БОСС

Згідно з новими поправками до трудового законодавства Португалії, роботодавці можуть зіштовхнутися зі штрафами за спілкування з працівниками у неробочий час. Крім того, компанії повинні будуть допомогти сплатити витрати, пов'язані з віддаленою роботою. Зокрема, рахунки за електроенергію, що зросли, і доступ до Інтернету, повідомляє Euronews.Ці правила не будуть застосовуватися до компаній, де працює менше десяти осіб.

Роботодавці тепер не мають права дзвонити і писати співробітнику в месенджери в неробочий час і контролювати своїх співробітників, які працюють вдома. Проте законодавці Португалії відкинули право на відключення – право вимкнути повідомлення або пристрої, пов'язані з роботою, у неробочий час.

Нові правила стали відповіддю на вибухове збільшення числа надомних працівників унаслідок пандемії COVID-19, заявила Соціалістична партія Португалії. Компанії повинні робити свій внесок у витрати, які несуть працівники в результаті переходу на віддалену роботу: рахунки за електроенергію та Інтернет. Але до цього переліку не ввійшли рахунки за воду. Ці витрати роботодавці можуть списати як комерційні.

Також роботодавці повинні влаштовувати особисті зустрічі не рідше одного разу на два місяці як заходи для боротьби з самотністю у працівників на віддаленні.

Міністр праці та соціального забезпечення Португалії Ана Мендеш Годіньо сказала, що створення здорової культури віддаленої роботи може принести Португалії ще й інші вигоди у вигляді іноземних віддалених працівників, які прагнуть змінити обстановку. «Ми вважаємо Португалію одним із найкращих у світі місць для проживання «цифрових кочівників» та віддалених працівників, ми хочемо залучити їх до Португалії», – сказала вона.

Джерело: https://bit.ly/2YIFfRY