20111130121935

 

Верховна Рада повернула на доопрацювання Уряду проект Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України (реєстр. №1577 від 22.12.2014), яким передбачалось значне скорочення пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранам війни, інвалідам, дітям війни, ветеранам праці та ряду інших категорій громадян.

Законопроектом зокрема пропонувалось ліквідувати та частково передати в ручне керування Уряду значну кількість норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зокрема, це стосується пунктів 15,19 статті 20, пунктів 2,4,9 статті 21, пунктів 2, 13 статті 22, пунктів 2-6,8,12 статті 30, статей 31, 37, 39, 41, 43, 44, 45, 48, 50-54, 60 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», мотивуючи необхідністю економного та раціонального використання державних коштів.

Крім цього, зазначеним законопроектом передбачалась передача в ручне управління Кабінету Міністрів України порядку проведення індексації грошових доходів населення у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів.

А також внесення змін до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про соціальний захист дітей війни», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» щодо надання пільг на безплатний проїзд для ветеранів війни, інвалідів, дітей війни, ветеранів праці та інших категорій громадян за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

 

До 27 грудня ц.р. Кабінет Міністрів України має доопрацювати зазначений законопроект та повторно внести його на розгляд Верховної Ради України.

 

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ