20210422 141248

Федерація профспілок України і Національна спілка журналістів України 22 квітня провели прес-конференцію в онлайн режимі на тему: «Атаки на права працівників: позиція профспілок» до якої було підключено  260 учасників із яких 150 журналістів.

Фахівці ФПУ надали аргументовані відповіді на 200 запитань, які попередньо і під час заходу надійшли від учасників. Також медіа-форум транслювався в ФЕЙСБУЦІ.

Мета заходу поінформувати журналістську спільноту, громадських активістів, всіх небайдужих громадян щодо проблем і викликів, які постають в процесі реформування трудового законодавства в України, зокрема щодо питань захисту прав працівників і прав профспілок.

Допомогти журналістам розібратися в загрозах, які несе простим працівникам нав’язана владою лібералізації трудових відносин.

snymok эkrana 2021 04 22 v 14.07.27

          Голова НСЖУ Сергій Томіленко відкриваючи захід відзначив роль ФПУ в захисті інтересів преси та нагадав: Федерація допомагає впливати на «Укрпошту» та адвокатує редакції друкованих ЗМІ. Завдяки цьому Гендиректор національного оператора поштового зв’язку Ігор  Смілянський відчуває зовнішній контроль за своєю діяльністю та публічно звітує про свої ініціативи.

        Із виступу Голови Федерації профспілок України Григорія Осового журналісти дізналися про позицію найчисельнішого профспілкового об’єднання країни щодо лібералізації трудових відносин  та про наслідки застосування таких законодавчих змін. Він на конкретних прикладах  продемонстрував актуальні загрози у сфері трудових відносин, розповів про ініціативи влади і бізнесу щодо реформування цієї системи.

20210422 141220

Голова ФПУ також зазначив, що характерною ознакою сучасного ринку праці є високий рівень безробіття. А введення антикризових обмежувальних заходів призвело до зростання кількості людей, які втратили роботу. Сьогодні на одне вакантне робоче місце претендує, як мінімум, шість осіб, які стоять на обліку в державних центрах зайнятості. Ринок праці в Україні та світі – це найбільш складна система людських відносин, які укладають через індивідуальні трудові договори між працівниками та роботодавцями, і колективні відносини. Якщо працівники згуртовані, мобілізовані, утворюють свої організації профспілок – вони мають двовекторну систему свого захисту і свого представництва», – пояснив він.  

20210422 145755

На українських підприємствах профспілки ставлять завдання: там, де є первинна організація, обов’язково має бути укладений колективний договір. Таким чином в організаціях, де діє ПФУ, а це 56 тисяч підприємств, установ, організацій, – 98 відсотків таких підприємств мають колективні договори, і це є стандартом трудових відносин.

           Питання впливу змін трудового законодавства на ринок праці та зайнятості розкрив Олександр ШУБІН, заступник Голови ФПУ, а про міжнародний аспект щодо реформування трудових відносин розповів Василь Андреєв, голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України. Спікерами на цьому заході також виступили  

Георгій САНДУЛ, директор ГО «Трудові ініціативи», який розкрив тему лібералізації трудового законодавства та повідомив про загрози для працівників та профспілок. А міжнародним досвід лібералізації трудового законодавства поділилася Яна СІМУТІНА, провідний науковий співробітник Інституту держави і права імені В.М. Корецького, доктор юридичних наук, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді.

20210422 151049

      У другій частині заходу фахівці апарату ФПУ надали відповіді на численні запитання учасників і провели консультації. Людмила ОСТАПЕНКО, керівник департаменту з питань бюджету та оплати праці - питання оплати праці, Володимир МАКСИМЧУК, керівник управління соціального страхування і пенсійного забезпечення про фінансове забезпечення випадків по частковому безробіттю та окремі питання пенсійного забезпечення, Валентина ПРИХОДЬКО, заст. керівника Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання - питання колективно-договірного регулювання, Ірина ОРЛОВСЬКА, зав. відділу правової експертизи департаменту правового захисту - питання трудового законодавства, трудовий договір, випробувальний термін при прийомі на роботу, і окремі правові запитання, які були поставлені журналістами. Тетяна ГОРЮН, зав. відділу технічної інспекції праці департаменту охорони праці про безпеку праці для журналістів, у т.ч. під час COVID-19. Анна ПУГАЧЕВА, провідний експерт  з регулювання соціально-трудових відносин розповіла про порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Галина ГАЙДУК, заст. голови Профспілки працівників культури України дала відповіді на актуальні питання журналістської діяльності.

skryn pfu 11

Завершив марафон підбивши підсумки Голова ФПУ Г.В.Осовий.

Відеозапис дискусії можна переглянути тут.

 

                                                              Федерація профспілок України