АГГ

Нещодавно в соціальних мережах було поширено Звернення голів окремих громадських рад до Президента України, Голови Верховної Ради України та голів фракцій Парламенту з вимогою вирішити на законодавчому рівні питання проведення реституції майна, що належить Федерації профспілок України на законних підставах. 

На офіційних веб-сайтах цих органів, де відповідно до пункту 25 Типового положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р., мали б публікуватися всі протоколи громадських рад, не було жодного  ухваленого рішення щодо майна профспілок, їх об’єднань та надання повноважень головам громадських рад підписувати зазначене Звернення.

Для з’ясування обставин його появи ФПУ звернулася до органів виконавчої влади, при яких створено згадані громадські ради. У відповідях на запити ФПУ повідомляється про відсутність у них іншої інформації, ніж та, що розміщена громадськими радами на їх офіційних сайтах.

Отже, можна стверджувати, що жодна з осіб, які підписали Звернення, не уповноважувалася на це громадськими радами. Підписанти діяли виключно як фізичні особи, висловлюючи свою особисту думку і керувалися при цьому власними суб’єктивними інтересами. 

Також слід зауважити, що шість з восьми підписантів є членами Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Серед них і колишній голова Громадської ради при Держпраці Анатолій Владичанський, термін повноважень якого закінчився ще в квітні 2020 року. 

На переконання ФПУ, дане Звернення є умисною провокацією, спрямованою на дискредитацію профспілкового руху в Україні.

Про це Федерація у своїх листах повідомила Президента України і Голову Верховної Ради України.

 

Департамент правового захисту ФПУ