ГОЛ

 

Про це в прес-центрі інформаційної агенції ГолосUA заявив голова Фонду загальнообов'язкового державного і соціального страхування України на випадок безробіття, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк.

В той же час Мінфін озвучив новий рівень зарплати та прожиткового мінімуму на наступний рік. Так, з 1 січня 2016 року планується встановити мінімальну зарплату на рівні 1,378 тисяч гривень, а прожитковий мінімум - 1330 гривень. Про це йдеться в листі Мінфіну головним розпорядникам бюджетних коштів. У документі зазначено, що з 1 грудня 2016 року планують збільшити мінімальну зарплату з 1,378 тисяч гривень до 1,543 тисяч гривень.

На думку Сергія Кондрюка, український ринок праці став «критично неплатоспроможним». «Доцільність виробляти товари та послуги втрачена, тому що переважна більшість українців не можуть їх купувати», - зазначив він..

Як повідомляє ГолосUA, представник профспілок підкреслив, що виходячи з ситуації, що склалася, в Україні прожитковий мінімум для працездатної людини в поточному році повинен становити 3221 гривню.
«Ця сума до копійки порахована Міністерством соціальної політики та скоригована Федерацією профспілок України», - уточнив він. При цьому він нагадав, що мінімальна заробітна плата в Україні на сьогодні становить 1218 гривень.

«Левова частка українців не має можливості заробити собі на життя, а значить, вони і не витрачають гроші на ринку, - заявив заступник Голови ФПУ. - Виходить замкнуте коло». Він також повідомив, що тільки половина вакансій, запропонованих Державною службою зайнятості, гарантує заробітну плату близько рівня мінімальної. «Таким чином, криза українського ринку праці перебуває в такому стані, що йому потрібна вже не терапія, а реанімація ... Політики, керівники держави, Кабінету міністрів або не хочуть чути про катастрофічну ситуацію на ринку праці, або свідомо уникають вирішення проблем", - заявив він.

 

Прес-центр ФПУ

 

Джерело: сайт ГолосUA

http://ru.golos.ua/ekonomika/projitochnyiy_minimum_v_ukraine_doljen_sostavlyat_3221_griven__ekspert_8147