231023 09

Порушення прав людини з боку корпорацій буде в центрі уваги на останньому раунді переговорів щодо міжнародної угоди, яка регулюватиме діяльність транснаціональних корпорацій у сфері прав людини.

20-10-2023

МКП та Глобальні федерації профспілок виклали свої вимоги щодо значно сильнішого тексту для обговорення міжнародної угоди, спрямованої на регулювання діяльності транснаціональних корпорацій у сфері прав людини. Обговорення відбудуться в рамках дев'ятої сесії Міжурядової робочої групи відкритого складу (МРГВР), яку проводить Рада ООН з прав людини (РПЛ),

Прогрес у національному корпоративному законодавстві з прав людини та екологічних, соціальних та управлінських принципів (ESG) притягує компанії до відповідальності за порушення прав людини, але клаптикова ковдра різних правил на національному та регіональному рівнях дозволяє багатьом компаніям обходити свої обов'язки у сфері прав людини.

"Це унікальна можливість закрити серйозну прогалину в міжнародному праві прав людини та покласти край безкарності за порушення прав людини з боку корпорацій. Ми будемо конструктивно брати участь у цьому процесі і вимагати внесення змін до законопроекту, щоб краще гарантувати права трудящих", - заявив Генеральний секретар МКП Люк Тріангл.

Ознайомившись з проектом тексту, глобальні профспілки закликають:

- Більш тісного узгодження з третім проектом тексту, який отримав широку підтримку, в якості основи для цієї сесії.

- Сильніших і детальніших положень, які б відповідали початковому мандату РПЛ ООН щодо ефективного обмеження корпоративної безкарності, зокрема, щодо запобігання, доступу до засобів правового захисту, юридичної відповідальності та юрисдикції.

- Відновлення формулювань, пов'язаних з кліматичною кризою, зокрема, зобов'язань бізнесу запобігати, пом'якшувати і виправляти шкоду навколишньому середовищу, а також встановлення права людини на чисте, здорове і стійке навколишнє середовище.

Люк Тріангл додав: "У проекті тексту є деякі покращення щодо доступу до інформації, правової допомоги та консультацій із зацікавленими сторонами. Але майже через десять років після початку цього процесу трудящі заслуговують на те, щоб їхні найкращі інтереси були в центрі цієї угоди."Це означає змістовні консультації з профспілками протягом усього процесу, ефективні заходи для боротьби з порушеннями трудових прав, визнання міжнародного консенсусу про те, що бізнес відіграє ключову роль у реагуванні на екологічні виклики, а також міцне закріплення в законодавстві права на справедливий перехід до сталої економіки", - зазначив він.

"Ми твердо віримо, що зможемо досягти консенсусу і прийняти закон, який заповнить цю велику прогалину в міжнародному праві та захистить інтереси трудящих від порушень і зловживань з боку транснаціональних корпорацій та інших суб'єктів господарювання.

Регулювання глобальних ланцюгів постачання з високим рівнем експлуатації є критично важливим кроком до побудови сильної глобальної економіки. Порушення прав людини робітників-мігрантів на складах Amazon у Саудівській Аравії та практики модних брендів у М'янмі свідчать про те, що компанії більше не можуть приховувати корпоративні порушення прав людини. Настав час оновити міжнародне законодавство та запровадити правила, які зупинять ці практики порушень прав людини".

Переговори ООН щодо договору про бізнес і права людини відбуваються в Женеві, Швейцарія, 23-27 жовтня.

https://www.ituc-csi.org/Global-unions-demand-stronger-protections-for-working-people?lang=en