yarmar 0

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах жовтня 2021 року становив 5678,26 грн (Додаток 1).

Таким чином, законодавчо встановлений на жовтень 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб (2 379 грн) занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,4 рази або на 3 299 грн. Мінімальна заробітна плата у жовтні ц.р. (6 000 грн) перевищила фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 322 грн (з 01.12.2021 мінімальна заробітна плата зросла до 6500 гривень).

Середня заробітна плата в Україні у жовтні 2021 року порівняно із попереднім місяцем зменшилась на 1,4% та становила 14045 грн. Порівняно із жовтнем 2020 року вона зросла на 15,4% (Додаток 2).

В перерахунку на євро заробітна плата зросла до 459,5 євро.

Протягом жовтня 2021 року максимальне зростання заробітної плати зафіксоване у сферах: охорона здоров’я та надання соціальної допомоги (на 5,4%), фінансова та страхова діяльність (на 4,9%).

Водночас, відбулося незначне зменшення заробітної плати у значній частині сфер діяльності. Найбільшими темпами заробітна плата знизилася у наступних сферах: освіта (на 6%), мистецтво, спорт, розваги та відпочинок (на 5,7%) (Додаток 3).

Заробітна плата працівників бюджетної сфери залишається нижчою ніж середня по економіці, зокрема, у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 11160 грн (79,5% від середньої по економіці), у сфері освіти – 11532 грн (82,1% від середньої по економіці).

За регіональною ознакою у жовтні 2021 року найбільшою середня зарплата була в м. Києві (20481 грн), Донецькій (14791 грн) та Київській (14554 грн) областях, найнижчою – у Чернівецькій області (10878 грн).

Індекс реальної заробітної плати у жовтні 2021 року порівняно із попереднім місяцем становив 97,8 %, а відносно жовтня 2020 року – 104,0 %.

За результатами аналізу офіційної статистики фонд оплати праці в Україні у жовтні 2021 року зменшився на 1,1% відносно попереднього місяця та перевищив показник жовтня 2020 року на 11,7% (Додаток 4).

Майже за всіма видами економічної діяльності (за винятком сфер охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, а також мистецтва, спорту, розваг та відпочинку) відбулося зростання фонду оплати праці відносно жовтня 2020 року. Найвищий темп зростання ФОП зафіксовано у сфері тимчасового розміщування й організації харчування (на 31,6%).

За даними Держстату, станом на 01.11.2021 року заборгованість з виплати заробітної плати 161,8 тисячам працівників економічно-активних підприємств зросла до 4007,4 млн грн, з яких:

- 1811,3 млн грн – борги державних підприємств;

- за рахунок бюджетних коштів утворено 61,2 млн грн заборгованості;

- працівникам промисловості заборговано 3064,2 млн грн заробітної плати. (Додаток 5).

Слід зазначити, що, починаючи з січня 2021 року, Державною службою статистики запроваджено нову редакцію Методологічних положень  державного статистичного спостереження «Стан виплати заробітної плати» (затверджено наказом Держстату від 30.12.2020 № 374).

Відповідно до оновлених Методичних положень інформація готується на основі даних державного статистичного спостереження, яке охоплює юридичні особи, активні на початок року, з урахуванням цензу за кількістю найманих працівників. Зокрема, збір та підготовка інформації щодо заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах-банкрутах, які не здійснюють економічної діяльності, Держстатом не проводиться.

Довідково: до категорії підприємств-банкрутів Держстат відносить суб’єкти господарювання, щодо яких запроваджено процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

СПО об’єднань профспілок звернувся до Державної служби України з питань праці щодо запровадження повного моніторингу заборгованості з виплати заробітної плати, зокрема передбачити надання Міністерством юстиції інформації щодо заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, які перебувають на всіх стадіях банкрутства (зауваження та пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати», лист від 05.11.2021 №01-12/919-спо).

Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ