20200924 101006

Президія Федерації профспілок України на засіданні 24 вересня 2020 року схвалила Угоду про співпрацю між ФПУ і Держпраці, розглянула актуальні питання подолання наслідків пандемії COVID-19 для ринку праці та затвердила заходи з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю - 7 жовтня і Міжнародного дня боротьби з бідністю - 17 жовтня.

Угоду про співпрацю між Державною службою України з питань праці і ФПУ укладено з метою забезпечення ефективної співпраці для захисту трудових прав працівників, вжиття спільних заходів з виявлення і усунення порушень законодавства про працю та охорону праці. Голові ФПУ Григорію Осовому доручено підписати зазначений документ.

20200924 101047

У ході обговорення стану виконання постанови «Про дії ФПУ та її членських організацій щодо збереження робочих місць і трудових гарантій працівників в умовах кризи ринку праці, спричиненої світовою пандемією COVID-19», прийнятої Президією у травні поточного року, йшлося про те, що через поширення коронавірусної хвороби загострились численні питання на національному ринку праці. Серед них – питання зайнятості населення, особливості дистанційної роботи та роботи неповний робочий час, збереження системи соціально-трудових прав та гарантій в державі тощо.

20200924 103123

Члени Президії констатували, що ситуація на ринку праці на сьогодні є складною. Так, за період карантину (станом на початок вересня ц.р.) статус безробітних отримали 467 тис. осіб. А згідно з відомостями про трудові відносини, у січні-липні 2020 року було прийнято на роботу 2 154,3 тис. осіб, а припинено трудові відносини з 2 247,7 тис., тобто звільнено на 93,4 тис. осіб більше, ніж працевлаштовано.

З метою подолання складної економічної ситуації в країні профспілкам  вдалося домогтися прийняття на державному рівні низки рішень щодо:

- встановлення Урядом додаткової доплати працівникам сфери соціального захисту населення, які безпосередньо надають соціальні послуги, у розмірі до 100 відсотків заробітної плати на період виконання ними заходів, спрямованих на запобігання коронавірусній хворобі COVID-19;

20200924 101217

- вдосконалення процедури реєстрації безробітних та виплати їм допомоги без обов'язкового відвідування центрів зайнятості;

- збільшення видатків Фонду соціального страхування на випадок безробіття за такими статтями як «Допомога по безробіттю» та «Допомога по частковому безробіттю»;

- запровадження механізму надання допомоги по частковому безробіттю представникам малого та середнього бізнесу на період карантину та ін.

20200924 101029

З метою подальшої боротьби з наслідками пандемії Президія ФПУ постановила: доручити керівництву ФПУ та її членських організацій посилити роботу з виконання завдань щодо миттєвого реагування на загострення ситуації на ринку праці,фактів  недотримання соціально-економічних і трудових прав працівників під час карантину. Тісно співпрацювати зі сторонами соціального діалогу з питань подолання наслідків пандемії та економічної кризи.

Також Президією ухвалено план заходів ФПУ до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю, визначено основні завдання колективно-договірної роботи на 2021 рік, розглянуто питання про проведення VI-го засідання Ради Федерації профспілок України.

Визначено дату його проведення – 5 листопада 2020 року.

IMG 20200924 101453

Президія підбила підсумки навчання профспілкових працівників і активістів у 2019-2020 навчальному році та визначила завдання на 2020-2021 навчальний рік, заслухала інформацію про стан врахування профспілкових пропозицій при підготовці Урядом проєкту Держбюджету на 2021 рік.

Прийнято Звернення Президії ФПУ до спілчан у зв’язку з місцевими виборами 25 жовтня 2020 року, а також Звернення Федерації профспілок України з нагоди 30-річчя утворення ФПУ.

20200924 1011420

На цьому засідання Президії ФПУ завершилось.

IMG 20200924 101223

Прес-центр ФПУ