unnamed 09876

Федерація профспілок України, як найчисельніша громадська організація, що представляє та захищає соціально-трудові інтереси найманих працівників, звернулась листом до Президента України Володимира Зеленського як Глави держави та гаранта додержання Конституції України, прав і свобод громадянин з приводу забезпечення конституційного права працівників на своєчасне отримання зарплати.

У листі наголошується, що у порушення гарантій і норм Конституції України, міжнародного й національного законодавства протягом усіх років незалежності в Україні не вирішується питання забезпечення своєчасного отримання працівниками заробітної плати та ліквідації заборгованості з її виплати, обсяг якої продовжує невпинно зростати.

На виконання постанови Президії ФПУ від 04.11.2020 № П-27-9 «Про дії ФПУ, її членських організацій щодо вирішення проблеми заборгованості з виплати заробітної плати» ФПУ звертається до Глави держави з проханням сприяти вирішенню проблеми заборгованості з виплати заробітної плати та прийняти рішення, зокрема, щодо:

- внесення до Верховної Ради України та визначення як невідкладної законодавчої ініціативи стосовно ратифікації частини ІІІ Конвенції МОП № 173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця;

- надання доручення Раді національної безпеки і оборони України розглянути на своєму засіданні проблему заборгованості з виплати заробітної плати з метою упередження виникнення кризової ситуації, що загрожуватиме національній безпеці України;

- надання доручення Кабінету Міністрів України стосовно розробки законодавчих пропозицій щодо посилення економічного захисту працівника, утворення гарантійної установи для захисту грошових вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця та визнання заробітної плати позачерговим пріоритетним платежем порівняно з іншими зобов’язаннями роботодавця, зокрема за кредитами, перед Пенсійним фондом та фондами соціального страхування.

Лист підписав Голова ФПУ Григорій Осовий.

Додається

Департамент  з  питань БЮДЖЕТУ ТА ОПЛАТИ  ПРаці