IMG 20240708 080724242422

Під час візиту до Ізраїлю та членської профспілки Гістадрут цього тижня Генеральний секретар МКП Люк Тріангл закликав до припинення вогню, збільшення гуманітарної допомоги населенню Гази, повернення всіх заручників і підтримки прав усіх трудящих в Ізраїлі та Палестині.

4 липня 2024 ITUC

Цей візит відбувся після травневої місії на Західний берег річки Йордан, де МКП висловила свою солідарність з палестинськими працівниками. Трудящі з обох сторін є жертвами триваючого конфлікту і нинішньої війни.

Робота Люка Тріангла в Ізраїлі була зосереджена на трьох основних напрямках: зустрічі з політичними лідерами, зустрічі з профспілками на рівні компаній і на національному рівні та візит до регіону, де 7 жовтня відбулися звірства.

На зустрічах з президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом і лідером Партії праці (ХаАвода) Яїром Голаном Люк Тріангл наполягав на необхідності термінового припинення вогню в поєднанні з негайним звільненням всіх заручників, а також продовженням і збільшенням гуманітарної допомоги населенню Гази. Він також наполягав на необхідності конкретної реалізації рішення про дві держави з гарантіями безпеки і відповідальністю для обох держав. Важливо, що обидва політичні лідери визнали необхідність термінових дій з боку ізраїльського уряду для вирішення ситуації більш ніж 200 000 палестинських робітників, які втратили роботу і дохід після 7 жовтня.

Люк Тріангл також поділився своїм досвідом місії на Західному березі річки Йордан і висловив думку, що якщо не вжити заходів проти щоденного приниження і залякування палестинців там, то надзвичайне насильство може стати реальністю і в містах Західного берега річки Йордан.

Люк Тріангл сказав: "Спіраль насильства, що розкручується, повинна бути зупинена, оскільки вона лише посилює екстремістів з обох сторін. Діалог, заснований на рівних правах, гідності та повазі як до ізраїльтян, так і до палестинців, повинен прийти на зміну агресії, щоб забезпечити справедливість і безпеку відповідно до міжнародного права". МКП підтримує заклик Гістадрута до повернення всіх заручників, проведення термінових виборів в Ізраїлі, припинення війни і насильства. Нинішній уряд Нетаньяху лише підживлює екстремізм з обох сторін, він поляризував ізраїльське суспільство і створив глибокі розбіжності.

Під час візиту до реабілітаційного центру для заручників у Тель-Авіві я почув розповідь 65-річної жінки про те, що вона пережила за 52 дні перебування в заручниках. Я також зустрівся з онуком, чиє життя тепер обертається навколо звільнення дідуся після того, як його бабуся вже була звільнена. Я побував на кордоні між Ізраїлем, Єгиптом і Газою і став свідком поставок вантажівок з їжею і матеріалами в сектор Газа. Я побував у кібуці Кфар-Аза і на території музичного фестивалю Nova, де під час звірств загинули сотні людей.

Але я також бачив ознаки надії серед молоді та на робочих місцях, де єврейські, арабські, християнські та палестинські працівники збираються разом і організовують свою профспілкову діяльність. Всі вони висловлювали глибоке бажання миру, безпеки і припинення будь-якого насильства. Всі вони бажають майбутнього, в якому переважають свободи, права і демократія. МКП підтримує всіх політичних гравців і Гістадрут, які хочуть працювати в цьому напрямку.

Працівники з обох сторін платять величезну ціну в цьому конфлікті, який вже пройшов свою критичну точку. Вкрай важливо, щоб міжнародне співтовариство також долучилося до діалогу і розробило дорожню карту, щоб нарешті досягти миру і балансу. Відновлення довіри не можна залишити на самоті ізраїльтянам і палестинцям; світ повинен активізуватися і діяти.

МКП переконана, що профспілки можуть і повинні змінювати правила гри в нинішніх складних умовах. Профспілки повинні йти попереду. Ми будемо продовжувати працювати з нашими двома членськими організаціями в Ізраїлі та Палестині, Гістадрутом і ПГФТУ, в напрямку сталого мирного врегулювання, заснованого на принципах прав людини, безпеки, поваги, свобод і демократії, забезпечуючи життєздатне рішення на основі принципу двох держав", - підсумував Люк Тріангл.

https://www.ituc-csi.org/ituc-solidarity-visit-israel-en?msdynttrid=I6fpdDSEV9sLqC3ot8tgs3wBlBe1Y0TFWleFEbBSaPs