20240612 105020

Уперше представника українських профспілок обрано до Адміністративної ради Міжнародної організації праці (МОП).

Включення його  до списку замісників заступників делегатів  на підставі активних звернень і консультацій ФПУ та КВПУ має забезпечити нашу присутність в МОП, що в умовах трудової реформи в Україні є важливим не лише для українських профспілок, але й для міжнародного демократичного профспілкового руху та кампанії МКП за демократію. 

Для України, як країни кандидата на вступ до ЄС, надзвичайно важливо поважати та зміцнювати соціальний діалог та повністю дотримуватися прав профспілок. Українським  профспілкам як ніколи потрібна підтримка МОП для посилення контролю за дотриманням трудових прав під час воєнного стану та після нього з підвищенням відповідальності особливо транснаціональних корпорацій та іноземних інвесторів  в умовах відбудови України.

Всебічний перегляд трудового законодавства має відбуватися на основі належним чином відновленого соціального діалогу, який визнає і поважає право на страйк, колективні договори, профспілки та їхню законну роль на робочих місцях і в суспільстві в цілому. Перезапуск трудових відносин у країні, має сприяти як тристороннім, так і двостороннім переговорам.

Ринок праці в Україні має бути інклюзивним і враховувати потреби тих, хто повертається з фронту з пораненнями та іншими порушеннями здоров’я. Мають бути створені гарантований інститут захисту прав працівників у разі неплатоспроможності роботодавця, належні робочі місця з гідними умовами праці, як зазначено в Рекомендації МОП № 205.

Нещодавне відкриття Офісу МОП в Україні, обрання Василя Андреєва  до  Адмінради  слід розглядати як певні запобіжники того, що підходи спрямовані на зменшення "соціального тягаря", які  не забезпечують соціальний прогрес, будуть відкинуті. Конкурентоспроможність України повинна ґрунтуватися на високих соціальних та екологічних стандартах.

 

Пресцентр ФПУ