Изображение 287 

Ексклюзивне бліц-інтерв’ю з Лукою Вісентіні, Генеральним секретарем ЄКП та ПЕРР, главою місією глобальних профспілок, яка працювала в Україні 25-27 лютого 2020 року.  

1.Скажіть, які Ваші враження від перемовин з представниками української влади?

Вони досить самовпевнені, не рахуються з роллю профспілок в Україні, і намагаються просувати економічну та політичну модель, яка відрізняється від тієї, яка існує в ЄС. Тим не менше, я вважаю, що місія була успішною, в тому розумінні, що ми отримали конкретні запевнення, виконання яких будемо відслідковувати і відповідно реагувати.

2. Яке враження на Вас справили українські профспілки чи достатньо  активно вони відстоюють права працівників?

Я думаю, що вони є дуже активними та дуже відданими справі, можуть мобілізуватися навколо спільної ідеї і чітко продемонстрували, що в Україні існує солідарність і завдяки цьому вони можуть швидко мобілізувати працівників. Тепер нам потрібно спільно використовувати можливості, щоб реально впливати на процеси, тому що зараз у робочій групі розпочалася дискусія щодо його змістовного наповнення і дуже важливо, щоб профспілки були достатньо сильними, мали нашу юридичну та політичну підтримку, та змогли задати переговорам вірний напрямок, який приведе до належних змін у трудовому законодавстві, а потім у законодавстві про профспілки. Зараз дуже важливо відслідковувати наступні дії, щоб добитися результатів. Можливості мобілізації вражаючі, але важливо продовжувати чинити тиск на владу для отримання необхідних результатів.

3. Яким Ви бачите подальший розвиток ситуації щодо реформування трудових відносин?

Ви знаєте, Європейська конфедерація профспілок обговорює з Європейською комісією стан трудових відносин не тільки у країнах-членах ЄС, ми також обговорюємо ситуацію в усіх країнах, які мають угоди про асоціацію з ЄС, країнах-кандидатах у члени ЄС. Для нас важливо створити однакові соціальні умови в усіх країнах, які оточують Європейський Союз, адже коли ми захищаємо права українських працівників, ми тим самим відстоюємо також і права німецьких, італійських, французьких працівників. Ми всі разом, на одному кораблі, і ми повинні гарантувати, що відбуватимуться реальні процеси зближення. Поки буде існувати соціальний демпінг, несправедлива конкуренція, в підсумку будуть страждати усі працівники в Європі. Тому ми повинні бути єдиними, і це пріоритет для ЄКП.

4. Що потрібно, на Вашу думку, зробити українським профспілкам у цій ситуації?

Ви маєте продовжувати боротьбу, переговори та дискусії з органами влади, щоб забезпечити досягнення бажаних результатів. Ви також повинні спрямувати ваші зусилля на зміну економічної моделі, тому що ми бачимо,  Україна йде іншим, хибним шляхом, порівняно з тим, який пройшли інші країни Східної Європи – шляхом неолібералізму, турбокапіталізму, відсутності правил, збагачення олігархії. Це абсолютно хибний шлях. Він зруйнує не тільки права людей, але в кінці кінців й економіку України. Ми дуже хотіли б щоб в Україні розбудовувалася модель соціальної ринкової економіки, і це також важливо, як реформа трудового законодавства. Якщо вдасться змінити модель економічного розвитку, то й захищати права працівників буде легше.

5. Вам сподобалося у Києві, ще приїдете?

Звичайно! Але в мене, на превеликий жаль, було дуже мало часу, щоб оглянути його, я повинен ще повернутися.

Юрій Работа