Anons zubozhinnya 09

Президент України Володимир Зеленський подає на розгляд Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати до п’яти тисяч гривень з 1 вересня поточного року.

 

Про це 6 серпня повідомила заступник керівника Офісу Глави держави Юлія Ковалів. - Це лише перший крок для підняття соціальних гарантій громадянам, - додала вона і зазначила, що парламент може розглянути документ на позачерговому засіданні вже у серпні.

Основним джерелом для фінансування таких збільшених заробітних плат стане насамперед економія на обслуговуванні державного боргу. Крім того, заступник керівника Офісу Президента нагадала, що минулого тижня Кабінет Міністрів схвалив макроекономічний прогноз на наступний рік, у якому також передбачено двоетапне підвищення мінімальної зарплати у 2021 році – до 6000 та 6500 гривень.

 

Довідково:

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну норму робіт (Кодекс законів про працю України, Закон України "Про оплату праці"). Згідно з п. 5 ст. 38 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік.

Мінімальна заробітна плата затверджена на 2020 рік у розмірі 4723 гривні на місяць.

 

Нагадуємо, що у травні 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3482 "Про внесення змін до статті 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати до розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб".

Як пояснюють законотворці, ст. 9 Закону «Про оплату праці» передбачено, що мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Водночас Держбюджетом-2020 затверджено розмір мінімальної заробітної плати нижче цього розміру. Так, у березні 2020 року фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становив 4884 грн, що на 161 грн або 3,4% більше затвердженого розміру мінімальної заробітної плати.

З огляду на це, законопроектом пропонується встановити у 2020 році мінімальну зарплату у місячному розмірі: з 1 липня – 5238 гривень, з 1 жовтня – 5359 гривень.

Прес-центр ФПУ

за повідомленням Інтернет-видань