776666654

 

На розгляді Верховної Ради України знаходиться проект Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581 від 22.12.2014), який містить ряд кричущих норм, що за існуючих економічних і соціальних умов призведе до посилення соціальної напруги серед населення та ще більшого погіршення якості послуг.

Головним негативом запропонованих змін у законопроекті є те, що результатами такого реформування не зможе скористатися 75-80% населення України через вкрай низьку платоспроможність заробітної плати і пенсій.

Водночас сам факт того, що працююче населення, особливо в бюджетній сфері, чесно відпрацювавши повний робочий час, буде йти з простягнутою рукою до держави, щоб оплатити життєво необхідні конституційно закріплені права на житло, говорить про економічну несвоєчасність і антисоціальність законопроекту.

 

СПО об’єднань профспілок неодноразово у своїх листах до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та до Комітетів Верховної Ради України наголошував на неприпустимості прийняття зазначеного законопроекту та пропонував:

- відтермінувати прийняття зазначеного проекту до фінансово-економічної стабільності в державі, оскільки його прийняття спричинить масові невдоволення та протести громадян (висновки за опитуванням, що проведено Спільним представницьким органом обєднань профспілок);

- провести протягом 2015 року широке публічне обговорення в регіонах та запровадити в 2016-2017 роках у 2-3 областях відповідний експеримент для відпрацювання технології впровадження та ефективного застосування.

 

З метою недопущення прийняття вказаного антисоціального законопроекту, СПО об’єднань профспілок закликав всі депутатські фракції стати на захист законних прав громадян, не допустити тотального наступу на права населення та вирішення проблем держави лише за рахунок звичайних громадян - не підтримувати проект Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581 від 22.12.2014) в запропонованій редакції, рекомендувати направити даний проект на доопрацювання, адже його прийняття може призвести до незворотних руйнівних наслідків.  

 

 

                                               Департамент бюджетної політики

                                               та соціального захисту