КУ

Спеціалізоване відділення лікування та реабілітації пацієнтів після перенесення травм та захворювань хребта і спинного мозку відкрилось у Клінічному санаторії ім. Пирогова на загальновідомому курорті Куяльник в Одесі. Таким чином реалізовано рішення Президії та Ради Федерації профспілок України, а також Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» щодо реабілітаційної допомоги учасникам Антитерористичної операції на Сході України та вимушеним переселенцям із Донецької та Луганської областей. Про це говорилось під час круглого столу «Реабілітація хворих після перенесених травм та захворювань хребта і спинного мозку в Україні – гостра проблема сьогодення. Можливості та перспективні напрямки реабілітації спинальних хворих в санаторно-курортних закладах, що відбувся на базі цього санаторію.

Головні організатори круглого столу – ФПУ та ПрАТ «Укрпрофоздоровниця». У заході взяли участь та виступили з аналізом ситуації та конкретними конструктивними пропозиціями Голова Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота, заступник Голови Правління – начальник управління організації медичного забезпечення ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Тетяна Семикопна, юрист, інструктор по реабілітації Національної Асамблеї інвалідів України Олег Палазюк, голова Організації інвалідів Донецької області Надія Панамарчук, представники Міністерства соціальної політики України, Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, керівництво ряду профспілкових санаторіїв, кафедр неврології, нейрохірургії, медико-соціальної експертизи і реабілітації.

КУ2

Учасники круглого столу зазначили, що у зв’язку з окупацією Криму та проведенням Антитерористичної операції на Сході України, виникла потрібність термінового втручання держави та громадських організацій в удосконалення процесу реабілітації осіб, що мають захворювання органів опори та руху, травми хребта з пошкодженням спинного мозку. Тем більш, що у зв’язку з проведенням військових дій на Сході країни кількість постраждалих збільшується.

Про важливість питань, які з ініціативи профспілок розглядались на круглому столі, говорять вже самі теми виступів: «Актуальність та соціальна значимість проблеми медичної реабілітації інвалідів-спинальників в Україні», «Загострення проблеми реабілітації хворих після перенесених травм та захворювань хребта і спинного мозку у зв’язку з проведенням АТО на Сході країни», «Про необхідність розробки та прийняття Закону України «Про реабілітацію», «Про можливість надання реабілітаційної допомоги спинальним хворим в ДП «Клінічний санаторій ім. Пирогова» та інші.

«Насамперед, хочу зазначити, що ініціатива по створенню в санаторії ім. Пирогова відділення реабілітації спинальників вперше була озвучена майже рік на засіданні Президії Федерації профспілок України, - сказавши голова правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота. - Це було пов'язано в тому числі і з тим, що у зв'язку з окупацією Криму ми тимчасово втратили наш профспілковий санаторій ім. Бурденко, який спеціалізується на лікуванні та реабілітації інвалідів-спинальників. Тоді було прийнято політичне рішення, яке схвалили Рада ФПУ та Правління «« Укрпрофоздоровниці ». Саме тоді почалася цілеспрямована, копітка робота безпосередньо на місці зі створення нового для цього санаторію відділення».

КУЯЛ2

Дуже важливо і показово те, що дуже багато чого зроблено тут виключно за рахунок коштів самого санаторію, підкреслив Микола Субота. «Звичайно, ми з центру теж допомагали, як могли, - додав він. -. Але так склалася ситуація, що вже з початку цього року після змін в законодавстві про систему соціального забезпечення санаторно-курортного оздоровлення виникли певні складнощі. Тим не менш, завдяки зусиллям всього колективу санаторію, насамперед, його директора Араїка Погосяна, зроблено те, що ми зараз бачимо - а саме відмінне спеціалізоване відділення, яке вже може приймати пацієнтів».

Микола Субота також підкреслив, що Правління «Укрпрофоздоровниці» і він сам як його Голова зацікавлені в тому, щоб стабільно і якісно працювали всі профспілкові санаторії, в тому числі такі спеціалізовані санаторії, як «Слов'янський» у Донецькій області, де професійно і високоякісно проходить лікування спинальників.

КУ1

«У той же час кількість заявок на лікування та реабілітацію інвалідів зростає, а коштів виділяється все менше, - сказав Микола Субота. -  Додам, що залишає бажати кращого і те, як проходять тендерні процедури при розподілі путівок, коли більша частина їх чомусь дістається тим установам , які абсолютно не пристосовані для реабілітації інвалідів і не готові до їх прийому».

В результаті обговорення актуальних питань круглого столу його учасники ухвалили відповідну Резолюцію. У документі зокрема говориться про необхідність створити при Мінсоцплітики з залученням Національної Асамблеїї інвалідів України міжвідомчу комісію з відбору лікувально-реабілітаційних установ, які зможуть надавати висококваліфіковані медичні реабілітаційні услуги. В резолюції також наголошується на важливості прискорення прийняття Закону про реабілітацію, удосконалення системи реабілітації спинальних хворих, при цьому ефективно використовувати медичну та дослідницьку базу таких профспілкових санаторіїв, як «Славянскький» та ім. Пирогова.

Учасники круглого столу ознайомились з тим, як мешкають, лікуються та проходять процес реабілітації інваліди-спинальники, у тому числі з числа учасників АТО та вимушених переселенців.

Докладніше дізнатися про санаторій можна  тут:

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ