Виконком 2 

Чергове засідання Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області (офлайн+онлайн) відбулось 10 червня під головуванням Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергія Тесленка.

Перед початком засідання члени Виконкому ОПХО вшанували пам’ять загиблих військовослужбовців та мирних громадян України, які загинули через збройну агресію російської федерації.

З першим питанням «Про стан ринку праці та заходи щодо сприяння зайнятості населення в умовах воєнного стану» виступала завідувач відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці Наталя Гриценко, яка відзначила, що зайнятість населення виступає найголовнішим індикатором суспільного добробуту, територіального розвитку, відіграє важливу роль для будь-якого громадянина, країни та суспільства загалом, має важливе значення у роботі системи національної економіки та є невід’ємним елементом забезпечення національної безпеки.

Внаслідок російської агресії та бойових дій ринок праці Харківщини зазнає істотних змін. Введений воєнний стан в країні змінив звичні форми організації  трудового процесу, впроваджуючи роботу в онлайн-режимі, суттєво збільшивши кількість працівників з укороченим робочим тижнем, тих працівників, що тимчасово призупинили свою діяльність, або змінили місце роботи в зв’язку з ліквідацією чи перепрофілюванням організацій та установ. Через міграційні процеси, а також необхідність українців стати на захист держави, Харківщина зіткнулася з таким непростим викликом як дефіцит кваліфікованих кадрів. Але, попри все, поступово на Харківщині відновлюється середній та малий бізнес, що сприяє появі нових продуктів і послуг  та економічному зростанню, з ним відновлюється і попит на працю, збільшується кількість звернень людей до служби зайнятості у пошуках роботи.

Виконком 1

У цьому році послуги служби зайнятості отримували 29 тисяч людей. Попит на роботу заявили майже 4,0 тисячі роботодавців, які надали 13,2 тисяч пропозицій роботи. Рівень працевлаштування безробітних у січні-липні 2024 року склав 29,8%.

Середня заробітна плата по заявлених вакансіях станом на початок серпня становила 11969 гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року вона зросла на 19 %, в абсолютному значені - на 1919 гривень. Серед заявлених пропозицій роботи 23% вакансій із оплатою праці у мінімальному розмірі.

Об’єднання профспілок Харківської області, його членські організації намагаються у повній мірі виконувати норми ст. 22. Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в частині права профспілок, їх об’єднань у забезпеченні зайнятості населення через виконання норм та зобов’язань розділу 2 «Трудові відносини та зайнятість населення» Територіальної угоди між Харківською обласною державною адміністрацією, Харківською обласною радою, Спільними представницькими органами сторін роботодавців та профспілок Харківської області на 2021 – 2023 роки, Програми зайнятості населення Харківської області на період 2021-2023 років, затвердженої рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 56-VІІІ. Спільно із соціальними партнерами, приймали участь у роботі щодо актуалізації та підготовки проєкту змін та доповнень до напрямків та заходів Програми на 2023 рік.

Налагоджена співпраця зі службою зайнятості області щодо показників стану ринку праці в області, масового вивільнення працівників. Узагальнена інформація надається членським організаціям ОПХО для використання в роботі.

На локальному рівні проводиться відповідна робота щодо формування та контролю за нормами колективного договору в частині гарантій праці і забезпечення продуктивної зайнятості працівників, необґрунтованого встановлення неповного робочого дня (тижня) для збереження страхового стажу працюючих; підвищення мотивації до праці, створення умов для забезпечення підвищення кваліфікації працівників тощо.

Отже, питання збереження робочих місць та завантаження роботою існуючих з гідною оплатою праці для достатнього життєвого рівня працівників та членів їх родин залишається найвагомішім фактором й одночасно одним з пріоритетних завдань профспілок.

Запрошений на засідання виконкому начальник відділу рекрутингу Харківського обласного центру зайнятості Анатолій Толстих ознайомив присутніх з сучасними умовами роботи, виниклими проблемами та позитивними ініціативами служби занятості.

црцкрцкпрцпц

Голова ОПХО Сергій Тесленко висловив, що питання стану ринку праці, а особливо в умовах воєнного стану є дуже складним і про якусь стабільність сьогодні говорити дуже рано, але незважаючи ні на що, завдання профспілок було і залишається незмінним - бути на захисті людини праці, яка сьогодні своєю працею наближає нас до Перемоги. Ми повинні виявити незламну солідарність, аби захистити працівників в часи військової агресії російської федерації. Працівники повинні відчувати, що їх захищають.

         Друге питання «Про заходи ОПХО до Всесвітнього Дня дій за гідну працю, Міжнародного дня боротьби з бідністю та Дня профспілок України» довів до присутніх завідуючий відділом організаційно-статутних питань та зв’язків з членськими організаціями ОПХО Анатолій Голєніщев, який нагадав, що починаючи з 2008 року, щорічно 7 жовтня відзначається Всесвітній день дій за гідну працю. У цей день профспілки усього світу спільно виступають за забезпечення усіх трудящих гідною працею.

Поняття гідної праці було розроблено Міжнародною організацією праці у 1999 році. І за визначенням «Гідна праця – це високопродуктивна праця, яка гарантує гідний заробіток та соціальний захист чоловіків і жінок, в умовах свободи об’єднання, відсутності дискримінації, безпеки на робочих місцях та поваги до людської гідності».

Вже третій рік в державі війна, тому профспілки наголошують на необхідності якнайшвидшого вирішення питання підвищення рівня реальних трудових доходів працівників задля недопущення поглиблення бідності серед працюючих, підтримки їхньої платоспроможності та створення умов задля повернення вимушених мігрантів в Україну.

День дій за гідну працю збігається з відзначенням у першу неділю жовтня Дня профспілок України, запровадженого постановою Ради ФПУ від 16.05.2019 №Р-5-2 «Про загрози і виклики профспілковому руху та завдання ФПУ, її членських організацій у сучасних умовах», оскільки профспілки відстоюють право працівників на гідну працю.

кпіп

Відзначення на міжнародному рівні Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю – це час мобілізації профспілок у всьому світі на захист гідної праці з метою подолання бідності.

Члени Виконкому ОПХО схвалили Заяву Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю та доручили направити її до органів державної виконавчої влади та СПО роботодавців на територіальному рівні, а також затвердили План заходів ОПХО, його членських організацій до Всесвітнього дня дій за гідну працю, Міжнародного дня боротьби з бідністю та Дня профспілок України у 2024 році.

         Третім питанням було підтримано пропозицію щодо прийняття до складу ОПХО первинну профспілкову організацію Державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти «Харківське вище професійне училище швейного виробництва та побуту».

З четвертим питанням - «Про зміни до Статуту Об’єднання профспілок Харківської області» виступав заступник Голови ОПХО Сергій Волков. Члени Виконкому ОПХО постановили винести на розгляд Конференції ОПХО запропоновані зміни і доповнення до Статуту ОПХО.

Сергій Тесленко зауважив, що запропоновані зміни до Статуту - це приведення його статей до тих норм, які дадуть змогу працювати в сучасних умовах згідно чинного законодавства України, адже всі ті події та випробування (пандемія, російська, військова агресія тощо) було важко передбачити ще декілька років тому. Ми повинні привести наш Статут до сучасних стандартів для нормального існування та функціонування Об’єднання профспілок Харківської області, виходячи із усіх новітніх світових викликів. Сергій Анатолійович подякував членським організаціям ОПХО та робочий групі, які вивчали це питання та працювали над пропозиціями щодо внесення змін до Статуту.

Заслухавши доповідь головного бухгалтера ОПХО Валентини Шептури «Про безповоротну фінансову допомогу МКП», Виконком ОПХО постановив    надати безповоротну фінансову допомогу Міжнародній конфедерації профспілок для покриття судових витрат, які доведеться понести МОП, з коштів Фонду солідарності Об’єднання профспілок Харківської області.

Далі мав доповідь Генеральний директор підприємства „Палац Праці” ОПХО Леонід Ступак, який довів до присутніх питання узгодження умов надання в оренду приміщень Палацу Праці. Було також затверджено витрати Фонду «Відродження Палацу Праці» Об’єднання профспілок Харківської області.

цу22цв

Цього дня члени виконкому підтримали клопотання про представлення до нагороди нагрудним знаком ФПУ «Профспілкова звитяга» Георгія Калабіна Петровича, голову первинної профспілкової організації ДП «Завод імені В.О. Малишева» та Почесною грамотою Харківського міськвиконкому Людмилу Пластун, голову Харківської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України і Валерія Журавльова, директора ДП «Клінічний санаторій «Роща».

Також, з нагоди 20-ї річниці створення Харківської обласної організації Профспілки працівників соціальної сфери України були нагороджені Почесною грамотою Об’єднання профспілок Харківської області:

- Зоя Мизюк - голова первинної організації Профспілки Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Борівської селищної ради»;

- Наталія Галяпа -  голова первинної організації Профспілки Комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування  (надання соціальних послуг)» Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області;

- Валентина Дивнич - голова первинної організації Профспілки Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Лозівської міської ради

- Ганна Данько - голова первинної організації Профспілки Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат.

Наприкінці засідання Сергій Тесленко розповів про сьогоднішню діяльність Федерації профспілок України, а також окреслив завдання та виклики, які переживає профспілковий рух України у воєнний час. Сергій Анатолійович подякував всім за роботу, побажав спілчанам здоров’я, стійкості, мужності та подальшої плідної праці задля Перемоги України.

 

Об’єднання профспілок Харківської області