18b

Прес-служби СБУ та ДБР показово відзвітували про чергову «перемогу» - накладено арешт на 45 майнових комплексів профспілок та зупинено злочинну схему.

Арешти майна, допити, проведення обшуків та вилучення документів – саме такими діями держава, в бюджет якої сплачуються багатомільйонні податки з діяльності профспілкових організацій та їх підприємств, намагається блокувати ФПУ.Акцентуємо, саме з профспілкових організацій, майно яких було створено за рахунок профспілкових коштів.

А хтось задавався питаннямефективності використання майна державних санаторно-курортних закладів та розміру дотацій на їх утримання з бюджету? Яку частину прибутків віддають ці заклади державі?Бо з профспілковими готелями та санаторіями все прозоро та зрозуміло: здійснення діяльності – отримання прибутку – сплата обов’язкових податків та платежів.

Яскравим прикладом неефективності державного управління витребуваними у державну власність оздоровницями, туристичним базами та готелями є санаторій Зелений Мис, санаторій ім. Коцюбинського, санаторій Сокілець, санаторій Гірський, санаторій Великий луг (Приазовкурорт),туристична база Форель, Горіховий Гай, готель Хортиця. Відсутність передбаченого фінансування на утримання таких об’єктів призвело до скорочення робочих місць, припинення господарської діяльності, відсутності відрахувань до бюджету та, як наслідок,руйнування об’єктів. Отже, не зрозуміло з якою метою,всупереч науково - експертним висновкам, рішенням національних та міжнародних судів, позиції Міністерства юстиції України держава намагається націоналізувати профспілкове майно.

Прикриваючись поняттям «державних інтересів» та «нанесення збитків державі» Державним бюро розслідувань, Офісом Генерального прокурора та Службою безпеки України було порушено низку кримінальних проваджень проти Федерації профспілок України, ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та ПрАТ «Укрпрофтур», в яких нібито розслідується незаконне відчуження об’єктів державної форми власності.

Але щодо такого майна держава в особі уповноважених на те органів здійснила реєстрацію права власності за профспілками та створеними за їх участі акціонерними товариствами, в т.ч. на підставі чинних рішень судів, винесених іменем України, якими було встановлено правомірність набуття права власності профспілками.

Користуючись невизначеністю правового режиму майна загальносоюзних громадських організацій та нормативно-правовими актами, які не мають зворотної дії у часі, держава займається вільним трактуванням норм підзаконних актів для вилучення майна у законних власників. При цьому, Європейський суд з прав людини вважає, що обмеження права приватної власності без виплати справедливої компенсації вартості вилученого майна – це не що інше, як порушення державою ст. 1 Першого протоколу до Конвенції.

Департамент корпоративних прав

та майна ФПУ