279085862 5202808623121086 9029838613132702590 n
26 квітня 2022 року відбулося засідання Президії Федерації профспілок Вінницької області, де було розглянуто питання про роботу Федерації, її членських організацій в умовах воєнного стану.
Відкрив та вів засідання Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.
Перед розглядом порядку денного засідання, члени Президії ФПО вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих унаслідок збройної агресії російської федерації проти України та ліквідації аварії на ЧАЄС. У своєму виступі Голова ФПО Микола Колесник підкреслив, що з перших днів війни організації профспілок активно долучилися до підтримки ЗСУ, територіальної оборони, надання гуманітарної допомоги біженцям, сім’ям спілчан, які постраждали від наслідків бойових дій.
Рішенням Президії ФПО було організовано збір коштів до Благодійного Фонду ФПО ”Профспілковий”, куди з першого дня російської агресії надійшло понад 437 тис. грн. фінансової допомоги від профспілкових організацій усіх рівнів, і на сьогодні Фонд продовжує поповнюватися.
Кошти спрямовувалися на допомогу бійцям ЗСУ та територіальної оборони, які перебувають на лікуванні після отриманих поранень в медичних закладах.
На суму понад 100 тис. грн. закуплено і передано паливно-мастильні матеріали для забезпечення організованого безоплатного перевезення внутрішньо переміщених осіб, доправлення благодійної та гуманітарної допомоги до військових частин, територіальної оборони, до регіонів, потерпілих від наслідків агресії.
Микола Колесник поінформував членів Президії, що профспілковими організаціями області перераховано 112 тис. грн. до Фонду ”Повертайся живим” на підтримку ЗСУ.
106 тис. грн. на потреби Нацполіції області перерахував об’єднаний профком Головного управління Нацполіції у Вінницькій області.
Окрім того, з перших днів війни членські організації ФПО, їх районні, міські та первинні профорганізації розгорнули масштабну волонтерську роботу на підтримку ЗСУ, територіальної оборони, потерпілих від війни спілчан та членів їх сімей, використавши на ці цілі 4 млн. 289 тис. 155 грн. профспілкових коштів.
Не залишилася осторонь буремних подій і профспілкова молодь. Голова Молодіжної ради ФПО, голови та члени Молодіжних рад галузевих профспілок несуть службу в лавах Збройних Сил України та територіальної оборони, надають гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям тощо.
Пріоритетним напрямком роботи ФПО, її членських організацій в умовах воєнного стану, стало надання організаційно-правової та практичної допомоги первинним профспілковим організаціям щодо захисту трудових, соціально-економічних прав спілчан, роз’яснення норм трудового законодавства, безпеки й оплати праці, надання житлових субсидій, виплати пенсій, змін в оподаткуванні для профспілкових організацій та членів профспілок тощо.
Керівники членських організацій ФПО Сергій Пугачов, Тетяна Побережна, Алла Рафал, Галина Собко, Любов Ковальчук, Віктор Маліночка поділилися досвідом роботи профорганізацій в умовах воєнного стану.
Заступник Голови ФПО, директор підприємства ФПО ”Профспілкове” Світлана Анпольська поінформувала присутніх, що з перших днів війни Підприємство ФПО ”Профспілкове” прийняло більше 3000 внутрішньо переміщених осіб, з них - 478 дітей для яких було організовано безкоштовне проживання і харчування.
Враховуючи виклики, пов’язані з російською агресією, Президія ФПО визначила першочерговими завдання своєї роботи. І наголосила, що лише спільна титанічна боротьба всіх на фронті та в тилу допоможе здолати ворога та захистити Україну!