541ff49d2a515b947b547ddcf12bfcedff005dcd

Федерація профспілок України звернулась до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. щодо відновлення порушених прав працівників на отримання допомоги з тимчасової втрати працездатності.

 

Законом України «Про реабілітацію в сфері охорони здоров’я» №1053-IX від 03.12.2020 внесено зміни до підпункту 1 частини першої статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», згідно з якими допомога по тимчасовій непрацездатності надаватиметься застрахованій особі лише у разі тимчасової непрацездатності на період реабілітації  (вводиться в дію з 30.06.2021р.). Слід зазначити, що такі зміни були запропоновано народними депутатами під час розгляду законопроекту в другому читанні.

Внесені зміни означають, що коли працівник захворіє будь-яким захворюванням або отримає побутову травму - то допомога по тимчасовій непрацездатності йому не буде надаватись, оскільки це не є періодом реабілітації.

Тобто, зазначеними змінами порушено всі міжнародні норми у цій сфері, зокрема, вимоги ратифікованої Україною Конвенції Міжнародної організації праці №102 «Про мінімальні норми соціального забезпечення», а також Конституції України (стаття 46).

Безперечно, ситуацію потрібно негайно вирішувати, оскільки такі зміни вводяться в дію з 30 червня 2021року. Тому Федерація профспілок звернулась до Мінсоцполітики та Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування щодо термінового виправлення цієї ситуації.

Разом з тим, на розгляд Верховної Ради народними депутатами 2 березня ц.р. було внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)» реєстр.№ 5187, яким передбачено відновлення права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

СПО об’єднань профспілок листом № 01-12/168-спо від 10.03.2021р. звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з проханням прискорити розгляд законопроекту № 5187.

Наразі заявилось ще два законопроекти, які також мають на меті виправити цю ганебну помилку законодавців (реєстр. №№ 5187-1, 5257).

Про необхідність вирішення цього питання порушувалось і під час восьмого засідання Ради Федерації профспілок України 18 березня ц.р.

19 березня 2021 року ФПУ звернулась до Голови Верховної Ради України Розумкова Д.О. про відновлення порушених прав працівників.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення ФПУ