20211028 1415090

Голова ФПУ Григорій Осовий 28 жовтня ц.р. взяв участь у Всеукраїнській нараді редакторів газет з питань захисту друкованих ЗМІ. Проводив нараду голова НСЖУ Сергій Томіленко. У нараді взяв участь генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський,керівники підрозділів, 140 редакторів друкованих ЗМІ. Нарада пройшла в форматі ZOOM.

Під час заходу обговорювалися питання:
Організація передплати на друковані періодичні видання на 2022 рік. Доставка періодичних видань до передплатників. · Реорганізація мережі поштових відділень, запровадження пересувних відділень та наслідки таких заходів для передплатників газет. Напрацювання спільних заходів для утримання тиражів видань. Тарифна політика «Укрпошти».

 Виступаючи перед учасника Голова ФПУ Григорій Осовий, зробив акцент на  партнерстві ФПУ і НСЖУ - у захисті прав журналістів, пошуку діалогу з Укрпоштою, необхідності врахування позиції редакторів- при погодженні поштових тарифів. Він зокрема сказав:

Я теж підтверджую, що ті домовленості, які ми досягли навесні поточного року щодо тристороннього співробітництва за участю Укрпошти вони реалізуються і сподіваюсь, що сьогоднішня нарада теж буде шукати консенсусних підходів до забезпечення  належних умов передплати у 2022 році. Наступний рік, буде ще складнішим, вочевидь, оскільки, на жаль, ціни в країні рухаються все вище і вище, і ми вже і в доходах трудових, і в соціальних виплатах, практично не доганяємо тих стрибків, які сьогодні ілюструє і промисловий сектор і житлово-комунальний сектор і сектор послуг.

Стосовно цінової політики Укрпошти і взаємовідносин ми теж сьогодні тримаємо це на постійному контролі і буквально на минулому тижні у нас був діалог стосовно зміни цін на кореспонденцію, яка відправляється поштою. Зрозуміло, що для підтримки конкурентоспроможності з Новою поштою, Укрпошті потрібно враховувати, що інфляція є, і споживча інфляція внаслідок зростання цін на матеріали, сировину і енергоносії  і треба звичайно корегувати і відповідні послуги, які надаються. Тому треба шукати діалектичне взаєморозуміння між надавачами послуг і тими, хто користується цими послугами.

Користуючись нагодою хочу сказати, що жовтень був достатньо активним для профспілок,  оскільки 7 жовтня – у Всесвітній день дій за гідну працю, у більш ніж 160 країн світу профспілки виходили на свої маніфестації у різних містах, і в  тому числі в Україні. У м. Києві відбулася 10-тисячна маніфестація профспілок, які входять до СПО об’єднань профспілок, з пікетуванням будівлі Уряду. Ми висунули 7 вимог до Парламенту і Уряду, які стосуються, перш за все, не порушення прав працівників внаслідок надмірної лібералізації трудових відносин і спробою провести через Парламент декілька законопроектів, які можуть серйозно зашкодити правам працівників, і відсторонити профспілки як правозахисні організації, від захисту працівників.

Друге питання, яке нас хвилювало, це Держбюджет - 2022, оскільки цей фінансовий інструмент, нам дозволить побачити, наскільки влада розуміє потреби громадян щодо заробітної плати, пенсійного забезпечення, соціальних виплат, компенсацій внаслідок зростання цін і тарифів. Тому це питання ми теж внесли до порядку денного для обговорення  і найближчим часом відбудуться двосторонні консультації профспілок і Мінфіну.

Звичайно, нас вкрай турбує, а людей не тільки турбує, а й прикро засмучує питання несвоєчасної виплати заробітної плати. Внаслідок впливу пандемії коронавірусу та інших факторів, сьогодні понад 140 тис. працівників своєчасно не отримують зарплати, і сума боргів вже досягла майже 4 млрд. грн.. Це питання ми обговорювали на зустрічі з Прем’єр-міністром України під час Всеукраїнської акції протесту, з Першим віце-прем’єр міністром, міністрами, і шукаємо рішення, які принаймні могли б пом’якшити ситуацію, а до кінця року максимально розрахуватися з працівниками.

Щойно завершилось засідання Уряду, де я привернув увагу Уряду, Прем’єра,  що на сьогодні існує заборгованість не тільки по зарплаті, а й заборгованість перед застрахованими особами у системі загальнообов’язкового соціального страхування по безробіттю, не своєчасні виплати по лікарняних, по вагітності і пологах, і тому сьогодні одне з рішень прийнятих Урядом щодо фінансування Фонду страхування від безробіття, щоб своєчасно забезпечити усі виплати. Міністр соціальної політики Марина Лазебна поінформувала, що вчора черговим траншем понад 500 млн. було скеровано з метою забезпечення виплат по декретним відпусткам і лікарняним.

Тому хочу сказати, що ми тримаємо руку на пульсі стосовно ринку праці і те, що стосується забезпечення прав і гарантій працівників, провели зустріч також з Русланом Стефанчуком, ще у його ранзі Першого віце-спікера Парламенту і частину питань адресуємо до ВР. Зокрема, не форсувати прийняття законів, які сьогодні можуть зашкодити правам та інтересам найманих працівників. Ми ставили питання призупинити розгляд цих законопроектів, сісти за стіл перемовин і найти рішення, які б були в інтересах держави і працівників і звичайно бізнес теж наполягає на врахуванні своїх вимог.

Також є спільне бачення, готувати Трудовий кодекс, який буде стосуватися усіх видів зайнятості і всіх секторів економіки та сфер власності. Тобто питання є, над якими ми працюємо. Звісно, будь яке підвищення суспільством сприймається негативно, але, існують і об’єктивні фактори, які в іншому випадку відкидають робітників до невиплати зарплат, її замороження, або доведення підприємств до банкрутства. Тому ми тут маємо дивитись і на права споживачів і на права найманих працівників та шукати золоту середину, яка би усіх задовольнила.

Пресцентр Федерації профспілок України