P40516 1011311

Безперечно, сьогодні немає більш важливої, невідкладної профспілкової проблеми, ніж забезпечення стратегічних напрямів діяльності щодо захисту прав працівників у сфері праці в умовах воєнного часу. Саме тому цю тему Федерація профспілок Кіровоградської області обговорювала на засіданні Ради.

         Засідання було знаковим, адже в ньому взяла участь Уповноважена Верховної Ради України з прав людини в Кіровоградській області Галина Лугова, яка ознайомила зі структурою представництва, вручила інформаційний куточок за запросила до співпраці. До речі, уже підготовлено Меморандум про співпрацю між ФПО та представництвом.

Стратегічні напрями дуже амбітні і вагомі. Нам вдалося у 2020 році підписати із соціальними партнерами Територіальну угоду на 2020-2022 роки, якою визначено конкретні завдання влади, об’єднання роботодавців і профспілок щодо розвитку економіки, зростання продуктивної зайнятості, достатнього рівня зарплати, здійснення заходів для створення на робочих місцях безпечних умов праці, мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків, забезпечення дотримання законодавства у сфері соціальних гарантій і соціального захисту населення. Реалізація цих зобов’язань сприяла забезпеченню стратегічних напрямів діяльності ФПО.

Федерація, її членські організації здійснили ефективні заходи, які сприяли розвитку виробничого потенціалу. В області реалізовувалась обласна Програм зайнятості, не допускались масові скорочення працівників. Незважаючи на запроваджені урядом зміни порядку формування зарплати, який негативно впливав на її розмір, в області щорічно забезпечувався ріст номінальної і реальної зарплати.

Війна внесла корективи щодо пріоритетів роботи профспілкового об’єднання. Першочерговості набули питання допомоги ЗСУ і силам тероборони, потерпілим від війни сім’ям працівників. (Загальна сума підтримки склала більше 6 млн. грн.). Значна частина профпрацівників добровільно пішли захищати країну.

Не виключаються і основні статутні завдання - перш за все забезпечення працівників роботою і зарплатою. Профспілки використовують всі можливості, допомагаючи підприємствам у вирішенні їхніх проблем, але не завжди вдається досягти успіхів. Дуже болить зупинка унікального підприємства в Україні ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат». ФПО спільно з профспілкою металургів звертались і до Кабміну, і до нардепів від Кіровоградщини, і до посла США, а відповідь одна: форс-мажорні обставини. Тішить одне – підприємство не перебуває в процесі припинення, а значить є сподівання на відродження.

Обговорювався на засіданні стан ринку праці, який залишається складним. З початку року статус безробітного мали майже 4 тисячі осіб, хоча із зрозумілих причин далеко не всі реєструються у службі зайнятості.

У зв’язку з мобілізацією працівників призовного віку серйозною проблемою стала кадрова криза. Найбільше не вистачає кваліфікованих робітників з обслуговування, експлуатації устаткування, будівельників. Доводиться запрошувати пенсіонерів, які часто не готові працювати на високотехнічному обладнанні. Тому, на погляд профспілок, вимагає більше уваги питання підготовки робітничих кадрів.

Серед стратегічних напрямів діяльності ФПО – підвищення рівня зарплати працівників. Президія ФПО щорічно підтримувала пропозиції СПО об’єднань профспілок щодо встановлення мінімальної зарплати у розмірі фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням індексу споживчих цін, проте зазначені пропозиції урядовою стороною не враховувались. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб затверджений в Держбюджеті на 2024 рік - 3028 грн. при фактичному його розмірі 8433 грн. викликає, м’яко кажучи, нерозуміння.  Окрема тема рівня зарплати в бюджетній сфері, де йде поглиблена «зрівнялівка» в оплаті кваліфікованої і некваліфікованої праці.

Засмучує те, що на погодження СПО об’єднань профспілок Кабміном подавався проєкт постанови, в якому передбачалось підвищення 1 тарифного розряду ЄТС двічі, проте цього не відбулось. Федерація профспілок України, вивчивши звернення профспілок бюджетної сфери та територіальних об’єднань, звернулась до Прем’єр-міністра України все ж таки повернутись до питання підвищення тарифної ставки 1 розряду ЄТС, як це надавалось проектом постанови КМУ.

На жаль, лібералізація трудового законодавства є сьогодні головним пріоритетом для влади, яка,  користуючись обмеженнями дій профспілок, здійснює її в обхід законодавчо встановлених процедур соціального діалогу з порушеннями Конституції України. Так, за ЗУ «Про державний бюджет» на 2023 рік» було зупинено дію ЗУ «Про індексацію грошових доходів населення», що категорично не підтримувалось профспілками, оскільки в умовах воєнного стану це зменшувало і так низькі доходи громадян. У цьому році завдяки наполяганню профспілок індексацію зарплати повернули, але наростаючим підсумком з 1 січня п. р. Тобто фактично «обнулили» її і знов ошукала працівників.

На постійному контролі профспілок питання заборгованості із зарплати. Президія ФПО спільно з членськими організаціями постійно моніторить наявність боргів на підприємствах, де діють профорганізації (тепер додали моніторинг сплати ЄСВ) і негайно виясняє причину боргів. Серед боржників лише одне підприємство, де діє профорганізація, проблемою якого займається обласна галузева профорганізація.

Йшла мова також про колдоговірну роботу. Майже всі первинні профорганізації членських організацій ФПО мають колдоговори (ними охоплено майже 57 тисяч працюючих). Президія ФПО щорічно розглядає хід колдоговірної роботи, приймає відповідні рішення для її поліпшення, затверджує основні завдання на поточний рік. Проте воєнний стан вніс свої корективи у законодавство колективно-договірного регулювання. Роботодавцям надано право ініціювати призупинення дії окремих положень колдоговору, в тому числі і тих, що стосуються оплати праці. Негативно впливає на рівень зарплати бюджетників формування фонду зарплати, який не забезпечує в повному обсязі стимулюючих виплат, передбачених законодавством. Ще одним неприємним «сюрпризом» в колдоговірній роботі стало призупинення статті 44 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та відповідних норм колективних договорів, так званих відрахувань 0,3 фонду оплати праці.

З метою активнішого використання колдоговірної роботи у захисті прав працівників в умовах воєнного стану, Президія ФПО  торік визначила основні завдання цієї роботи на поточний рік та з урахуванням виробничих складнощів рекомендувала членським організаціям в повному обсязі використовувати надані законодавством права щодо представлення і захисту трудових прав працівників. Надіслали їх усім 49 громадам, які сьогодні реєструють колдоговори.

Навіть в умовах, коли профспілки законодавчо обмежені у своїх діях: залишено право лише здійснювати громадський контроль за додержанням законодавства та вносити пропозиції державним органам влади під час формування та реалізації державної соціальної й економічної політики, цінова політика в енергетичному секторі та сфері комунальних послуг перебуває під постійним моніторингом обласного профоб’єднання. Головна вимога ФПО до органів влади: посилення соціального захисту населення у зв’язку із зростанням цін і тарифів шляхом адекватної індексації грошових доходів, здійснення компенсаційних виплат.

Воєнний стан спонукав ФПО активізувати надання правової допомоги членам профспілок і не тільки їм. Тільки в минулому році надано близько 2 тисяч консультацій з правових питань, складено 56 різних процесуальних документів до суду. Системно  здійснює моніторинг дотримання трудового законодавства обласна організація профспілки працівників освіти і науки України. Тут виявляються порушення, організовано предметну роботу зі скаргами, здійснюється представництво в судах і в переговорах при врегулюванні конфліктів. Профспілка освітян єдина, яка домоглася оплати простою не в розмірі2/3 тарифної ставки, а середньої зарплати. Активну правову роботу здійснюють обласні організації електропрофспілки, охорони здоров’я.

Приємно, що в роботі Ради взяв участь заступник голови ОВА Сергій Шеремет, який зупинився на соціально-економічному розвитку області, назвав позитивні тенденції в реальному секторі економіки (за І квартал збільшилися обсяги виробництва). В галузі сільського господарства продовжують працювати понад 3 тис. суб’єктів господарювання – єдина проблема, пов’язана з експортом продукції. Оговтуються, перепрофілюються промислові підприємства. (94 відсотка відновили свою діяльність). Серед пріоритетів Сергій Шеремет назвав допомогу ЗСУ, а також ВПО. Область стала опорною для підтримки переселенців. Тут знайшли прихисток  понад 84 тис. осіб.

Генеральний директор обласного об’єднання організацій роботодавців Олександр Саінсус звернув увагу на питаннях збуту продукції підприємств, підтримки вітчизняного товаровиробника. Роботодавці усіляко підтримують ЗСУ і готові працювати задля забезпечення фронту, але потрібні державні замовлення.

Оксана Крайносвіт, начальник відділення НСПП в області, підкреслила, що в період воєнного стану не зареєстровано жодного конфлікту. Проте це не означає, що у трудових колективах все гаразд, тому відділення проводить превентивну роботу щодо запобігання виникненню трудових спорів та конфліктів. Вона подякувала профспілкам за активну співпрацю і спільне вирішення нагальних питань.

Максим Баланенко,

Голова ФПО