IMG 20240719 110418

У ці трагічні часи історії України, коли руйнуються мрії, багато навіть молодих людей втрачають сенс життя, надію та віру у майбутнє, таке бажане і необхідне прагнення до подальшого існування, до боротьби і перемоги повертають профспілки.

Під час війни здійснюються колосальні зміни як з усією країною, так і з кожною людиною. Руйнуються не лише будівлі, об’єкти інфраструктури, житло, а й долі людей. У той час, коли багато підприємств та організацій втрачають свою життєздатність, профспілкам вдалося не тільки змінити форми своєї діяльності, а й довести власну інституційну стійкість і спроможність навіть у неймовірно важких умовах продовжувати виконувати свій основний обов’язок – допомагати людям.

IMG 20240719 111047

Про це йшлося 19 липня ц.р. у Києві у Будинку профспілок на урочистому заході, присвяченому четвертій річниці з дня заснування Всеукраїнської профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер.

Захід розпочався з хвилини мовчання на знак пам’яті та пошани полеглим воїнам і усім українцям, які загнули внаслідок розв’язаної рф війни проти України. Він зібрав не звичайних людей, а тих, хто прийшов з передової, тих, хто зі зброєю у руках вже не перший рік поспіль боронить нашу країну: командирів і рядових, військовослужбовців, які сьогодні є гордістю країни, і які є членами Профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер.

IMG 20240719 111057

Згадуються слова з гімну Федерації профспілок України (ФПУ): «...людина йде з надією у серці шукати захисту до профспілок». На сьогодні це не лише поетичні рядки. У часи війни вони набувають реальної ваги, коли люди отримують від профспілкових організацій різних рівнів гуманітарну, матеріальну, медичну, психологічну та іншу необхідну їм допомогу і підтримку.

На цьому у своєму виступі перед поважним зібранням наголосив Голова ФПУ Григорій Осовий.

- Для нас є честю бути у цій аудиторії, яка представляє велику братську сім’ю військових-спілчан. Сьогодні ФПУ об’єднує майже 3 мільйони членів профспілок, які задіяні на трудовому фронті, забезпечуючи спроможність нашого війська, а також долучилися до лав ЗСУ, до Тероборони та зі зброєю в руках встали на  захист Батьківщини.

IMG 20240719 111345

Близько 200 тис наших членів вже є бійцями, які боронять країну. Від  початку повномасштабної війни наші членські організації закумулювала понад 3 млрд.  грн, які безпосередньо скерувано на потреби ЗСУ і допомогу людям і організаціям, які потребують першочергової підтримки, а також тим, кого призвали до війська. Ми надаємо їм необхідне обладнання та устаткування, щоденно і безперервно забезпечуємо їхні потреби. Отже, профспілки роблять безліч суспільно корисних справ.

У нас є партнери з бізнесу, організацій роботодавців, органів виконавчої влади, наші закордонні партнери також надають допомогу українцям. Це наша спільна заслуга - усіх членських організацій ФПУ, в цьому є сила нашого об’єднання, адже, один у полі не воїн. Тому все, що ми маємо у нашому розпорядженні, зокрема, санаторно-курортні заклади, які вже надають допомогу тим, хто її найбільше потребує, буде й надалі слугувати людям.

20240722 002529 

Сьогодні профспілки дають людям надію і опору.

Г.Осовий висловив думку про те, що на його переконання, створення профспілок у різних родах військ має велику перспективу. Сьогодні людина є військовим, а завтра вона повернеться до мирного життя. Хтось матиме змогу прийти на своє робоче місце, а комусь знадобляться перекваліфікація, соціальна і психологічна адаптація, фізична реабілітація. Піклування про тих людей, хто повернеться з війни, стане ще однією справою для профспілок. Тому вважаю, що нам потрібно й надалі налагоджувати та зміцнювати комунікації, зокрема, у форматі ведення соціального діалогу і підтримки дієвого тристороннього партнерства.

IMG 20240719 110914

Досягненням Всеукраїнської профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер у т.ч. і у веденні соціального діалогу був присвячений виступ її голови Сергія Бизова.

Він сказав, що очолювана ним організація об’єднує бійців сухопутних військ, сил  територіальної оборони, військових капеланів, членів Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану та Антитерористичної операції, громадської організації «Жінки зі сталі», представників ДЮСШ, спортсменів і тренерів. Профспілка існує лише декілька років, в ній об’єднались здебільшого молоді люди, які тільки починають свій життєвий та трудовий  шлях. Багато з членів Профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер служать у Сухопутних військах та силах територіальної оборони ЗСУ.

- На цей час багато наших соратників, членів профспілки знаходяться на фронті, вони боронять державу від натиску ворога. Отже, профспілка – це сплав поколінь українських захисників, які є своєрідним щитом України, - зазначив він.

IMG 20240719 110657

Серед здобутків Профспілки було відзначено підтвердження її репрезентативності, підписання Галузевої Угоди з Міністерством молоді та спорту України, вступ до лав найчисельнішого профспілкового профоб’єднання України – ФПУ, проведення реформи діяльності профспілки тощо.

- Дякуємо нашим колегам з ФПУ, які свого часу підтримали нас, як молоду новостворену профспілкову організацію. Ми надихалися ідеєю, що укріплення національної безпеки держави у великій мірі залежить від рівня фізичного виховання громадян. І ось за підтримки наших колег і соціальних партнерів на сьогодні ми маємо результати по соціальному захисту військовослужбовців, ветеранів, працівників фізичної культури.

Лише за останній рік роботи за нашим сприянням 1,5 тис осіб пройшли реабілітацію, надано 600 соціальних виплат за поранення, 240 осіб працевлаштовані, 200  - отримали нагороди, а саме головне сьогодні ми вручаємо нашим військовослужбовцям сертифікати на житло. Також вдячний за соціальне партнерство Міністерству у справах ветеранів України, командуванню Сухопутних військ, військ оперативного командування «Північ», Сил Територіальної оборони ЗСУ.

IMG 20240719 110719

Під час виступів лунала думка про те, що, коли люди здатні об’єднатись, разом вони стають силою, здатною на звершення дійсно великих справ. А вже коли людині вдається здійснити щось насправді важливе, то її життя набуває сенсу і виникає переконання, що докладені зусилля не є марними.

– Вдячний моїм побратимам за те, що у найтяжчий для країни час ніхто не ховався і, коли трапилось горе - війна, багато хто взяв зброю та виконує свій борг перед державою, - сказав С.Бизив. – Для мене честь бути одним з вас, говорити державної мовою та боротися на нашій землі за її свободу і незалежність. Також для мене є честю бути профспілковцем і я впевнений, що ФПУ у недалекому майбутньому стане одним з тих двигунів, які в період післявоєнного часу будуть сприяти у відбудові нашої держави.

IMG 20240719 112958

Про вдячність профспілкам йшлося також у виступах військових, які пройшли бойовими шляхами та не з чужих слів знають про справжню цінність людського життя.

Полковник командування Сил Тероборони Олександр Пухарський зокрема зазначив:

- Від імені командувача Сил Територіальної оборони ЗСУ, від кожного військовослужбовця, який виконує бойові завдання на лінії бойових зіткнень, хочу подякувати профспілкам України за ту підтримку і допомогу, яку ви надаєте військовослужбовцям. Соціальна підтримка на сьогодні стає найважливішим аспектом у роботі з особовим складом, коли ви допомагаєте особовому складу, військовослужбовцям, ветеранам, їх сім’ям, фактично деякі наші обов’язки ви берете на себе, за що вам вклика вдячність, - сказав він. - Члени профспілки, переконані, що ця допомога буде й надалі надходити і наша співпраця триватиме.

IMG 20240719 111817

За успіхи Всеукраїнської профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер по зміцненню соціального партнерства, розбудові профспілкової організації, Президія ФПУ відзначила її членів нагородами. Почесний знак ФПУ «За розвиток соціального партнерства» членам профспілки та її соціальним партнерам вручив Голова ФПУ Г.Осовий.

Апогеєм урочистої події стало вручення військовослужбовцям-членам Профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер сертифікатів на квартири.

IMG 20240719 112534

Також під час заходу було підписано Меморандум про співпрацю між командуванням сухопутних військ, Силами ТРо ЗСУ, благодійними фондами, підприємствами ДК «Укроборонпром» та Всеукраїнською профспілкою захисників України, спортсменів та працівників сфер.

Захід видався дійсно урочистим, хвилюючим та результативним, що виявилось підтвердженням слів поета щодо місії профспілок: "Ми за право на працю, соціальні права, Ми за право народу на достойне життя...».

Отже, завдяки новітнім підходам у роботі, методам на напрямкам діяльності – збережемо профспілки!

А збережемо профспілки – відбудуємо Україну.

IMG 20240719 113849

20240722 002221

Пресцентр ФПУ