DSC 0095

 

 

23 лютого 2016 року відбулася ХХІІІ Миколаївська обласна міжспілкова конференція  профспілок.

В роботі конференції взяли участь 60 делегатів, обраних від обласних галузевих та первинних профспілкових організацій, а також голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Микола Романчук, генеральний директор обласної організації роботодавців «Промисловці та підприємці Миколаївщини» Олександр Шпиль, начальник відділення Національної служби посередництва та примирення в Миколаївській області Оксана Євченко.

Зі звітною доповіддю  про роботу обласної ради профспілок за період з березня 2011 року по лютий 2016 року виступив голова обласної ради профспілок Юрій Толмачов.

Як зазначив голова облпрофради, в основу діяльності облпрофради було  покладено виконання рішень VІ З’їзду Федерації профспілок України, ХХІІ обласної міжспілкової конференції профспілок та рішень колегіальних органів ФПУ і облпрофради по захисту прав та інтересів членів профспілок.

Зусилля профспілок були сконцентровані на вирішенні таких важливих питань як зайнятість, забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, охорона праці на підприємствах, оздоровлення дітей та підлітків, правовий захист членів профспілок та удосконалення внутріспілкових відносин.

Для вирішення проблем в соціально-трудовій сфері облпрофрада, членські організації в звітний період продовжили соціальний діалог  з органами влади, місцевого самоврядування та роботодавцями на всіх рівнях.

В основу соціального діалогу в області покладено обласну Угоду  з  соціально-економічних питань та діяльність тристоронньої соціально-економічної ради. Також в 2015 році  підписано Меморандум про співпрацю Миколаївської обласної ради профспілок та міжфракційного депутатського об’єднання «МИКОЛАЇВЩИНА» у Верховній Раді Україні.

Облпрофрада координувала і контролювала колдоговірну роботу в галузях, на підприємствах, надавала методичну та практичну допомогу. На підприємствах, в установах, організаціях області, що перебувають у сфері впливу профспілок, станом на 1 квітня 2015 року укладено 2145 колективних договорів, що складає 97% суб’єктів колдоговірних відносин.

Проблемним питанням є недотримання договірних гарантій в оплаті праці, передусім, передбачених положеннями Генеральної та галузевих угод. 

Наймасштабнішим порушенням трудових прав працівників в області є заборгованість із заробітної плати, яка на початок року перевищила 53 млн. грн.

Облпрофрада, обласні комітети галузевих профспілок здійснюють постійний моніторинг рівня, термінів заборгованості, виконання графіків погашення боргів. Представники профспілок працюють в складі обласної та міської комісій  з  погашення заборгованості, беруть участь в комплексних перевірках підприємств.

Один з дієвих засобів відстоювання порушених прав працівників щодо оплати праці, в тому числі своєчасної її виплати, який використовують профспілки це - колективні трудові спори. За період з 2011 по 2015 роки в області було зареєстровано 18 колективних трудових спорів, 12 з них знято з реєстрації у зв’язку з їх вирішенням.

У врегулюванні трудових спорів облпрофрада тісно співпрацює з відділенням Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області.

У рамках поєднання громадського контролю профспілок із державним наглядом за дотриманням законодавства про працю протягом звітного періоду здійснювалися спільні відвідування підприємств представниками профспілок та державних органів.

У цілому, за 2011 - 2015 роки фахівцями облпрофради здійснено майже 450 перевірок підприємств, установ, організацій різних галузей.

З питань надання правової допомоги до спеціалістів облпрофради за звітний період звернулося майже 10 тисяч членів профспілок, голів галузевих та первинних профспілкових організацій, пенсіонерів.

Складовою правозахисної роботи облпрофради є представництво та захист інтересів членів профспілок у судових органах, координація цієї роботи в профкомах з наданням їм методичних рекомендацій та юридичної допомоги з питань поновлення на роботі, стягнення заборгованої заробітної плати, відновлення порушених прав профспілок та їх членів.

Протягом  звітного періоду фахівцями облпрофради було підготовлено за зверненнями спілчан майже 200 позовів та інших процесуальних документів.

У рамках правороз’яснювальних та правозахисних заходів фахівцями облпрофради проводилась робота на підприємствах різних галузей. Особливу увагу було приділено роботі з молоддю.

В 2015 році оновлено Положення про Молодіжну раду Миколаївської обласної ради профспілок та її склад. Молодіжною радою проведено цикл навчальних семінарів, «Круглих столів», тренінгів.

Протягом звітного періоду облпрофрада відпрацьовувала питання охорони праці, оздоровлення дітей, розвитку фізичної культури та спорту.

В обговоренні звітної доповіді взяли участь: Ольга Василюк -голова Миколаївської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери; Олександра Ярославська - голова Первомайської районної організації профспілки працівників агропромислового комплексу, голова районної координаційної ради профспілок; Володимир Смєлов – голова обласної організації профспілки працівників суднобудування; Олександр Чередніченко - голова єдиної первинної організації  профспілки металургів та гірників України промплощадки «Миколаївський глиноземний завод»; Олеся Олексюк - голова профспілкового комітету студентів Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського; Костянтин Аржаткін – голова первинної профспілкової організації ПАТ «Завод «Екватор».

       Також виступили: Микола Романчук - перший заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації  та Григорій Осовий - голова Федерації профспілок України.

У своєму виступі голова ФПУ Григорій Осовий проінформував учасників конференції про позицію Федерації профспілок щодо найбільш актуальних та гострих питань нинішнього етапу соціально-економічного розвитку України, законодавчих пропозиціях та діях ФПУ, охарактеризував стан соціального діалогу. Він також окреслив пріоритетні  завдання, які в сучасних непростих політичних та соціально-економічних умовах стоять перед усім профспілковим рухом України.

ХХІІІ Миколаївська обласна міжспілкова конференція  профспілок визнала роботу обласної ради профспілок  у звітному періоді задовільною.

Делегати конференції одноголосно обрали головою Миколаївської обласної ради профспілок на наступний термін Юрія Толмачова, заступником голови облпрофради Любов Онищенко.

Делегати конференції вирішили і надалі  вдосконалювати форми і методи захисту соціально-економічних прав трудящих, всебічно використовувати надані законодавством права та повноваження, продовжувати дієву співпрацю із соціальними партнерами в питаннях захисту інтересів трудящих та прийняли відповідну постанову.

Делегати конференції переважною більшістю голосів рекомендували кандидатуру Осового Григорія Васильовича на посаду Голови ФПУ.

 

Відділ з організаційних питань

Миколаївської облпрофради

 

DSC 0132

 

DSC 0304

 

 

 

 

їDSC 0326

 

111DSC 047