depositphotos 226241586 stock video family with a child buying

На виконання Генеральної угоди Міністерство соціальної політики України інформує про основні показники рівня життя населення та бідності у цілому по Україні та в розрізі регіонів.

За даними Держстату за II квартал 2020 року номінальні доходи населення склали 867,5 млрд грн, що становило 95,5% порівняно з відповідним періодом попереднього року. Наявний дохід, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг становив 94,7%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, зменшився на 7,3%.

Наявний дохід у розрахунку на одну особу у II кварталі 2020 року складав 15 566 грн, що становило 95,2% порівняно з відповідним періодом попереднього року.

Спостерігається зменшення питомої ваги заробітної плати у структурі доходів населення, яка у II кварталі 2020 році становила 45,5% проти 48,6% у відповідному періоді 2019 року.

За даними Держстату середньомісячна заробітна плата штатних працівників за січень-вересень 2020 року становила 11 199 грн, що на 9,2% більше, ніж у відповідному періоді 2019 року.

Індекс реальної заробітної плати за січень-вересень 2020 року по відношенню до відповідного періоду 2019 року становив 106,6 відсотка.

У вересні 2020 року середня заробітна плата штатних працівників становила 11 998 грн, що порівняно з серпнем 2020 року склало 104,8%, а відносно вересня 2019 року – 112,3% (у промисловості заробітна плата працівників становила 13 188 грн, або 109,0% в порівнянні з вереснем 2019 року).

Ціни на споживчому ринку, за даними Держстату, у жовтні 2020 року порівняно з попереднім місяцем зросли на 1,0%, а з початку року - на 2,7 відсотка.

З початку року зросли ціни на освіту (на 13,8%), охорону здоров’я (на 6,6 %), житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива (на 5,0%), зв’язок (на 3,9%), продукти харчування та безалкогольні напої (на 1,8%), транспорт (на 1,0%), предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла (на 0,6%).

Знизились ціни на відпочинок і культуру (на 0,7%), одяг і взуття (на 0,3%).

Середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства за даними 2019 року склали 9 670 грн (у 2018 році – 8 309 грн), міського – 10 062 грн, сільського – 8 857 грн (у 2018 році відповідно – 8 643 грн та 7 619 грн).

Серед усіх витрат домогосподарств 91,3% становили споживчі сукупні витрати (у 2018 році – 92,0%), з них на:

-         продовольчі товари – 49,8%;

-         непродовольчі товари – 25,3%;

-         послуги – 16,2%.

За I квартал 2020 року спостерігається суттєве збільшення показників бідності за основними абсолютними критеріями. Так, рівень бідності за витратами нижче фактичного прожиткового мінімуму збільшився з 38,1% у I кварталі 2019 року до 43,8%, а за доходами нижче фактичного прожиткового мінімуму – з 25,5% до 28,3%. Рівень абсолютної бідності, розрахований на основі законодавчо встановленого розміру прожиткового мінімуму, збільшився і склав 2,9% проти 2,8% за I квартал 2019 року.

Що стосується показників відносної бідності за I квартал 2020 року, то рівень бідності за критерієм за витратами (75% медіани сукупних витрат) залишився на рівні I кварталу 2019 року і склав 25,4%, а за критерієм з використанням еквівалентної шкали ЄС (60 % медіани сукупних доходів) зменшився на 0,1 в. п. і склав 12,8 відсотка.

Рівень бідності серед:

- працюючих за відносним критерієм за витратами зменшився на 1,3 в.п. і склав 18,9% (за I квартал 2019 року – 20,2%), за абсолютним критерієм за доходами нижче фактичного прожиткового мінімуму збільшився на 1,2 в.п. і склав 16,8% (за I квартал 2019 року – 15,6%);

- осіб пенсійного віку (непрацюючих) за відносним критерієм за витратами збільшився на 5,6 в.п. і склав 31,7% (за I квартал 2019 року – 26,1%), за абсолютним критерієм за доходами нижче фактичного прожиткового мінімуму збільшився на 8,8 в.п. і склав 39,6% (за I квартал 2019 року – 30,8%).

Департамент з питань бюджету

та оплати праці апарату ФПУ