А11

3370 гривень - такою повинна бути реальна мінімальна пенсія в Україні. Насправді ж мінімальна пенсія в країні складає 1 769 гривень. Як відзначили в Міністерстві соціальної політики, навіть якщо врахувати застарілу методику розрахунку, прожитковий мінімум повинен для пенсіонерів повинен бути майже в два рази більше, ніж зараз. Мінімальна пенсія встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних,передає«Страна».

За діючими правилами, прожитковий мінімум визначаються, виходячи з суми вартостей відповідних наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг. Але таку методику активно критикують експерти.

Якщо продукти харчування можна об'єктивно розрахувати в кількісному вимірі з точки зору користі для людини, достатності, то інші складові, непродовольчі товари та послуги, дуже складно обґрунтувати. Скільки їх потрібно, на який термін? Такі підрахунки часто і призводять до спотворення реального наповнення прожиткового мінімуму, - зазначила завідуюча сектором досліджень рівня життя населення НАН України Людмила Черенько.

Прес-центр ФПУ – за матеріалами ЗМІ