jak domogtisja pidvishhennja zarplati

Відповідно до пункту  2.22 чинної Генеральної угоди визначено зобов’язання Уряду щодо зменшення грошового розриву між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та мінімальною заробітною платою.

З грудня 2013 року Кабінетом Міністрів України грубо порушено зазначену норму Генугоди. Ухвалений Верховною Радою України Державний бюджет України на 2014 рік, сформований Урядом без погодження з профспілками, фактично легалізував «заморожування» росту базового тарифного розряду ЄТС упродовж І півріччя 2014 року (його розмір не переглядався з 1 січня 2013 року), через що грошовий розрив збільшився до 366 гривень.

Крім того, з 2008 року, після замороження заробітної плати у бюджетній сфері через фінансово-економічну кризу, посадові оклади державних службовців не підвищувались навіть на рівень інфляції та рівень підвищення мінімальної заробітної плати в Україні, що призвело до того, що середня заробітна плата спеціаліста державного управління становить лише половину від середньої заробітної плати по Україні.

З метою забезпечення належної оплати праці працівників галузей бюджетної сфери в.о. Голови ФПУ Г.В. Осовий спільно з головами всеукраїнських профспілок працівників бюджетної сфери звернувся до в.о. Прем’єр-міністра України С.Г. Арбузова щодо забезпечення виконання п. 2.22 чинної Генеральної угоди, наполягаючи на вжитті заходів щодо прийняття постанови Уряду про підвищення з 1 січня 2014 року посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС на рівні не менше ніж 923 гривень та збільшення видатків на оплату праці державних службовців. Крім того, ФПУ разом з галузевими профспілками працівників бюджетної сфери звернулися до Глави держави з метою заручитися його підтримкою у врегулюванні вищезазначеного питання.

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ