2

24 вересня ц.р. відбулося чергове щотижневе засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати, на якому розглядалися питання щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати та стану виконання доручень Кабінету Міністрів України з цих питань Державним агентством водних ресурсів України, Державним агентством України з управління зоною відчуження, Державним агентством лісових ресурсів України, Хмельницькою, Житомирською та Рівненською ОДА.

Засідання пройшло під головуванням заступниці Міністра економіки Глущенко С.В., яка звернула увагу на необхідність виконання доручення Прем’єр-міністра України стосовно радикального скорочення до кінця року зарплатних боргів (за результатами засідання Міжвідомчої робочої групи 01.07.2021 р.) та поінформувала, що за оперативними даними Держпраці, загальна сума боргів з виплати заробітної сплати станом на 20 вересня 2021 р. становила 3 млрд 652 млн 500 тис грн, що на 1,7% більше порівняно зі станом на 1 липня п.р. (заборгованість зросла в переважній більшості областей).

Глущенко С.В. зосередила увагу на тому, що потрібно посилити роботу щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати на місцях: в усіх областях, а також в усіх органах виконавчої влади, до сфери управління яких належать боржники (системно працювати на позитивний результат, ставити конкретні завдання, формувати чіткі графіки погашення заборгованості, підходити до вирішення проблеми наявності зарплатних боргів окремо по кожному підприємству-боржнику).

11

Профспілкова сторона, у свою чергу, направила Мінекономіки матеріали про стан виплати заробітної плати та конкретні пропозиції по кожному підприємству-боржнику, які необхідно вжити з метою погашення заборгованості із заробітної плати (додаток 1)

Наступне засідання Міжвідомчої робочої групи заплановане на 30 вересня ц.р. (заслуховуватимуться Міндовкілля, Держлікслужба, Мінмолодь, Закарпатська, Кіровоградська, Чернігівська та Чернівецька ОДА). Цим засіданням буде завершено щотижневий марафон засідань Міжвідомчої робочої групи з індивідуального заслуховування органів виконавчої влади по підприємствах-боржниках з виплати заробітної плати. Далі Мінекономіки планує проаналізувати результати проведеної роботи за підсумками щотижневих засідань Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати, надати підсумкову інформацію Прем’єр-міністру України та починаючи з 1 листопада п.р. приступити до роботи з органами виконавчої влади по найбільш проблемних підприємствах-боржниках, які з тих чи інших причин не зможуть погасити зарплатні борги до кінця року.

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату Федерації профспілок України