shtuchniy ntelekt man pulyu ob ktami vidalya obrazliv memi z 15369249661129 image

 

ПРОФСПІЛКИ ІНІЙІЮЮТЬ ЗУСТРІЧ З ПРЕМ’ЄРОМ

 

На звернення Голови Спільного представницького органу об'єднань профспілок Григорія Осового до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про зустріч з профспілками главою Уряду дані відповідні доручення.

 

 У листі до КМУ висловлено вдячність за налагодження конструктивної співпраці з профспілками та пропонується в період з 12 по 17 грудня 2018 року провести робочу зустріч з профспілковим активом, членами Президії і Ради Федерації профспілок України, членами СПО об'єднань профспілок, представниками профспілок трудових колективів – всього біля 400 учасників.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15032-profspilki-initsiyuyut-zustrich-z-prem-erom

 

 

РОБОЧА ЗУСТРІЧ ПЕРШОГО ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРА – МІНІСТРА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ СТЕПАНА КУБІВА З КЕРІВНИЦТВОМ ФПУ ТА ЇЇ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

 

У Будинку Уряду 29 листопада відбулась робоча зустріч Першого віце-прем'єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва з керівництвом ФПУ, її членських організацій.

 

 Нарада була присвячена обговоренню важливих питань забезпечення розвитку вітчизняного виробництва, підвищенню рівня соціального захисту людей за допомогою застосування механізмів протидії зростанню цін і тарифів, а також створенню підґрунтя для зміцнення соціального партнерства у державі. У зустрічі взяли участь та відповіли на запитання профспілок посадові особи з Міністерств та фахівці Секретаріату КМУ.

 

Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15020-zustrich-pershogo-vitse-prem-er-ministra-ukrajini-z-predstavnikami-profspilok

 

                                    ПРАЦЮЄ ЕКСПЕРТНА ГРУПА З ВРЕГУЛЮВАННЯ СТАТУСУ МАЙНА ПРОФСПІЛОК

 

26 листопада ц.р. відбулась робоча зустріч профспілкових експертів на чолі з Головою ФПУ за участі керівників та голів наглядових рад Акціонерних Товариств ФПУ з експертами з Урядового офісу і Фонду державного майна України.

 

Під час зустрічі профспілками було наголошено на актуальності розробленого ФПУ законопроекту про внесення змін до Закону про профспілки, їх права та гарантії діяльності та необхідності термінового вирішення питань, пов’язаних зі спробами відібрати Будинки профспілок у Закарпатті та на Полтавщині. Профспілки повідомили, що про ситуацію навколо майна профспілок поінформовано Президента України, який передав звернення ФПУ до Уряду для вжиття відповідних заходів.

 

 Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/na-kontroli-fpu/15010-pratsyue-ekspertna-grupa-z-vregulyuvannya-statusu-majna-profspilok

 

 

ЗАЯВА ГОЛІВ ПЕРВИННИХ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ ЗАКАРПАТТЯ: ЗАХИСТИМО ПРАВА ПРОФСПІЛОК!

 

Нині пріоритетною для профспілок усіх рівнів має стати захисна функція, а саме, забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників, гідна оплата, безпечні умови праці, дотримання соціальних стандартів, правова допомога членам профспілок. Також важливим є матеріальна підтримка спілчан, сприяння у вирішенні їх життєво важливих і побутових питань.

На цьому наголошується у Заяві учасників зборів голів первинних профспілкових організацій працівників культури Закарпаття.

 

 Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15022-zayava-profspilki-zakhistiti-prava-pratsivnikiv

 

 

ГЕНУГОДА: ПЕРЕМОВИНИ

 

3 грудня ц.р. у ФПУ відбулись засідання профспілкової робочої групи і тристоронньої робочої групи з підготовки розділу «З питань оплати праці» проекту Генеральної Угоди на новий строк.

 

 Під час роботи соціальних партнерів розглянуто неузгоджені пункти розділу, а також пропозиції до таких його частин, як: «Мінімальна заробітна плата», «Тарифна ставка робітника і розряду» та ін. Обговорено позиції сторін щодо темпів зростання середньої заробітної плати, встановлення доплат та надбавок до зарплат, способів повернення зарплатних боргів, шляхи реформування оплати праці тощо.

Напередодні відбулося засідання Спільної робочої комісії сторін для ведення колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, на якому схвалено низку положень проекту Генеральної угоди на новий строк, зокрема за блоками питань: «Розвиток економіки і вітчизняного виробництва, зростання продуктивної зайнятості»; «Гідні умови праці та соціальний захист працюючих».

 

 Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/virobnicha-politika-ta-kolektivno-dogovirne-regulyuvannya/15035-obgovoreno-rozdil-oplata-pratsi-novoji-genugodi

 

 

ВОЄННИЙ СТАН: ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ФПУ

 

Верховна Рада України на своєму позачерговому засіданні, 26 листопада 2018 року, 276 голосами прийняла за основу і в цілому законопроект «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (реєстр.№9338) з поправками, що були озвучені Президентом України Петром Порошенко під стенограму.

 

 Зазначеним законом затверджено Указ Президента України від 26 листопада 2018 року № 393 «Про введення воєнного стану в Україні» з застереженням, що воєнний стан вводиться в Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово - Керченської акваторії.

Також у Законі зазначається, що у період дії воєнного стану, введеного зазначеним Указом Президента України, часткова мобілізація оголошується Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України.

За відповідними роз’ясненнями щодо запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану на окремій території необхідно звертатися до зазначених вище органів.

Після офіційного опублікування Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»  Департаментом правового захисту ФПУ буде надана додаткова інформація.

 

 Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15004-kerivnikam-chlenskikh-organizatsij-federatsiji-profspilok-ukrajini

 

 

ВОЄННИЙ СТАН: МІНІНФРАСТРУКТУРИ ВВОДИТЬ ОСОБЛИВИЙ РЕЖИМ РОБОТИ ЗАЛІЗНИЦІ

 

У зв’язку із введенням воєнного стану у 10 областях України запроваджуються додаткові заходи із забезпечення охорони і оборони об’єктів інфраструктури, - повідомив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час  наради із керівниками "Укрзалізниці", "Укравтодору", Адміністрації морських портів України, Державіаслужби, Украероруху, морських портів, представниками структурних підрозділів Міністерства

В.Омелян доручив посилити охорону і оборону вокзалів, залізничних станцій, аеропортів, портів та інших об’єктів інфраструктури.

"Також ми вводимо особливий режим роботи залізничного транспорту. Пріоритетність при призначенні поїздів буде визначатися необхідністю здійснення перевезень в умовах воєнного періоду, за рішеннями військового командування", - додав очільник Мінінфраструктури.

За його словами, планується запровадити активну участь співробітників сфери транспорту у територіальній обороні. В.Омелян доручив створити Оперативний штаб для взаємодії з військовим командуванням та військовими адміністраціями.

 

 

ВОЄННИЙ СТАН: ОРГАНИ СОЦЗАХИСТУ ПРАЦЮВАТИМУТЬ У ШТАТНОМУ РЕЖИМІ

 

В умовах воєнного стану органи соцзахисту працюватимуть у штатному режимі та забезпечуватимуть безперебійне надання послуг населенню.

 

 У зв'язку з рішенням про введення воєнного стану повідомляємо, що усі державні установи, що відповідають за впровадження соціальної політики, працюватимуть відповідно до звичайного графіка роботи.

Таким чином, буде забезпечено безперебійне надання соціальної допомоги та усіх виплат населенню у штатному режимі. Жодних обмежень по виплатах соціальних допомог та пенсій не буде.


ВОЄННИЙ СТАН: МІНАГРОПОЛІТИКИ: ДИФІЦИТУ ПРОДОВОЛЬСТВА НЕ БУДЕ

 

Міністерство аграрної політики запевняє, що 30-денний воєнний стан не спричинить дефіциту продовольства, оскільки пропозиція продуктів значно перевищує попит.

 

Про це у колонці на "Економічній правді" написав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

"Ми ведемо регулярну статистику щодо забезпечення регіонів основними продуктами харчування. Пропозиція продуктів значно перевищує попит, підстав для занепокоєння немає", - написав він.

 

 

ВОЄННИЙ СТАН: МОЗ: ПРАВИЛА ОТРИМАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НА ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ЗАЛИШАЮТЬСЯ НЕЗМІННИМИ

 

МОЗ і Мінборони взяли спільний наказ, щоб всі захисники українських кордонів і нацбезпеки при необхідності могли вчасно отримати необхідну медичну допомогу.

 

Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. Вона заявила, що доступ цивільного населення в медустанови і правила отримання медичної допомоги на час воєнного стану залишаються незмінними.

 

 

ПОВІДОМИТИ ПРО ПОРУШЕННЯ ПРАВ ПРОФСПІЛОК

 

УВАГА!

  У разі, якщо на підприємстві, в установі, організації відбувається порушення профспілкових прав, просимо невідкладно заповнити Картку реєстрації порушення прав профспілок (Форма ПФ-2) та оперативно надіслати її поштою та електронним зв’язком до вищого згідно зі Статутом органу Профспілки, членом якої є профспілкова організація (обласного, районного, міського комітету або центрального (виконавчого) комітету Профспілки).

Інформація з Картки за поданням керівництва Профспілки вноситься до Єдиного реєстру порушень прав профспілок. Про факти порушення профспілкових прав ФПУ інформує Міжнародну організацію праці та Міжнародну конфедерацію профспілок.

 

 Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/component/content/article/244-povidomiti-pro-porushennya-prav-profspilok/14999-povidomiti-pro-porushennya-prav-profspilok

 

ГОЛОВА ФПУ ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ ЗВЕРНУВСЯ ДО ЛІДЕРІВ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕДПЛАТИ ПРОФСПІЛКОВИХ ВИДАНЬ

 

Покладаю надію, шановні колеги, що ваше відповідальне ставлення до організації проведення передплати на газету «Профспілкові вісті» у всіх первинних профспілкових організаціях дасть можливість донести слово правди до членів профспілок і зберегти єдину в Україні соціальну профспілкову газету, що послідовно висвітлює боротьбу профспілок за законні права та інтереси працівників.

 

 Докладніше на сайті ФПУ:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/informatsijna-robota/15021-golova-fpu-grigorij-osovij-zvernuvsya-do-lideriv-profspilkovikh-organizatsij-shchodo-organizatsiji-peredplati-profspilkovikh-vidan

 

  Прес-центр ФПУ