5e78ca4a727ef

ОГЛЯД

діяльності СПО, ФПУ 25-26 березня 2020 року

I.    Інформація  про суспільно-важливі нормативно-правові акти, які надійшли на розгляд СПО з короткими коментарями

·            Голова  СПО Григорій Осовий звертаючись з листом до Комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів ВРУ поінформував, що СПО розглянув  проекти Законів України «Про вільну економічну зону та спеціальний режим інвестиційної діяльності у Херсонській області» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань діяльності на території вільної економічної зони у Херсонській області». Він, зокрема зазначив, що СПО підтримує ідею використання вільних економічних зон для залучення інвестицій, створення нових підприємств та робочих місць, соціально-економічного розвитку регіонів і запропонував з одночасним зниженням податків передбачити зобов’язання стосовно забезпечення більш високих гарантій з оплати праці працівникам.

·             Без зауважень СПО підтримав законопроект  «Про захист дітей від виникнення та наслідків, спричинених втратою слуху», відповідного листа Голова СПО надіслав ВРУ та парламентському комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів.

·             СПО розглянув проект постанови КМУ «Деякі питання забезпечення трудових прав державних службовців, працівників державних органів, підприємств, установ та організацій на час встановлення карантину, у зв’язку з загостренням ситуації, пов’язаної з поширенням випадків коронавірусу» та підтримав його. Водночас звертаючись до Уряду Голова СПО Григорій Осовий запропонував Уряду під час опрацювання змін до Державного бюджету 2020  передбачити збільшення видатків на погашення заборгованості із заробітної плати шахтарям, працівникам соціального захисту та інших державних підприємств та організацій.

·             Голова СПО Григорій Осовий звернувся з листом до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, в якому повідомив про результати розгляду проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки». Він зазначив, що СПО не підтримує проект і вважає недоцільним його прийняття.

А також звернув увагу керівництва міністерства, що встановлений головним розробником одноденний строк для розгляду, надання пропозицій до проекту постанови не може бути прийнятним відповідно до Регламенту КМУ.

·              На адресу Міністерства соціальної політики України, відправлено листи із     повідомленням, що СПО розглянув проект постанови КМУ «Про внесення змін у додаток 2  постанови КМУ від 30 серпня 2002 р. №1298 щодо систематизації схеми тарифних розрядів працівників надавачів соціальних і реабілітаційних послуг», проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності» і проект КМУ "Про  затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги» та немає зауважень та пропозицій.

2. Рішення Президії Федерації профспілок України

25 березня Голова ФПУ підписав постанови прийняті Президією ФПУ опитувальним голосуванням:

·        «Про повноваження члена Президії ФПУ та припинення повноважень постійних заступників членів Президії ФПУ» за пропозицією Статутної комісії ФПУ, на підставі рішень виборних органів  профспілкових об’єднань Житомирської, Полтавської, і Херсонської областей.

·         « Про хід звітно-виборної кампанії у членських організаціях ФПУ», визнавши, що нинішня звітно-виборна кампанія покликана об’єднати членів профспілок та трудові колективи на захист своїх прав і гарантій діяльності профспілок у зв’язку зі зміною законодавчих актів держави. Схваливши Рекомендації щодо внесення окремих змін до статутних документів всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань у зв’язку із зміною законодавства та надавши відповідні рекомендації.

·        «Про зведені статистичні дані членських організацій ФПУ за 2019 рік».

·        «Про Угоду про співпрацю між ФПУ та ГО «Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос»

3. Заходи ФПУ

·        Підготовлено листівку «ЗНАЙ І ЗАХИЩАЙ СВОЇ ТРУДОВІ ПРАВА», в  якій у доступній формі роз’яснюється на що працівник має право в умовах карантину, встановленого в зв’язку із коронавірусом SARS-CoV-2.

·        Узагальнюються матеріали щодо міжнародного досвіду оплати праці посадових осіб та керівників підприємств для підготовки профспілкових пропозицій в рамках роботи в робочій групі Комітету ВРУ із зазначеного питання.

·        Проводиться опрацювання матеріалів щодо виконання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС (доручення 958);

·        Підготовлено матеріали для звернення до МОП про порушення Конвенції МОП № 95 про захист заробітної плати (щодо заборгованості з виплати заробітної плати).

·        Підготовлено звернення до Уряду щодо умов праці працівників установ та закладів соціального захисту населення в умовах карантину та відповідь Профспілці працівників соціальної сфери на їх запит.

·        Проводиться підготовка пропозицій щодо структури розділу з оплати праці до проекту Закону України «Про працю».

·       Опрацьовано проект Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи інституційного догляду та виховання».

• Підготовлені зауваження до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей».

• Надіслано пропозиції щодо проблемних питань завпровадження дуальної освіти в частині трудових відносин.

• Підготовлено лист Державному центру зайнятості щодо постійного та оперативного обміну інформацією в частині ситуації на ринку праці з метою забезпечення координації та синергії дій ФПУ та ДЦЗ під час карантину.

·        Розглянуто надісланий Державною службою України з надзвичайних ситуацій  проект наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Переліку посад рядового і начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту, військовослужбовців військ Цивільної оборони України, де виконання обов’язків пов’язано з роботами із знешкодження вибухонебезпечних предметів, у період виконання робіт, вислуга років яких для призначення пенсії зараховується на пільгових умовах», узагальнено пропозиції та підготовлено висновки до нього.

·        Опрацьовано та внесено пропозиції до законопроекту ««Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо посилення соціального захисту .

·        Здійснюється постійна взаємодія всіма доступними засобами (ел.поштою, у телефонному режимі тощо) із робочими органами Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов´язкого державного соціального страхування України на випадок безробіття, Пенсійного фонду України стосовно оперативного вирішення нагальних проблем застрахованих осіб, у тому числі, пов´язаних із карантином.

·        Розроблено Чек-лист для здійснення профспілкового контролю за належним захистом життя і здоров’я працівників під час проведенням профілактичних та протиепідемічних заходів щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (Covid-19).

·        Проводиться опрацювання та узагальнення звітів за формою ТІ за 2019 рік,  що надані технічними інспекторами праці та представниками профспілок з питань охорони праці всеукраїнських профспілок (ЦК).

·        Підготовлені Рекомендації щодо проведення профілактичних та протиепідемічних заходів в апараті ФПУ.

·        Готується листівка «Безпека праці на робочому місці» під час карантинних заходів пов’язаних із поширення інфекції короновірусу.

• Надано консультацію первинній організації Профспілки автомобілістів м. Одеси щодо забезпечення членськими квитками, обліковими картками, документацією первинної профспілкової організації. Досягнуто погодження з Федерацією профспілок Одеської області щодо прийому зазначеної профспілкової організації до складу обласної організації автомобілістів.

• З метою оперативної підтримки електронних петицій на сайті Верховної Ради України підготовлено покрокову Інструкцію порядку підписання петицій.

• Підготовлено проект Розпорядження Голови ФПУ "Про розподіл відповідальних за координацію із членськими організаціями ФПУ, та додаток до нього".

• Внесно зміни до телефонного довідника щодо актуальних електронних пошт тих членських організацій, які працюють дистанційно. Довідник розіслано для подальшого використання в роботі.

• Проводиться робота щодо підготовки опитувальної анкети для проведення опитування на сайті ФПУ щодо оцінки ефективності роботи профспілок за чотирма тематичними групами.

·        Прес-центром 25-26 березня на Офіційному веб-порталі ФПУ розміщено 22 інформаційних повідомлення у т.ч. Профспілки працівників культури-3. На сторінці ФПУ в Фейсбуці 38 постів. На постійній основі проводиться  розсилка Моніторингу Інтернет-видань.

Структурними підрозділами ФПУ здійснюється моніторинг офіційних веб-сайтів Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади.

Прес-центр ФПУ