20131014 111012

14 жовтня відбувся черговий навчальний семінар для голів обкомів Київської області відповідно до плану-графіку постійно-діючих семінарів на 2013-2014 навчальний рік, затвердженого постановою Президії облпрофради від 21.08.13 № П-14-3.

З лекцією на тему «Громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці. Повноваження і права профспілок» виступив Стовбун Анатолій Іванович – головний спеціаліст – довірений лікар відділу охорони здоров’я управління технічної інспекції праці апарату ФПУ.

Він висвітлив основні напрямки, за якими проводиться громадський контроль у сфері охорони праці. Головними напрямками контролю за станом охорони праці є:

- нагляд за виробничими будівлями;

- контроль за виробничим обладнанням;

- людина і охорона праці.

Контроль за виробничими будівлями має проводитись щоквартально, при виявленні недоліків мають вживатись відповідні заходи по їх усуненню.

Виробниче обладнання контролюється спеціалістами з охорони праці у відповідності до стандартів їх використання. Все обладнання має відповідати ДСТУ. Перевіряється електро, механічні та газобалонне обладнання. Норми щодо зберігання небезпечних речовин. Здійснюється контроль за виконанням робіт в шкідливих та небезпечних умовах праці. Приведені приклади проведення небезпечних робіт без дотримання правил техніки безпеки та надані пояснення, як уникнути таких випадків.

Надані роз’яснення стосовно норм законодавства, якими регламентується право профспілок на громадський контроль за станом охорони праці. Також відзначено на що треба звернути увагу при перевірках та які документи має представити інженер з охорони праці підприємства перевіряючому.

Контроль за працівниками підприємства включає в себе дотримання адміністрацією підприємства правил допуску працівника до виконання робіт з підвищеною небезпекою. Контроль проходження працівником курсів по охороні праці, вчасне проходження медичного огляду, проходження вступного інструктажу при прийомі на роботу, правильного оформлення трудової книжки та проведення атестації робочого місця.

Також були розглянуті пільги, на які мають право працівники, що працюють в важких та шкідливих умовах праці, а саме:

- додаткова оплачувана відпустка;

- доплата за шкідливі умови праці;

- скорочений робочий тиждень при збереженні зарплати;

- санітарно-гігієнічні компенсації;

- газована вода;

- лікувально-профілактичне харчування;

- перерви санітарно-гігієнічного призначення;

- пенсія за віком на пільгових умовах.

Також Анатолій Іванович зачепив проблеми, які перешкоджають якісному громадському контролю за станом охорони праці. Він відзначив, що навіть державний технічний інспектор не може зупинити роботу підприємства без рішення суду, що тягне за собою зволікання у питання виправлення недоліків у питаннях охорони праці та може призвести до травмування працюючих. Відповідно до норм діючого законодавства підприємства поділені на декілька категорій і перевіряються по графіку, зокрема перевірки проводяться раз на п’ять років і тільки після попередження адміністрації підприємства за десять днів до перевірки. Це дає можливість роботодавцям приховувати реальний стан умов праці. Також мінусом громадського контролю є непідготовленість профспілкових активістів у галузі охорони праці, проте з метою виправлення ситуації ФПУ ініціювала проведення навчальних курсів для профактивістів з питань охорони праці. Це дасть можливість підготувати кваліфікованих громадських інспекторів з охорони праці.

На завершення семінару було надано вичерпні відповіді та практичні поради на запитання учасників. Присутні отримали перелік нормативних актів, які регламентують стан охорони праці в різних галузях.

Відділ з питань організаційної та

інформаційної роботи Київської облпрофради

20131014 110949