DSC 0655

 

Профспілки України активно готуються до проведення свого VII з'їзду, який має переосмислити їх роль та місце в сучасному світі, посилити вплив найбільшої громадської організації в Україні на всі аспекти життя держави.

Усвідомлюючи це, профактивісти Федерації профспілок Рівненської області провели Профспілковий Форум, який був приурочений 25-річчю утворення Федерації профспілок області і, разом з тим, носив діловий характер. Він зібрав в залі Будинку спілок голів та активістів первинних профспілкових організацій – які є основами профспілкового руху. Для того, щоб ще раз порадитись і визначитись, який напрямок руху вибрати далі, від чого, як від рудименту минулого, відмовитись назавжди.

На Форум завітали голова обласної ради Володимир Ковальчук, який тепло привітав профспілковців Рівненщини з чвертьвіковим ювілеєм, інші представники влади області та міста, соціальні партнери, ветерани профспілкового руху, члени Молодіжної ради ФПО. В роботі Форуму взяв участь та виступив перший заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Власне, шлях, який здолали профспілки, був зафільмований та продемонстрований на початку Форуму, а далі мова пішла вже про те, що маємо зробити для консолідації профспілкових дій, виокремити в цьому першочергові завдання.

Своє концентроване бачення майбутнього країни і місце в ній сильних нових профспілок висловив у слові до учасників Форуму Микола Шершун, голова Федерації профспілок області. Він, зокрема, зазначив, що незважаючи на критичні моменти, невизначеність, а часом і розгубленість, які траплялися протягом цього періоду, Федерація профспілок втрималась на плаву, її капітани – голови первинок робили і роблять далі все, що можливо у таких умовах, відстоюючи конституційні права працюючої людини.

-   Перетворення, зміни не завжди бувають безболісними, наголосив голова ФПО, але прагнучи до Євроінтеграції, дивлячись на Захід зі сподіваннями, маємо і самі не пасти задніх, стати міцними і згуртованими, як профспілки Європейських країн. Маємо змусити владу поважати думку працюючої людини, для якої найважливіше гідна зарплата і соціальна захищеність.

Саморозвиватися, шукати нові форми роботи, виходити на міжнародний рівень безумовно треба. Але, аби почувати себе на рівних – варто вчитися щодень. Оголошений Президентом України 2016 рік – роком вивчення англійської мови, добра ініціатива. Нині англійська мова – мова міжнародного спілкування, як в ділових колах, так і в побуті. Вільне спілкування зближує, відкриває шлях до комунікації між людьми різних культур і країн, стирає міжнаціональні бар’єри.

Тепер за економіку. Приведу такий приклад. Коли Президент США виступає перед членами Конгресу або Прем’єр-міністр Великобританії перед членами Парламенту, свою промову вони починають з того, який стан економіки в країні, який рівень безробіття, скільки створено робочих місць. Бажано було б, аби на шляху до Євроінтеграції, наші урядовці звітуючись, не раділи черговому кредиту МВФ, а втішалися кожним новоствореним робочим місцем, з вдячністю і відповідальністю приймали інвестиції, вкладаючи їх в бюджет розвитку, а не проїдання, в новітні технології у розвиток внутрішнього ринку.

Далі у, своєму виступі звертаючись до соціальних партнерів, Микола Шершун, закликав разом моніторити виконання територіальної угоди, щодо боротьби з тіньовою економікою, безробіттям, створенням нових робочих місць тощо.

- Будь-яка справа, наголосив він, потребує професійного підходу. Впродовж останнього періоду під гаслами «час потребує людей з новим мисленням» з керівних постів усуваються професіонали, в результаті призначаються люди, які вигідні владі. Як наслідок, замість того аби вирішувати проблеми села, міста, області, держави, створювати комфортний інвестиційний клімат маємо політичні розбірки, ріст тіньової економіки, корупцію. А за цим найгірше – зубожіння населення.

Торкаючись курсу на модернізацію профспілок, Микола Шершун сказав:

- Якщо на з’їзді не реалізуємо наші наміри, не змінимо підходи до роботи, то  надіятись на те, що залишимось впливовою громадською організацією – марна справа. Тому, лише коли в нас буде однакове бачення на рівні усієї України, коли ми з повагою і відповідальністю будемо відноситись до слова солідарність, ми зможемо вплинути на покращення життя наших громадян.

Цю думку підтримали у свої виступах учасники Форуму – капітани первинок. Чухрай Зоряна, голова  первинної  профспілкової організації  Березнівського лісотехнічного коледжу, Максимчук Ганна, голова первинної профспілкової ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря», Рибак Ірина Голова первинної профспілкової організації ДП «Соснівське лісове господарство», Олександр Дроздюк, голова молодіжної ради обласної профспілкової організації працівників державних установ, Олена Ткач, голова Рівненської районної організації профспілки  працівників культури. А соціальні партнери Валерій Ройко, виконавчий директор об’єднання організацій роботодавців  в Рівненській області та Микола Красько, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Рівненській області, окреслили перспективи подальшої співпраці їх відомств з Федерацією профспілок області, доведення результатів цієї роботи до кожного трудового колективу в області. Як підтвердження цих намірів, під час роботи Форуму відбулося підписання Угод ФПО із соціальними партнерами.

В своєму виступі Сергій Кондрюк, перший заступник голови ФПУ, розповівши про роботу Федерації щодо соціального захисту працюючих і звертаючись до профспілковців області зазначив: «Ми маємо разом звірити годинники, як нам діяти в цій соціально-економічній політичній кризі. На сьогодні політика дешевої робочої сили знову стала домінантною. Людина праці поповнює лави злиднів. І то є антидержавна політика. Коли ж ми пробуємо довести це на рівні вищих урядових кіл шляхом соціального діалогу – нас не чують. Коли починаємо стукати касками закликаючи людей до протестних акцій – то в чергу вишиковуються керівники політичних партій, аби залучитися нашою підтримкою, а Президент закликає Уряд дослухатися до порад профспілок стосовно підвищення рівня мінімальної заробітної плати. От і виходить, що цивілізований соціальний діалог в Україні поки не спрацьовує. Врешті, я переконаний, що тільки солідарні дії допоможуть досягнути бажаного прогресу, не зважаючи на її форми».

Своєрідним планом таких дій стала Резолюція Форуму, які підтримали всі його учасники.

На Форумі великій групі профспілчан, ветеранам профспілкового руху урочисто були вручені найвищі профспілкові нагороди, Подяки та Грамоти. Серед нагороджених і первинки, які перемогли в конкурсі на кращого передплатника газети «За відродження».

Врешті, Форум ще раз підтвердив, що лише в спільних діях, у єдності майбутнє профруху. Лише ставши пліч-о-пліч, у ці нелегкі часи задля боротьби за гідну працю і впровадження високих соціальних стандартів якості, умов праці, рівня заробітної плати та гідного життя здобудемо високий результат.

 

Інформаційно-аналітичний центр

Федерації профспілок Рівненської області

 

DSC 0656

 

DSC 0684

 

 

 

DSC 0729

 

DSC 0786

 

DSC 0826