілок в Україні, про виклики, які виникали при створенні профспілкових організацій в сільській місцевості, що саме вдалось реалізувати, а що, на жаль, ні.

Позитивні результати реалізації проекту мають: Запорізька, Київська області. Чернігівська область поки знаходиться на стадії «замороження» через зміну керівника обласної організації, але прогресивні тенденції там також намітилися. Голова Херсонської обласної організації Профспілки працівників АПК Наталя Харєва повідомила про проведені переговори з різними громадами  районів. Є певні домовленості і в найкоротші терміни відбудуться установчі збори. Голова Чернівецької профспілкової організації Профспілки працівників АПК Михайло Серецький доповідав про стан та перспективи проведення проекту у Чернівецькій області і зазначив, що  вже в межах проекту об’єднано 21 працівника різних сфер зайнятості, але роботу буде продовжено. Особливу увагу необхідно,  на його думку, сконцентрувати на питаннях розробки проекту колективного договору для ТПО.

Більшість учасників зійшлися у висновках щодо результативності взаємодії з сільськими радами, які виступають як партнери  проекту, бо Профспілка ще три роки тому підписала меморандум із Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад про тісну співпрацю. 

Дуже цікавим і змістовним став виступ  Людмила Отращенко, голови  Запорізької обласної організації Профспілки працівників АПК щодо проекту у  Бердянському районі. Вона чітко визначила причини  згоди участі у проекті:  

-         зменшення членів профспілки;

-         скорочення кадрів;

-         адміністративно-територіальна реформа.

У виступі голови Київської обласної профспілки працівників АПК Катерини Баришевої наголошувалося на тому, що об’єднуючим фактором даного проекту сьогодні можуть і мають стати питання землі, земельних паїв, плати за них, оренда, тощо. Другим напрямком взаємодії з громадянами сільської місцевості може бути питання відсутності робочих місць, сезонних робіт, порушення трудових прав і відсутність колективних договорів на підприємствах, в організаціях, установах. Дане питання безпосередньо  стосується профспілок.

Насиченим практичними рекомендаціями був виступ Наталії Кушнір з Бердянського району, мова про Смирновську сільську, Вершинську сільську ради – проект протікає прогресивно і знаходиться на стадії затвердження голови нової територіальної профспілкової організації.

У Куйбишевському районі також маємо позитивні результати: зустрічі з громадянами з питань пенсійного законодавства, спільні консультації зі спеціалістами з управління сільського господарства, громадські обговорення з охорони праці. Люди сільської місцевості дуже охоче реагують на такі зустрічі і, навіть, готові допомагати в організаційному плані. Варто сказати, що після реформ в АПК, котрі призвели до скорочення профспілкового членства в сільськогосподарських підприємствах, стало зрозумілим, що для збереження членства  профспілкової  організації та  її дієздатності, необхідно мати засоби для  навчання профактиву, методичної роботи та інших напрямків. 

Зі слів доповідача Запорізької області на питання в чому успіх реалізації проекту, Наталія Миколаївна зазначила: «Справи добре підуть там, де є людина, яка  в цьому зацікавлена». Тобто люди повинні бути самі  зацікавлені в  отриманні допомоги від  територіальних профспілкових організацій.

По завершенню підсумкової конференції виступив Сергій Кондрюк, заступник голови ФПУ і  зазначив: «Зміни починаються з маленьких доріг, а потім переходять в одну велику довгу дорогу». Тобто ми повинні працювати на покращення роботи, створення ТПО, спілкуватись особисто з людьми, з тих чи інших питань, вирішувати їх проблеми, пропонувати захист та допомогу, залучати їх до профспілкових організацій і лише згодом отримаємо масштабні результати».

Підводячи підсумок конференції варто сказати, що проект отримав продовження у  2016 році. А всі п’ять обкомів Профспілки працівників АПК України активно підтримують проект та налаштовані і надалі плідно працюють над створенням ТПО в своїх районах.

Завершальне слово Було надано Світлані Боінчан – координатору  IUF, яка надала роз’яснення з проблемних питань, що виникають під час роботи профкомів АПК та шляхи їх подолання на прикладі власного досвіду.

Учасники конференції висловили задоволення від конференції та домовилися про наступні кроки у реалізації проекту.

           Бажаємо всім успіху і реалізації поставлених завдань.

 

За інформацією

Профспілки працівників АПК

 

2016

 

20160217 135728

 

 

 

20160217 104715