423139 news

 

На виконання постанови Президії Федерації профспілок України от 21 червня 2018 року № П-15-3 «Про хід виконання постанови Ради ФПУ від 29.03.2018 р. №Р-4-4 «Про наступ на права профспілок, у тому числі майнові» В.о. Голови ФПУ Володимир Саєнко звернувся з листом до нещодавно призначеного Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет Херия.

У листі привертається увагу міжнародного співтовариства до грубих порушень державними, правоохоронними органами та судами України прав професійних спілок на безперешкодне функціонування, на справедливий суд, на ефективний засіб юридичного захисту, на повагу до приватної власності, гарантованих Загальною декларацією прав людини, Міжнародним пактом про економічні, соціальні і культурні права, Конвенцією МОП № 87 про свободу асоціації та захист прав на організацію, Європейською Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод і статтею 1 Першого протоколу до цієї Конвенції.

Наголошуючи у листі на системності цих порушень, які є прямим втручанням держави України у статутну діяльність професійних спілок, відсутності реальних і конструктивних кроків і рішень з боку Уряду України щодо законодавчого усунення дискримінаційного ставлення до майнових прав профспілок порівняно з іншими організаціями громадянського суспільства, Федерація професійних спілок закликала Верховного комісара ООН з прав людини якомога швидше направити в Україну міжнародну правозахисну місію для вивчення наведених фактів порушення державою Україна права на об'єднання, як одного з фундаментальних прав людини.

З текстом звернення можна ознайомитися тут.

 

Прес-центр ФПУ